Politika

Darmanović uručio orden Bajdenu

Crnogorski šef diplomatije Srđan Darmanović, uručio je u Vašingtonu odlikovanja bivšem potpredsjedniku SAD-a Džozefu Bajdenu, senatoru Džonu Mekejnu i kongresmenu Majku Tarneru.

Crnogorski šef diplomatije Srđan Darmanović je u ime predsjednika Filipa Vujanovića, u biblioteci Američkog kongresa uručio jedno od najviših crnogorskih odlikovanja – Orden crnogorske velike zvijezde, bivšem potpredsjedniku Bajdenu za njegov doprinos unapređenju bilateralnih odnosa dvije zemlje, te međunarodnog položaja i ugleda Crne Gore, naročito za pomoć Crnoj Gori da postane članica NATO.

Uručujući odlikovanje bivšem potpredsjedniku SAD, ministar je kazao da Crna Gora nikada neće zaboraviti napore koje je Bajden učinio za stabilnost i prosperitet Zapadnog Balkana.

“Orden velike crnogorske zvijezde je simbol zahvalnosti crnogorskog naroda za Vašu predanost i naše dugogodišnje prijateljstvo”, kazao je crnogorski šef diplomatije.

U obraćanju kongresmenu Tarneru, ministar Darmanović je istakao da smo, u dostizanju našeg najvažnijeg spoljnopolitičkog cilja, imali nedvosmislenu podršku u Kongresu i Parlamentarnoj skupštini NATO-a, što je bilo od velikog značaja za Crnu Goru.

“Vaši napori i posvećenost su veoma cijenjeni. U ime predsjednika Vujanovića, moja je privilegija i velika čast da Vas odlikujem Ordenom crnogorske zastave prvog reda”, kazao je ministar Darmanović.

Crnogorski šef diplomatije je, podsjećajući na zasluge senatora Mekejna koji iz zdravstvenih razloga, nažalost, nije bio u mogućnosti da prisustvuje ceremoniji, naglasio da je njegov glas postao jedan od ključnih za Crnu Goru, od vremena naše borbe za pravo na samoopredjeljenje do naših najnovijih napora da slobodno i nezavisno utvrdimo našu evroatlantsku budućnost.

Bajden je nakon uručenja odlikovanja rekao da mu je čast što je dobio crnogorski orden, uz podsjećenje da je za Balkan zainteresovan, još otkad je bio senator.

Rekao je da bez pune integracije Jugoistočne Evrope neće biti kompletna bezbjednost ni Evrope ni SAD. Istakao je da je za članstvo Crne Gore u NATO bila potrebna izuzetna fizička i moralna hrabrost, i odlučnost i posvećenost ne samo lidera, već i građana.

Rekao je da su građani Crne Gore članstvom u NATO izabrali slobodu, da su izabrali demokratske reforme, i da je Crna Gora sada kao članica NATO prvi put u istoriji demokratska, slobodna i bezbjedna.

Dodao je da SAD treba da nastave da podržavaju Crnu Goru, da nastave da obezbjeđuju sigurnost i prosperitet Crne Gore. Dodao je da predstoje izazovi, odnosno predsjednički izbori, uz opasku da Kremlj uvijek ima druge ideje.

Orden crnogorske zastave prvog reda, dodijeljen je i senatoru Mekejnu, koji zbog bolesti nije mogao da prisustvuje današnjoj ceremoniji, kao i kongresmenu Majku Tarneru koji je imao veliki doprinosu u crnogorskom članstvu u NATO.

Tarner je rekao da je članstvo Crne Gore važno, ne samo jer je strateški važna zemlja i saveznik SAD, već zato što je Crna Gora simbol politike otvorenih vrata NATO.

I crnogorski ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović i ambasador Nebojša Kaluđerović ponovili su da je ovo izuzetno značajan događaj, da je značajno što su odlikovanja dodijeljena trojici Amerikanaca, za koje kažu da su doprinijeli razvoju bilateralnih odnosa dvije zemlje.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Sigurica
Gost
Sigurica

I Kralj Nikola je znao dijeliti ordenje nizašta… i dosta ih je podijelio.

MNE- CT
Gost
MNE- CT

Kralj Nikola je veliki, ali Milo je još veći. Naš Milo je veća istorijska ličnost no kralj Nikola.

LJUTA
Gost
LJUTA

Na koga lici ovaj darmanovic…brrr

DALI
Gost
DALI

Jeli ovo simbolika ili je uvjek slučajnost na ove godišnjice ,pa valjda je trebao predsjednik da uruči orden majkama poginulih u Crnoj Gori od NATO bombi a ne onima koji ih ubiše ,tužno ali istinito pedsjedniče Crne Gore.

car
Gost
car

Tramp baš voli ovog kome ste uručili ovo vaše gvoždje.

bce
Gost
bce

care ajd pod ristovu rašu

MNE- CT
Gost
MNE- CT

car vrijeđa nezavisnu politiku koju vodi Crna Gora, vrijeđa cio crnogorski narod. Špija i izdajnika je ođe odvajkada bilo. Takvima ka što je on smeta samostalna i suverena politika koju vodi Crna Gora, smeta im uspjeh Crne Gore na političkom i ekonomskom planu. Mi odlučno idemo na zapad đe smo oduvijek i pripadali i u svietlu budućnost.

MNE- CT
Gost
MNE- CT

@ car

Legendo to nije nikakvo gvođže to je veliki znak zahvalnosti Đonu Bajdenu. On je veliki prijatelj Crne Gore. On će to odlikovanje sa ponosom nositi, to je naj veće odlikovanje koje je Đorđ Bajden moga da dobije .

MNE- CG
Gost
MNE- CG

Jesi li ti čuo da postoji slovo DŽ?

MNE- CT
Gost
MNE- CT

Pravilno se piše George, ali nema veze. On je George Biden, a ne Đon Bajden kako sam ja napisa.

Zvek zivi
Gost
Zvek zivi

Orden za poznavanje prirode i drustva? Ili orden ni zasto? Pisi Milovicu….

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Uputio bih apel državnim velikodostojnicima, da naziv države promijene u Montenegro, da se više ne bi brukalo ime Crne Gore.

Dejan ljubav 💶
Gost
Dejan ljubav 💶

I dva tvixa sam pojeo poslije i popio sedam kapi i sad idem da spavam 😄😃😄😃😄😃😄😃😄

Dejan ljubav 💶
Gost
Dejan ljubav 💶

Preporučio bih vam momci pošto ste pametni da je diskretno gledate 😃😄😃😄😃😄😃da sam na vašem mjestu 😄😃😄bez svađe samo ćete je ocerati sa svađom 😄😃😄😄😃😄😃😄kad malo bolje svi razmislimo svakome je dosta dva metra zemlje.kad sam živio u Baru izašao mi je labud. Možeš reči da je cura imala dva tri momka 😄😃😄😃😄😃deset godina sole i više gledanje u knjigu… Više »

MNE- CT
Gost
MNE- CT

Đon Bajden je pravi prijatelj za Crnu Goru. Da nije Đorđa Bajdena i našega Mila i Srđa i Duška i Tarzana nikada mi nebi ušli u NATO, a da nijesmo ušli u NATO nikada nebi ratifikovali sporazum sa prijateljskim Kosovom.

E viva vero Montenegro, e viva.

Milton
Gost
Milton

Bruka.Urucito ordem covjeku koji je bio jedan od goavnih pobornika bombardovanja nase zemlje je zaista strasno.
Jucer Mesic,danas Bajdan,sjutra TACI..

Dejan ljubav 💶
Gost
Dejan ljubav 💶

Poštena curica ranka 👍našao sam je ja 👍raspituje se momci polako 👍jer mala greška je kraj 👍👍👍😄😃😄😃😄😃😄

Dejan ljubav 💶
Gost
Dejan ljubav 💶

Jelena možeš završiti dolaženje kod bečke 😄😃😄😃😄😃😄😃😄😃😄😃

Dukljanin
Gost
Dukljanin

Prava stvar…..u……prave ruke…..

Pleksiglas
Gost
Pleksiglas

Ovaj njemu orden a ovaj njemu osiromaseni uranijum

Dejan ljubav 💶
Gost
Dejan ljubav 💶

Majka mi je putovala sa darmanovicem i ispričala mi istoriju o njegovoj porodici. Dirljivo srećno srđa 👍

Maki
Gost
Maki

Komsinice ga vole

Virus
Gost
Virus

I on voli majke

Dejan ljubav 💶
Gost
Dejan ljubav 💶

Ja vratih vukotickoj 😄😃😄😃😄ko je sledeći 😄😃😄😃😄😃😄😃😄😃😄😃

Shiptar
Gost
Shiptar

Zadnji mu bio

LSCG
Gost
LSCG

Dokazani Prijatelji Crne Gore!Hvala im!

Virus
Gost
Virus

Čime je to dokazao ?

MNE- CT
Gost
MNE- CT

Đoni Bajden nas je uveo u NATO neznalice, a uvešće nas ove godine i u EU. Treba li veća zasluga ?

Ovaj
Gost
Ovaj

Pa idite u Ameriku kod prijatelja i ubica nasih. Ostavite Crnu Goru nama pravim Crnogorcima izdajnici roda svoga.

Send this to a friend