Politika

Darmanović otvorio Konzulat Crne Gore u Trstu

Ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović svečano je sinoć otvorio Konzulat Crne Gore u Trstu, na čelu sa počasnim konzulom Svenom Bihlerom.

Darmanović je istakao da otvaranje Konzulata u Trstu, u godini kada Crna Gora i Italija obilježavaju 140 godina diplomatskih odnosa, predstavlja važan korak u pravcu širenja diplomatske mreže i potvrdu opredjeljenosti da kontinuirano razvijamo sveukupnu međudržavnu saradnju.

Izrazio je uvjerenje da će aktivnosti počasnog konzula Bihlera doprinijeti daljem jačanju bilateralnih veza i promociji privrednih, turističkih, naučnih i kulturnih potencijala naše države.

Šef crnogorske diplomatije je podsjetio da Crna Gora i Italija imaju veoma dobre političke odnose i sadržajnu saradnju, naročito u domenu ekonomije, turizma i energetike, što i potvrđuje sve snažnije prisustvo italijanske privrede na crnogorskom tržištu.

“Naša diplomatija značajno doprinosi diversifikaciji crnogorske ekonomije i visokim stopama rasta kroz posvećen i sveobuhvatan rad na povezivanju poslovnih zajednica i privlačenju stranih direktnih investicija”, zaključio je Darmanović.

Počasni konzul Bihler je istakao da se saradnja između dvije države može dodatno unaprijediti, te da je potrebno pravovremeno i ciljano informisati italijansku javnost o karakteristikama crnogorskog društva i tržišta.

Upoznao je sa planovima organizovanja prezentacije o Crnoj Gori u Trstu, naglasivši da postoji prostor za produbljivanje veza, naročito u drvnoj, prehrambenoj i tekstilnoj industriji.

Svečanosti su prisustvovali i prefekt Trsta Valerio Valenti, gradonačelnik Trsta Roberto Dipiaca i generalni sekretar Centralno-evropske inicijative (CEI) Roberto Antonione, te članovi konzularnog kora, poslenici javnog i kulturnog života Trsta i regije Friuli Venecija Đulija, kao i članovi crnogorske zajednice.

S.Đ.

Send this to a friend