Politika

Darmanović: Za žaljenje je to što radi Srbija

Srđan Darmanović

Crna Gora nije obnovila svoju nezavisnost da bi bila bilo čiji satelit i za žaljenje je to što rade naši prvi susjedi odnosno Srbija, kazao je u razgovoru za Novu M ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović. Svjedočimo, dodaje jednoj gruboj medijskoj kampanji kakva nije viđena od Miloševićevog režima, a sve u cilju da se predstojeći izbori u Crnoj Gori usmjere u željenom pravcu. Ministar se osvrnuo i na naš evropski put te na posledice pandemije koronavirusa na politiku proširenja.

“Svi koji imaju bilo kakve apsiracije prema Crnoj Gori trebalo bi da imaju na umu činjenicu da smo mi nezavisna država i članica NATO-a. Naši susjedi poput Srbije odlučili su se ipak za grubu varijantu miješanja u unutrasnja pitanja Crne Gore. Kako bi vjerovatno usmjerili izbore koji nama predstoje u željenom pravcu”, smatra on.

U tom smislu, kako kaže, prisustvovali smo, odnosno prisustvujemo svakodnevno jednoj kampanji u medijima, srpskim medijima protiv Crne Gore kakva nije viđena od Miloševićevog vremena, moža je čak i intezivnija u ovom momentu. On podsjeća i na neprimjerene izjave srpskih zvaničnika koje su gotovo svakodnevne. Radi se, kaže, o korupsu čitavih aktivnosti.

“Grubom vrijeđanju države i njenih najviših zvaničnika, negiranju crnogorske nacije, političkoj aktivaciji SPC-a, pritiscima razne vrste i to je nešto što prvi susjed ne bi trebalo da radi pogotovo ako želi atmosferu dobrosusjedstva i saradnje u regionu”, istakao je Darmanović.

Ministar ne vjeruje da će miješanje Srbije u unutrašnja pitanja Crne Gore skorije prestati dodajući da ovo nije prvi talas sprpskog nacionalizma sa kojim se susreće naša zemlja. Prvi je bio pod vlašću Slobodana Miloševića, drugi je predvodio Vojislav Koštunica prije.

“I treći je ovaj sada pod predsjednikom Vučićem. Koji ima jasne ciljeve a to je da se u Ctnoj Gori promijeni Vlada, s obzirom na to da slijede izbori, a na duži rok da se Crna Gora pretvori u čak iako bi bila nezavisna država prije svega u srpsku državu. Mi naravno na tako nešto ne možemo pristati kao zemlja”, s,atra on.

Izuzev direktnih prijetnji gotovo da nema vrste kampanje koja protiv Crne Gore već nije upotrijebljena.

“Crna Gora nije obnovila svoju nezavisnost 2006. godine, niti postala članica NATO-a 2017. da bi bila bilo čiji satelit i za žaljenje je što naši prvi susjedi to rade”, naveo je on.

Govoreći o 13 julu – Danu državnosti, Darmanović napominje da je taj datum za Crnu Goru simbol nezavisnosti, slobode i antifašizma.

“Njegovo se značenje ne može promijeniti osim nasilno. Osim potpunih prekrajanjem istorije tako da je on značajan dio crnogorskog identiteta”, naveo je Darmanović.

On se osvrnuo i na pandemiju koronavirusa koja je ostavila traga na ekonomije svih zemalja svijeta. Iako je Njemačka, koja sada predsjedava Evropskom unijom najavila da će biti fokusirana na ublažavanje ekonomskih posljedica, Darmanović ne očekuje da će politika proširenja biti zapostavljena.

“Očekujemo da se pod njemačkim predsjedavanjem taj trend nastavi iako će Njemačka biti fokusirana na ekonomski oporavak ali Njemačka je zagovornik proširenja i kancelarka Angela Merkel je prije neki dan u govoru koji je održala pomenula evropsku perspektivu Zapadnog Balkana kao nešto što je bitno za samu EU. Tako da mi vjerujemo da će biti posledica, biće fokusiranja na posledice pandemije ali da politika proširenja, ne samo da neće nestati sa radara nego mislim da će ova Evropska komisija u nju uložiti više energije nego u prethodnom mandatu. Rezultat izbora će umnogome odrediti sudbinu pregovaračkg procesa, zavisno od toga ko će preuzeti kormilo zemlje”, ocijenio je Darmanović i zaključuje da vjeruje da će Crna Gora nastaviti putem koji je išla i do sada.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
mala murtenica
Gost
mala murtenica

Vi i vasi sluzbenici u ambasadi Crne Gore u Srbiji ne radite nista za poboljsanje polozaja Crnogoraca . Vec teca genedaciga ambasadora sa jednim istim pomocnikom samo razvija privatne pislove u Srbiji , stice nekretnine a za Crnogorce ne nare .. zato smo dosli sa 130.000 na 30 000.

Vava
Gost
Vava

Dosta vise sa pricom dok je dps na vlasti bice cg, a ako dodju drugi postace deo srbije, aj polako posle izbora

Vasojevka
Gost
Vasojevka

Ko god da pobedi, CG nece biti deo Srbije.
Pita se i Srbija. No mozda se poprave medjuljudski odnosi.🙂

Njegoš
Gost
Njegoš

Za žaljenje ste ti i ministarstvo ništa ne radite no ćutite i to kome srbima 😂😂😂

Vasojevka
Gost
Vasojevka

Boze naopako. Nezavisnost CG u Srbiji nikom ne smeta. Ja i meni slicni smo to teze emotivno podneli, ali toliko. Verovatno se i ja sad sa svojim komentarom mesam u unutrasnje stvari CG… Mnogo vam ispiraju mozak… vi se delite medjusobno…. 🙄 I mrznje ima previse. Narod ispasta. Ja volim Srbiju…. volim i Crnu Goru- s ponosom nosim crnogorsko prezime.… Više »

1918.
Gost
1918.

Nezavisnost Crne Gore smeta gotovo svakome u Srbiji. Da ne smeta ne bi svskodnevno otuda stizale otrovne strijele, ali sve je uzalud – Crna Gora je vječna!

Vasojevka
Gost
Vasojevka

Vecna je….
Al tebi nije lako. 🙂

Katunjanin
Gost
Katunjanin

Vama je izgleda lako. Živite Vasojevko u jednoj državi koja nije u opšte interesantna, ali ne možete bez djavola. Oladite više sa svetosavskom sektom. O jadu ste evo tridest godina Balkan zabavili.

NegraDZanin
Gost
NegraDZanin

Vi ste umobolni ustasoidi, bijede jedne, a nece vam naum proci, bar ne lako i glatko, i mislim da to vrlo dobro znate

Nikola
Gost
Nikola

I to preko popova se mijesaju u unutrasnje stvari Crne Gore…Sramota.Od njih samo loše…

Anonimus
Gost
Anonimus

Tesko da ce Srbija ikada prihvatiti nasu nezavisnost i clanstvo u NATO ,ali to je njihov problem i frustracija!Crna Gora hrabro ide naprijed!

1918.
Gost
1918.

E moj Anonimuse, koliko oni imaju frustracija. Oni su u stalnoj frustraciji, čak i od samih sebe. Vidiš li kako se ovih dana “ujedinjeno” bore protiv zla u svojoj kući…

???????
Gost
???????

Za zaljenje je jos vise sto vi neradite nista po tom pitanju/ Imate mnogo mogucnosti, a sve sto radite je da kukate po nasih portala. za nevjerovati je da vas nasi novinari(mozda im je zabranjeno) ne pitaju bar jednom dnevno sta ste preduzeli povodom zadnjih napada na nasu drzavu, kojoj organizaciji ste prijavili, zasto nijeste ulozili protestnu notu, opozvali ambasadora…..… Više »

Igor
Gost
Igor

Tako je Srdja svi u svijetu treba da znaju što komšije rade. No tvrd smo mi orah a njima će zaigrati mečka na njihova vrats.

Fijoka
Gost
Fijoka

Ma sto to pricate?

Fax nisam zavrs
Gost
Fax nisam zavrs

Cuo sam da imaju strasne marmelade

Send this to a friend