Politika

Darmanović u Ženevi: Crna Gora kontinuirano podržava Avganistan

Crna Gora je kontinuirano posvećena glavnim aktivnostima NATO-a, među kojima podrška Avganistanu zauzima važno mjesto, kazao je ministar vanjskih poslova Crne Gore Srđan Darmanović danas u Ženevi na Ministarskoj konferenciji o Avganistanu.

Kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova, konferencija, koju su organizovale Vlada Avganistana i Ujedinjene nacije, predstavlja jedan od zajedničkih mehanizama koji je uspostavljen kako bi se na visokom nivou pratio napredak u oporavku i razvoju države, kao i izazovi u implementaciji strategija za jačanje različitih resora avganistanske Vlade, a fokusirala se na sagledavanje postignutih rezultata u reformama i demokratizaciji društva i identifikovanju izazova koji predstoje.

Darmanović je kazao da je stav naše zemlje, kao članice NATO-a, da su postizanje mira i stabilnosti u Avganistanu glavni preduslovi za dalji razvoj države.

“Ukazao je na finansijsku pomoć Crne Gore održivosti Avganistanskih snaga bezbjednosti i odbrane (ANDSF) u iznosu od 400.000 američkih dolara na godišnjem nivou koju će Crna Gora pružati do 2024. godine”, ističu u Ministarstvu.

Istakao je da će Crna Gora nastaviti da doprinosi misiji NATO-a „Odlučna podrška“, kroz povećanje crnogorskog vojnog kontingenta, podsjetivši da se u Avganistanu trenutno nalazi IX kontingent Vojske Crne Gore sa 29 pripadnika.

“Darmanović je čestitao Avganistanu na nedavnim parlamentarnim izborima, pohvalio visok postotak žena i mladih koji su glasali i izrazio očekivanje da će održani izbori doprinijeti daljoj demokratizaciji društva u susret predsjedničkim izborima u aprilu 2019. godine”, zaključuju u Ministarstvu vanjskih poslova.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Serdar_mne
Gost
Serdar_mne

Šta je ovo?

Dukee
Gost
Dukee

Ovaj nas poceo da pije..Kakav Avganistan jeste li vi normalni…Idi promovisi nas turizam,pravi ugovore za izvoz!!!Izvozimo 400 mil.uvozimo 2 milijarde!!!

Send this to a friend