Politika

Darmanović: Zakon će svima garantovati slobodu vjeroispovijesti, štiteći imovinu

Predlog Zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica garantuje svakom građaninu Crne Gore slobodu vjeroispovjesti, pritom štiteći imovinu i kulturno blago koje pripada svim našim građanima, kazao je ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović na današnjem sastanku sa ekspertskom delegacijom Venecijanske komisije.

Kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova, šef crnogorske diplomatije je zadovoljan odličnom saradnjom sa Venecijanskom komisijom, čiji su eksperti značajno doprinijeli izgradnji zakonodavnog okvira Crne Gore, u skladu sa najvišim evropskim standardima.

“Zajednički je konstatovano da je podrška Venecijanske komisije u pogledu definisanja velikog broja zakona bila veoma značajna, što je, takođe, ostvarilo pozitivan efekat na reformski put Crne Gore u kontekstu procesa pridruživanja Evropskoj uniji”, navode u Ministarstvu.

Darmanović je, dodaju, istakao da je predlog Zakona usaglašen sa najvišim međunarodnim standardima, uključujući konvencije Ujedinjenih nacija, Evropsku konvenciju o ljudskim pravima, praksu Evropskog suda za ljudska prava, kao i smjernice Venecijanske komisije i OEBS-a/ODIHR-a.

“Na toj liniji, kazao je da Vlada ovim predlogom ispunjava svoju ustavnu i međunarodno-pravnu obavezu da pitanja slobode vjeroispovijesti u Crnoj Gori definiše u skladu sa savremenim legislativnim standardima u ovoj oblasti. Sagovornici su se saglasili da je potrebno u narednom periodu održavati blisku saradnju i otvorenu komunikaciju po ovom i drugim pitanjima koja su od značaja za kontinuirano snaženje vladavine prava i unaprjeđivanje pravno-normativnog okvira, kao temelja sveukupnog socio-ekonomskog razvoja Crne Gore”, ističu u tom resoru.

Delegacija Venecijanske komisije, koju čine izvjestioci Nicolae Esanu, Jan Velaers i Ben Vermeulen, te zamjenica sekretara i pravni ekspert Komisije, Simona Granata-Menghini i Zija Tanjar, boravi u Crnoj Gori u okviru pripreme mišljenja o nacrtu Zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Misko
Gost
Misko

Ovi Venecijanci nisu upoznali Amfija,e kad ih on prokune i baci cini manje ce biti proevropski vec vise prosrpski.

Pogrijebnik
Gost
Pogrijebnik

Bice koncesije na crkve…na licitaciju.

Definitivno
Gost
Definitivno

Darmanovicu, samo vi VRATITE CRNOGORSKOJ PRAVOSLAVNOJ CRKVI BOGOMOLJE KOJE SU BILE NJENE NASLJEDNE, ONE PRAVOSLAVNE BOGOMOLJE KOJE SU CRNOGORCI IMALI DO 1918. a istalo regulisite kako hocete!

Cikotaaa
Gost
Cikotaaa

Kako da ti vrate Ostrog, Manastir Moracu, Djurdjeve Stupove, Prevlaku, Savinu znas li kukavce crni ko je to gradio??? Kakva Cg crkva sto si sludjen toliko

Moje ime
Gost
Moje ime

Pricaj nam crni Cikota, otvori nam oci, ko je gradio, sto kaze Sanu?

Šime zidar
Gost
Šime zidar

Miraš, sa družinom, ko bi drugi?!

SINDON
Gost
SINDON

SPC SE SELI U SRBIJU ĐE PRIPADAJU. CRNOGORCI PRIPADAJU CRNU GORU. CRNA GORA OVĐE STANUJE. VRATIT CE CPC

Stisli Kinezi
Gost
Stisli Kinezi

Pripadaće svim našim gradjanima, konkretno Vladi koja će to brzo valorizovati.

Send this to a friend