Politika

Darmanović i Vujanović u Njujorku

Ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović učestvovaće na 72. zasijedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, koja se od 19. do 25. septembra održava u Njujorku. Crnogorsku delegaciju predvodiće predsjednik Filip Vujanović.

Centralna tema 72. zasijedanja ovogodišnje generalne debate biće ”Fokusiranje na ljude: težnja za mirom i pristojnim životom za sve na održivoj planeti”.

Zasijedanje će biti posvećeno pitanjima prevencije i medijacije za održivi mir, migracije, implementacije ciljeva održivog razvoja, klimatskih promjena, ljudskih prava, s akcentom na iskorijevanje siromaštva, rodnu ravnopravnost i jačanja uloge i prava žena.

Kako je sapšteno iz Ministarstva, tokom boravka u SAD crnogorski šef diplomatije učestvovaće na brojnim multilateralnim sastancima i imati bilateralne susrete sa visokim predstavnicima zemalja učesnica, zvaničnicima Ujedinjenih nacija i drugih organizacija.

“Učešće delegacije Crne Gore na 72. zasijedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija predstavlja priliku za dalju promociju Crne Gore i njenih ostvarenja na unutrašnjem i vanjskopolitičkom planu, kao i afirmaciju pozicije Crne Gore u UN i u međunarodnoj zajednici”, kazali su oni.

S.Đ.

Send this to a friend