Politika

Darmanović u Vašingtonu: Alijansa je već 70 godina garant bezbjednosti

Ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović učestvovao je na ministarskom sastanku država članica NATO-a u Vašingtonu, gdje je istakao da je NATO Alijansa već 70 godina garant bezbjednosti euroatlanskog prostora.

U fokusu diskusije tokom prve radne sesije bio je odnos sa Rusijom, sa posebnim osvrtom na kršenje Sporazuma o zabrani nuklearnih raketa kratkog i srednjeg dometa (INF) i bezbjednost u Crnom moru.

“Crna Gora pridaje značaj politici odvraćanja i odbrane što je potvrđeno i kroz upućivanje pripadnika Vojske Crne Gore u Letoniju, u borbenu grupu Unaprijeđenog prisustva NATO-a, krajem prošle godine. Doprinos koji Crna Gora daje kroz povjerilačke fondove za izgradnju odbrambenih kapaciteta južnih partnera je značajan, ali i privrženost principu 360 stepeni u okviru politike projektovanja stabilnosti Alijanse van sopstvenih granica, kao i na porast broja naših predstavnika u misijama NATO-a”, dodao je on.

Prema njegovim riječima, Crna Gora dinamički podržava plan preuzimanja ravnomjernijeg tereta odgovornosti, a namjera naše države je i da realizuje obaveze iz Velsa, u skladu sa Nacionalnim planom investiranja u odbranu.

Na marginama sastanaka ministar Darmanović imao je kraće susrete i sa ministrima vanjskih poslova Turske, Hrvatske, Norveške i Belgije.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Ivo perverzija
Gost
Ivo perverzija

Ne bi loše bilo da se konačno primi Belgija u NATO

Send this to a friend