Politika

Darmanović tvrdi da Moskva štiti Šišmakova, Popova i Nikića

Srđan Darmanović

Ruski državljani Šišmakov i Popov, kao i crnogorski Ananije Nikić, imaju zaštitu Moskve, kazao je Radiju Crne Gore ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović.

Najnovije izjave šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova samo svjedoče da obnavljanje odnosa sa Moskvom ne ide lako, konstatuje crnogorski ministar vanjskih poslova.

“O tome koliko su tačne te izjave s jedne strane reći će sud u Crnoj Gori koji razmatra taj slučaj. Što se tiče nas, mi znamo što se zbilo. Da li će se na sudu to dokazati i u kojoj mjeri, to je drugo pitanje. Sud je odvojen od politike. Što se tiče istinitosti tih izjava, možemo da kažemo da su tačne otprilike isto onoliko koliko je bila i tvrdnja da nikada nije bilo ruskih vojnika na Krimu”, navodi Darmanović.

On smatra i da ruski državljani Šišmakov i Popov, kao i crnogorski Ananije Nikić, imaju zaštitu Moskve.

“Prvo su izvučeni iz Beograda, a potom nije dozvoljeno našem tužiocu da ode u Moskvu da ih ispita. Tako da opstrukcije pravde postoje na značajnom nivou, isto kao i politički azil za Nikića”, kazao je Darmanović.

Šef diplomatije ističe da je jasno da postoji izvjesna bojazan šta bi Šišmakov, Popov i Nikić mogli reći o onome što se događalo u Crnoj Gori u oktobru, na dan izbora.

“Mi ne sumnjamo da će oni uživati zaštitu i to je prosto bilo za očekivati. Nezavisno od toga, vjerujemo da će pravda, ovakva ili onakva, biti sprovedena, u zavisnosti od toga šta utvrdi sud. Da li će Rusija ikada u tome sarađivati, to nije pitanje za nas”, ističe Darmanović.

Komentarišući izvještaj Komisije za demarkaciju granične linije sa Crnom Gorom koji je podnijet Komisiji za evropske integracije kosovskog parlamenta, Darmanović je kazao da zvještaj nove kosovske Komisije za demarkaciju granice za Crnu Goru nije ništa posebno novo.

On je ponovio da je stav Crne Gore poznat, razgraničenje je završeno, Sporazum ratifikovan u crnogorskom Parlamentu, i u momentu kad je potpisan imao je nedvosmislenu podršku kosovske strane.

“Nova Vlada Kosova dovodi Sporazum u pitanje. Crnoj Gori se ne žuri, mi nikoga ne pritiskamo, razumijemo da u demokratijama dvotrećinsku većinu nije uvijek lako obezbijediti” ističe Darmanović.

Vjeruje da će demokratske institucije Kosova vremenom prihvatiti Sporazum o razgraničenju.

“Možemo da živimo sa tim da Kosovo taj sporazum ne ratifikuje neko vrijeme, kraće ili duže. To ne utiče na naše odnose, imamo dobro međusobno razumijevanje, slična gledanja na probleme u regionu. Vjerujemo da će u komunikaciji Kosova i Evropske unije taj slučaj biti razriješen. Novog stava Crne Gore neće biti”, kategoričan je Darmanović.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
peki
Gost
peki

stitili ste i vi Sarica kad je trazila Srbija da ga isporucite…SAD I Rusija nijesu nikad i nece isporuciti svoje spujune…ti to znas nego mazete oci ovom ludom narodu

Virus
Gost
Virus

Lavrov na apartima, zabrinut zbog izjave cijenjenog i međunarodno priznatog kolege Darmanovića

z d
Gost
z d

Dragi Viruse, odavno nijesi dobro čim daješ ovako zlurade klomentare. Na aparatima je tvoj DF i oni oko njega koji sve rade protiv CG. Naći će im se banja za oporavak, kažu da je za te bolesti najbolji Spuž.

Bicuri
Gost
Bicuri

Strekne li ovaj kad se pogleda u ogledalo?

z d
Gost
z d

A gledaš li se ti kad moj lijepi Bicuri.

Bicuri
Gost
Bicuri

Gledam i ne strecam, a nijesam lijep ka Darmanović.

dejan
Gost
dejan

sve stigne na naplatu, pa ne znam ko da ih stiti

Mirko Petrovic
Gost
Mirko Petrovic

Moze ih i Bog stitit, ima da odgovaraju za nedjela i Rusija za petljanje vjecito!

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Veliki Vojvoda Mirko Petrovic je bio porucio bratu i Knjazu Crnogorskom Danilu Petrovicu, da ce svi iseliti za Rusiju, ako se Knjaz od Rusije okrene ka Francuskoj.

cinik
Gost
cinik

Ovaj se slučajno isto zove i preziva. Nazdravlje vojvodi Mirku.

Send this to a friend