Politika

Darmanović – Tomson: CG odgovornom politikom dokazala da je kredibilan partner

Ministar vanjskih poslova Crne Gore Srđan Darmanović započeo je zvaničnu posjetu Njujorku susretom sa predsjedavajućim 71. zasijedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija Piterom Tomsonom.

Razgovor sa predsjedavajućim Tomsonom bio je prilika za razmjenu mišljenja o aktuelnim globalnim izazovima, implementaciji Razvojne agende i Klimatskog sporazuma, kao i o potrebi efikasnog djelovanja UN-a.

Darmanović je iskazao zadovoljstvo saradnjom Crne Gore i UN sistema, koja se u kontinuitetu razvija, i naglasio opredjeljenje crnogorske Vlade da nastavi da pruža doprinos naporima koji se preduzimaju na globalnom planu. Istakao je snažnu posvećenost Crne Gore održivom razvoju, na čijim se osnovama bazira i razvojna politika Vlade. U nastavku, podsjetio je na uspješnu realizaciju ključnih spoljnopolitičkih prioriteta, s posebnim osvrtom na nedavno članstvo u NATO.

Predsjedavajući Generalne skupštine Tomson čestitao je članstvo u Alijansi, uz ocjenu da je Crna Gora odgovornom politikom dokazala da je kredibilan partner koji doprinosi jačanju demokratije na Balkanu. Predsjednik Tomson pohvalio je prepoznatljiv imidž koji Crna Gora uživa unutar Organizacije, te aktivno djelovanje u multilateralnim okvirima, posebno u odnosu na izazove na planu održavanja mira i bezbjednosti.

Sagovornici su se saglasili da će implementacija Agende 2030. i Klimatskog sporazuma opredijeliti kvalitet odgovora međunarodne zajednice na aktuelne izazove.

Darmanović nastavlja posjetu Njujorku učešćem na otvorenoj debati Savjeta bezbjednosti, kao i susretima sa generalnim sekretarom UN-a, te pomoćnicima za politička pitanja i mirovne operacije, saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova.

Send this to a friend