Politika

Darmanović u Hrvatskoj: Crna Gora uvjerena da će biti naredna članica EU

Crna Gora, svojom istorijom i kulturom i posvećenošću demokratskim vrijednostima već odavno pripada Evropi, stoga smo danas opravdano na poziciji predvodnika procesa evropske integracije, uvjereni da smo prva naredna članica Evropske unije, kazao je ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović koji boravi u zvaničnoj posjeti Zagrebu, na poziv hrvatske ministarke vanjskih i evropskih poslova Marije Pejčinović Burić.

Tokom susreta sa predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović izraženo je zadovoljstvo prijateljskim i otvorenim odnosima između dvije države koji su dodatno osnaženi savezništvom u okviru NATO­, te čvrsto povezani saradnjom i zajedničkim nastojanjem da kreiramo stabilniji, bezbjedniji i prosperitetniji region.

“Takođe, razmijenjena su mišljenja o aktuelnoj političkoj situaciji i odnosima među državama regiona u kontekstu nedavno održanih evropskih izbora”, saopšteno je iz Ministarstva.

U razgovoru sa predsjednikom Vlade Andrejem Plankovićem, Darmanović je istakao značaj hrvatske podrške evropskoj integraciji naše države i strateškog savezništva Crne Gore i Hrvatske.

“Naglasio je da Crna Gora snažno promoviše evroatlantske vrijednosti i principe saradnje i ponovio da članstvo u Evropskoj uniji predstavlja primarni vanjskopolitički prioritet naše države”, navodi se u saopštenju.

Plenković je posebno ukazao na značaj nastavka politike proširenja EU i na toj liniji izrazio očekivanje da će Samit koji će biti organizovan u maju sljedeće godine u Hrvatskoj biti tome posvećen.

“Proces pristupanja država Zapadnog Balkana Evropskoj uniji treba biti brži“, zaključio je hrvatski premijer.

Saglasili su se da sva otvorena pitanja treba rješavati u duhu prijateljskih i dobrosusjedskih odnosa, te razmotriti modalitete prihvatljive za obje strane koji će ići u pravcu njihovog rješenja.

Takođe, na sastanku su razmijenjena mišljenja o stanju u regionu, kao i o aktuelnom momentu u Uniji.

Šefovi diplomatije Crne Gore i Hrvatske ocijenili su danas u Zagrebu da je politički dijalog dvije zemlje sadržajan i dinamičan.

Darmanović je uputio čestitiku Hrvatskoj povodom Dana hrvatske diplomatije, istakavši zadovoljstvo realizacijom posjete na ovaj značajan datum koja predstavlja potvrdu bliskosti i dobrosusjedskih odnosa koje dvije države njeguju.

Zahvalio je Hrvatskoj na kontinuiranoj podršci u ostvarivanju najznačajnijeg vanjskopolitičkog dostignuća Crne Gore – članstva u NATO, te, na toj liniji, izrazio zadovoljstvo što su dvije države u prethodnom periodu razvile snažnu savezničku saradnju u okviru Alijanse. Ukazao je i na značaj ekspertske pomoći Hrvatske u procesu evropske integracije Crne Gore.

“Crna Gora, svojom istorijom i kulturom i posvećenošću demokratskim vrijednostima već odavno pripada Evropi, stoga smo danas opravdano na poziciji predvodnika procesa evropske integracije, uvjereni da smo prva naredna članica Evropske unije”, kazao je crnogorski šef diplomatije.

Ministarka Pejčinović Burić je ocijenila da su odnosi dvije države veoma dobri, te izrazila uvjerenje da će dobra  saradnja biti nastavljena u cilju pronalaska zajedničkih rješenja za sva otvorena pitanja.

“Hrvatska daje snažnu podršku evropskom putu Crne Gore i zalaže se za kredibilnu politiku proširenja, utemeljenu na individualnim dostignućima, a Crna Gora je najnaprednija u tome”, zaključila je hrvatska ministarka.

Naglasila je da se Hrvatska zalaže i vjeruje u politiku proširenja i transformacijsku snagu te politike.

Sagovornici su ocijenili da bi u narednom periodu poseban fokus trebalo staviti na povećanje robne razmjene, podsticanje ulaganja i efikasnijeg korišćenja investicionih potencijala, kao i razmatranje zajedničkog nastupa na tržištima trećih zemalja, te da je važan pravac saradnje i omogućavanje bolje infrastrukturne povezanosti, što će pospješiti sveukupnu ekonomsku saradnju i bliže kontakte dva naroda.

Darmanović je razgovarao i sa Domagojem Ivanom Miloševićem, predsjednikom Odbora za evropske poslove u Hrvatskom saboru.

Tokom sastanka je ocijenjeno da integracija Zapadnog Balkana u EU predstavlja neophodnost.

Saglasili su se da dobra saradnja između nacionalnih zajednica doprinosi jačanju političke i ekonomske dimenzije u odnosima dvije zemlje.

Darmanović je danas u Zagrebu položio vijenac na vječnu kuću istaknutog profesora Radovana Vukadinovića, koji je svojim naučnim stvaralaštvom, istančanim smislom za međunarodne odnose, bezbjednost i diplomatiju dao veliki doprinos i razvoju akademskih institucija u Hrvatskoj i Crnoj Gori.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
petar
Gost
petar

braca milova

HrvatSaCetinja
Gost
HrvatSaCetinja

Dva oka u glavi!

Kirbi
Gost
Kirbi

Kako je lijepa ova kolinda. Dao bi joj pola njenog prezimena kad god pozeli

biro rada
Gost
biro rada

bolje bi vam bilo da lobirate da se pojavi neka firma i otvori neku FABRIKU

Send this to a friend