Politika

Darmanović sa ambasadorima: Sa Finskom, San Marinom i Argentinom prijateljski odnosi

Ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović primio je danas posjete novoimenovane ambasadore Argentine Estanislaoa Zavelsa, Finske Kima Lahdevirta i San Marina Silviju Bolini, ističući prijateljske odnose sa ovim državama.

U razgovoru sa Zavelsom, naglasio je važnost dodatnog intenziviranja političkog dijaloga na najvišem nivou, te jačanja ekonomske saradnje u konkretnim oblastima od obostranog interesa.

Zavelsa je istakao da su odnosi između dvije države, koje karakteriše otvorena saradnja, veoma dobri, pritom naglašavajući da postoji prostor za dodatni razvoj sveukupnih veza, naročito u oblastima turizma, obrazovanja i kulture.

Tokom sastanka sa Lahdevirtom, Darmanović je kazao da je uvjeren da će sveukupna saradnja između Crne Gore i Finske biti dodatno osnažena tokom njegovog mandata.

U tom kontekstu, ministar je naglasio važnost nastavka politike proširenja koja je u brojnim društvima podstakla dalju demokratizaciju i sveobuhvatne reformske aktivnosti. Ambasador Lahdevirta je izrazio interes za jačanjem sveukupne bilateralne saradnje i dinamiziranjem političkih kontakata. U pogledu evropskih integracija, kazao da je Finska zainteresovana za ovaj proces, te da je važno potvrditi kredibilnost politike proširenja i posvećeno sprovoditi unutrašnje reforme.

Čestitajući ambasadorki Bolini stupanje na dužnost, Darmanović je istakao da su Crna Gora i San Marino dvije prijateljske države koje karakteriše bogata istorija, značajno kulturno nasljeđe, kao i snažna posvećenost afirmaciji evropskih vrijednosti.

Takođe, interesovao se za saradnju, naročito u dijelu kulture, nauke i obrazovanja.

Bolini je kazala da dvije države imaju dobre odnose, pritom ukazajući na prostor za razvoj sveukupnih veza, u prvom redu u domenu privrede i turizma.

“Crna Gora je napravila impresivan progres u procesu pristupanja Evropskoj uniji i sprovođenju reformi, što je i prepoznato od strane međunarodne zajednice”, zaključila je ona.

Send this to a friend