Politika

Darmanović: Politika proširenja jedan od najuspješnijih projekata EU ikada

Politika proširenja jedan je od najuspješnijih projekata Evropske unije od njenog nastanka i postoji snažna podrška pristupanju EU u svim zemljama Zapadnog Balkana, kazao je ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović na Bledskom strateškom forumu “Prevazilaženje podjela”.

Kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova, Darmanović je kazao da je uvjeren da Crna Gora može završiti proces pregovora sa Evropskom unijom i prije 2025.

Govoreći o aktuelnim dešavanjima u regionu, šef diplomatije je naglasio da bi trebali biti optimista, te je istakao da je zadovoljan postignutim dogovorom Makedonije i Grčke, koji bi uskoro trebalo da dobije verifikaciju na referendumu.

“Pozitivan proces u interesu stabilnosti regiona je i dijalog Beograda i Prištine, koji Crna Gora nastavlja snažno da podržava”, rekao je Darmanović.

Tokom Bledskog strateškog foruma on se sastao i sa potpredsjednikom Vlade Kosova Enverom Hodžajem, ministrom vanjskih poslova Malte Karmelom Abelom, generalnom sekretarkom Evropske službe za vanjske poslove (EEAS) Helgom Marijom Šmit i zamjenikom pomoćnika državnog sekretara SAD-a Metjuom Palmerom.

“Tokom svih razgovora pohvaljena je pozicija Crne Gore kao faktora stabilnosti na Zapadnom Balkanu, predvodnika procesa evropskih integracija i konstruktivnog partnera u rješavanju regionalnih pitanja”, zaključuju u Ministarstvu.

Forumu su prisustvovali zvaničnici regiona i Evrope.

Send this to a friend