Politika

Darmanović u Solunu: Potvrđena evropska perspektiva Zapadnog Balkana

Ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović učestvovao je danas na konferenciji pod nazivom „Od Soluna 2003. do Zagreba 2020“, koja je održana u Grčkoj.

Darmanović je tokom izlaganja ukazao na simboliku održavanja konferencije u Solunu, gradu u kom je evropski put Zapadnog Balkana započet prije 17 godina.

“Vjerujemo da će obećanja data 2003. godine biti ispunjena i okupiti sve zemlje Regiona za istim stolom sa članicama EU”, rekao je on.

On je izrazio uvjerenje da bi odluka o otpočinjanju pristupnih pregovora EU sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom poslala pozitivan signal za politiku proširenja i dalje reformske aktivnosti na prostoru Zapadnog Balkana.

U tom smislu, ohrabrujuće su poruke nove Evropske komisije, u kojima se navodi da će jedan od njihovih prioriteta biti proces proširenja.

Govoreći o novoj metodologiji, koju je nedavno predstavila Evropska komisija, ministar Darmanović je kazao da će Crna Gora detaljno razmotriti elemente i uporediti koja od dvije metodologije je optimalno rješenje za nastavak našeg procesa pregovaranja.

Ističući značaj regionalne saradnje, šef crnogorske diplomatije je rekao da je neophodno da sve države regiona zajednički rade na kreiranju bolje budućnosti, sa posebnim akcentom na ekonomski razvoj i infrastrukturne projekte.

Na toj liniji, naglasio je da Crna Gora aktivno učestvuje u više od 30 regionalnih inicijativa i u nekima od njih predsjedavaju. Takođe, izrazio je očekivanje da će Hrvatska kao novi predsjedavajući Savjetom EU, susjed, blizak prijatelj i saveznik, dodarno unaprijediti proces pristupnih pregovora.

Učesnici konferencije izrazili su očekivanje da bi 2020. godina mogla biti bolji period po pitanju procesa pregovaranja, u kojem države kandidati moraju nastaviti predano da rade, ali i da se EU posvećeno i sa novom energijom vrati procesu proširenja.

U sklopu konferencije, ministar je prisustvovao i radnom ručku na temu „Zapadni Balkan u EU – put naprijed“.

Send this to a friend