Politika

Darmanović: Proširenje EU i regionalna saradnja ključni za budućnost Jugoistočne Evrope

Ministar vanjskih poslova Crne Gore Srđan Darmanović učestvovao je danas na neformalnom sastanku ministara vanjskih poslova zemalja učesnica Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi (SEECP) koji je održan u Banjaluci. Pored domaćina, ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine (BiH) Igora Crnadaka, na sastanku su učestvovali i potpredsjednici vlada i ministri vanjskih poslova Hrvatske i Srbije, Marija Pejčinović-Burić i Ivica Dačić, kao i drugi visoki predstavnici država Jugoistočne Evrope.

Prvi sastanak u okviru jednogodišnjeg predsjedavanja BiH Procesom saradnje pod sloganom „Bolja povezanost za bolji život“ (Better Connectivity For a Better Life) bio je prilika za predstavljanje prioriteta predsjedavanja koji će se, između ostalih, odnositi na bolju infrastrukturnu povezanost, unaprijeđenje saradnje u oblasti biznis zajednica, položaj mladih, obrazovanje, kulturu, kao i suočavanje sa izazovima migracija i borbu protiv terorizma.

Tokom izlaganja, ministar Darmanović je kazao da su proširenje EU i regionalna saradnja ključni za budućnost Jugoistočne Evrope i na toj liniji ocijenio da je za stabilnost, mir, dijalog i bolju međusobnu povezanost neophodno da pokažemo da je region jedinstven, da njeguje iste vrijednosti i gleda u istom pravcu.

“Tokom proteklih godina, svjedoci smo važnih iskoraka u boljoj povezanosti regiona kroz zajedničke infrastrukturne projekte, povećanje nivoa kulturne razmjene, saradnju u oblasti pravosuđa, unutrašnjih poslova, obrazovanja, nauke, medija, civilnog društva što nam, osim ekonomskog rasta, pomaže i u iskorjenjivanju korupcije i jačanju demokratije, stabilnosti i vladavine prava”, kazao je Darmanović.

U tom kontekstu, istakao je da su postignuti dogovor između Skoplja i Atine, kao i nastavak dijaloga Beograda i Prištine važni za cjelokupan region.

Šef crnogorske diplomatije je kazao i da se u narednom periodu treba fokusirati na pitanja prepoznata Strategijom za Zapadni Balkan imajući u vidu da su komplementarna sa aktivnostima u okviru Berlinskog procesa i da se o budućim obavezama može govoriti tek nakon ispunjavanja već preduzetih.

“Imajući u vidu aktivnosti u okviru Agende povezanosti, u narednom periodu neophodno je da se usredsredimo na mlade i pomognemo im u svim aspektima društva, uključujući nova radna mjesta, mogućnost daljeg usavršavanja, veću mobilnost, kako bi na taj način, kroz obezbjeđivanje boljih uslova za život, zadržali mlade ljude u zemljama regiona”, istakao je Darmanović.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
samo kažem...
Gost
samo kažem...

Iiiiiiiipa ipppp.

Drtina
Gost
Drtina

A vidji im fotografiju hahahah. Jel ovo slikala neka baba kojuste sreli na ulicu? Hahahah

R. Srpska
Gost
R. Srpska

Ovaj ćoro neka priča u ime svoje CG, a ne u ime zemalja oko CG.
Nema više šugoslavije koja je u stvari bila ostvarenje velikocrnogorskog nacionalizma.

Send this to a friend