Politika

Darmanović: Rusi se upleli da zaustave put CG u NATO

Rusija se uplela u izborni proces u Crnoj Gori sa željom da osujeti ulazak države u NATO, ocijenio je crnogorski šef diplomatije, Srđan Darmanović.

On smatra da je rusko uplitanje u izborne procese drugih država danas tema o kojoj se gotovo svakodnevno govori, na stranicama svjetskih medija i izjavama zvaničnika raznih država.

Darmanović je objasnio da se to uplitanje sprovodi kibernetičkim napadima, snažnom propagandom, izdašnim finansijskim pomaganjem strankama koje se protive NATO-u ili Evropskoj uniji, obavještajnim radom.

“U skladu s doktrinom hibridnog ratovanja ovakve akcije ne sprovode službene ruske institucije, pa Moskva najčešće može reći da iza takvih akcija ne stoji, niti da je s njima upoznata”, rekao je Darmanović agenciji Hina.

Ipak, kako navodi, upornim istraživačkim radom se može jasno pokazati bliska povezanost s državnim subjektima.

“Sve to se događalo u vrijeme oktobarskih izbora u Crnoj Gori, ali s jednom velikom razlikom – u našoj zemlji pokušan je i otvoreni državni udar, uključujući i napad na bivšeg predsjednika Vlade. Kako dosadašnji tok istrage napreduje, organizatori ove akcije bili su pripadnici ruske obavještajne zajednice”, naglašava Darmanović.

On je naveo da se Rusija u izborni proces u Crnoj Gori uplela pružajući političku, finansijsku i medijsku podršku onim snagama u zemlji “koje do dana današnjeg, ni poslije deset godina, nijesu prihvatile činjenicu da je Crna Gora samostalna država i da njena samostalnost neminovno znači članstvo u NATO-u”.

“Svi njihovi napori bili su motivisani samo jednim ciljem – da se spriječi ulazak Crne Gore u NATO”, naglasio je on.

Darmanović je istakao da ne očekuje da će taj pritisak stati time što će Crna Gora postati članica NATO.

Prema njegovim riječima, tada će klima biti drugačija i Crna Gora će se, kao članica kolektivnog sastava bezbjednosti, s takvim izazovima lakše nositi.

Odgovarajući na pitanje o podršci srpskim i ruskim nacionalistima u Crnoj Gori, prije svega među nekim čelnicima opozicije, Darmanović je kazao kako je specijalni državni tužilac proširio istragu na neke od čelnika Demokratskog fronta, iznoseći sumnju da su bili umiješani u cijeli scenario državnog udara i da je on pripreman u njihovu korist.

Darmanović je dodao da će sudski proces pokazati je li ta sumnja bila osnovana.

On je podsjetio da opozicija od 16. oktobra nije ušla u parlament, već ga bojkotuje, uprkos izvještaju međunarodnih organizacija i institucija, poput OEBS-a i Savjeta Evrope, o tome da su izbori sprovedeni na legalan i legitiman način, kao i da su bili slobodni i pošteni.

Prevlaka je otvoreno pitanje

Kad je riječ o odnosima sa Zagrebom, Darmanović smatra da su Crna Gora i Hrvatska dvije prijateljske zemlje s bliskom saradnjom.

Razgraničenje na Prevlaci, smatra on, nije otvoreno političko pitanje.

“Razgraničenje na Prevlaci za nas nije otvoreno pitanje u političkom smislu”, naglasio je Darmanović.

On je podsjetio da je između dvije zemlje na snazi Protokol o privremenom režimu iz 2002. godine koji se, navodi on, bez većih problema sprovodi u praksi.

“Dvije zemlje o ovom pitanju razgovaraju otvoreno, konstruktivno, u prijateljskoj atmosferi i ako ne uspijemo sami da dođemo obostrano prihvatljivog rješenja, definisaćemo načn za zajednički nastup pred međunarodnim institucijama”, rekao je Darmanović.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Sloboda narodu
Gost
Sloboda narodu

Prethodnih 14 komentara je napisala ista osoba

Una
Gost
Una

Rusija se uplela u izborni proces jer su mislili da ce preko nje moci da maknu sa vlasti i da onda kroje sudbinu Crnoj Gori preko opoziciji.

Zarija
Gost
Zarija

Rado bi opozicija usla u parlament da smiju uci od Rusije..na kraju ce biti da su dobijali dnevnice opozicionari samo da ne udju u Skupstinu.

Mara
Gost
Mara

Vise je svima jasno zasto Rusija radi ovo sto radi, jer su na Crnu Goru gledali kao na vojnu bazu i mogucnost da imaju uticaj na Balkanu.

Tamara
Gost
Tamara

Koliko Rusija zeli da Crnu Goru uspori na njenom putu, toliko ce nam biti lakse kad udjemo u NATO da odgovorimo na izazove koje nam Rusija namece.

Radmila
Gost
Radmila

Opozicija mislila da ako imaju podrsku Rusije da ce moci doci do svog cilja a na kraju i opozicija i Rusija su izvukli deblji kraj jer su njihove planove Britanci u javnost iznijeli.

NAJTI
Gost
NAJTI

mnogo je bitno reci ovoj ”bratskoj” drzavi NE!

helena
Gost
helena

Ne moze Rusija da ucini nista povodom pitanja clanstva CG u NATO ! to neka bude jasno svim izdajnicima svega crnogorskog.

lola
Gost
lola

Nikad nece Crna Gora dozvoliti da je gazi ruska cizma !

jauk
Gost
jauk

e, nece zaustaviti put Crne Gore, ni Rusija ni niko.. da se zna !

Blondy
Gost
Blondy

Ni Rusija, ni nasi izdajnici odavde nece uspjeti da zaustave put Crne Gore u NATO i nas napredak. Sve ce biti lakse kada budemo clanica Alijanse, jer necemo biti sami.

Maki
Gost
Maki

Necemo dozvoliti da iko negativno utice na put koji je Crna Gora izabrala. Nadam se da je Rusiji to jasno.

Jana
Gost
Jana

Ulazak u NATO ce nam omoguciti da se jos bolje izborimo sa svim negativnim uticajima.

Bond
Gost
Bond

Na sve su bili spremni samo da sprijece nas ulazak u NATO.

Chivas
Gost
Chivas

Nadam se da ce ulaskom u NATO, Rusija malo smanjiti dozivljaj i prestati da se mijesa u nasa pitanja.

Send this to a friend