Politika

Darmanović uručio orden Bajdenu

Crnogorski šef diplomatije Srđan Darmanović, uručio je u Vašingtonu odlikovanja bivšem potpredsjedniku SAD-a Džozefu Bajdenu, senatoru Džonu Mekejnu i kongresmenu Majku Tarneru.

Crnogorski šef diplomatije Srđan Darmanović je u ime predsjednika Filipa Vujanovića, u biblioteci Američkog kongresa uručio jedno od najviših crnogorskih odlikovanja – Orden crnogorske velike zvijezde, bivšem potpredsjedniku Bajdenu za njegov doprinos unapređenju bilateralnih odnosa dvije zemlje, te međunarodnog položaja i ugleda Crne Gore, naročito za pomoć Crnoj Gori da postane članica NATO.

Uručujući odlikovanje bivšem potpredsjedniku SAD, ministar je kazao da Crna Gora nikada neće zaboraviti napore koje je Bajden učinio za stabilnost i prosperitet Zapadnog Balkana.

“Orden velike crnogorske zvijezde je simbol zahvalnosti crnogorskog naroda za Vašu predanost i naše dugogodišnje prijateljstvo”, kazao je crnogorski šef diplomatije.

U obraćanju kongresmenu Tarneru, ministar Darmanović je istakao da smo, u dostizanju našeg najvažnijeg spoljnopolitičkog cilja, imali nedvosmislenu podršku u Kongresu i Parlamentarnoj skupštini NATO-a, što je bilo od velikog značaja za Crnu Goru.

“Vaši napori i posvećenost su veoma cijenjeni. U ime predsjednika Vujanovića, moja je privilegija i velika čast da Vas odlikujem Ordenom crnogorske zastave prvog reda”, kazao je ministar Darmanović.

Crnogorski šef diplomatije je, podsjećajući na zasluge senatora Mekejna koji iz zdravstvenih razloga, nažalost, nije bio u mogućnosti da prisustvuje ceremoniji, naglasio da je njegov glas postao jedan od ključnih za Crnu Goru, od vremena naše borbe za pravo na samoopredjeljenje do naših najnovijih napora da slobodno i nezavisno utvrdimo našu evroatlantsku budućnost.

Bajden je nakon uručenja odlikovanja rekao da mu je čast što je dobio crnogorski orden, uz podsjećenje da je za Balkan zainteresovan, još otkad je bio senator.

Rekao je da bez pune integracije Jugoistočne Evrope neće biti kompletna bezbjednost ni Evrope ni SAD. Istakao je da je za članstvo Crne Gore u NATO bila potrebna izuzetna fizička i moralna hrabrost, i odlučnost i posvećenost ne samo lidera, već i građana.

Rekao je da su građani Crne Gore članstvom u NATO izabrali slobodu, da su izabrali demokratske reforme, i da je Crna Gora sada kao članica NATO prvi put u istoriji demokratska, slobodna i bezbjedna.

Dodao je da SAD treba da nastave da podržavaju Crnu Goru, da nastave da obezbjeđuju sigurnost i prosperitet Crne Gore. Dodao je da predstoje izazovi, odnosno predsjednički izbori, uz opasku da Kremlj uvijek ima druge ideje.

Orden crnogorske zastave prvog reda, dodijeljen je i senatoru Mekejnu, koji zbog bolesti nije mogao da prisustvuje današnjoj ceremoniji, kao i kongresmenu Majku Tarneru koji je imao veliki doprinosu u crnogorskom članstvu u NATO.

Tarner je rekao da je članstvo Crne Gore važno, ne samo jer je strateški važna zemlja i saveznik SAD, već zato što je Crna Gora simbol politike otvorenih vrata NATO.

I crnogorski ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović i ambasador Nebojša Kaluđerović ponovili su da je ovo izuzetno značajan događaj, da je značajno što su odlikovanja dodijeljena trojici Amerikanaca, za koje kažu da su doprinijeli razvoju bilateralnih odnosa dvije zemlje.

Send this to a friend