Politika

Darmanović: Saveznici čvrsto privrženi principima Alijanse

Ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović učestvovao je danas na To Be Secure Forumu, gdje je imao uvodno izlaganje na panelu “Bezbjednost: Nepokolebljiva posvećenost transatlantskom jedinstvu na testu”, a tom prilikom je istakao da je privrženost saveznika principima i djelovanju Alijanse čvrsta i nepokolebljiva, uprkos bezbjednosnom okruženju i izazovima koji se kontinuirano mijenjaju.

“Kako bi pravovremeno i sveobuhvatno odgovorio savremenim bezbjednosnim pitanjima, NATO mora da sačuva unutrašnju koheziju i nastavi da jača transatlantski dijalog”, istakao je ministar.

Dodao je da je Alijansa iz svake promjene bezbjednosne arhitekture izlazila snažnija, ujedinjenija i odlučnija da održi jedinstvo među saveznicima.

Naglasivši da različita priroda geopolitičkih prijetnji sa kojima se suočava evroatlantska zajednica ukazuje na potrebu komplementarnog pristupa bezbjednosnim interesima svih država članica, Darmanović je kazao da je  snažna posvećenost svih saveznika u djelovanju Alijanse neophodna u cilju kontinuiranog odgovora sadašnjim i budućim izazovima.

“NATO ostaje najuspješnije političko-vojno savezništvo u istoriji, koje je u velikoj mjeri doprinijelo prosperitetu i stabilnosti evroatlantskog prostora, dok će u budućnosti njeno djelovanje biti još značajnije”, zaključio je šef crnogorske diplomatije.

Na marginama foruma, ministar je razgovarao sa Arnisom Šnoreom, zamjenikom direktora Zajednice interesa Evropskog centra izvrsnosti za borbu protiv hibridnih prijetnji.

U svijetlu nedavnog pristupanja Crne Gore Centru, ocijenjeno je da članstvo predstavlja još jedan direktan benefit članstva u NATO, čime će se omogućiti razmjena iskustava i najbolje prakse sa državama članicama NATO i EU, te pružiti podrška naporima naše države izgradnji i jačanju nacionalnih kapaciteta u suprostavljanju hibridnim prijetnjama.

S.Đ.

Send this to a friend