Politika

Đe velika zvona zvone, tu se malo Bogu mole

Srpska pravoslavna crkva je jedna visoko politizovana organizacija i ona svoje preporuke, čak i vjerske, daje u skladu sa političkim i nacionalnim interesima.

Ne treba zaboraviti da je u srpskom vjerskom zakonu, član 11, u zadatak da ova crkva ne bude propovjednik hrišćanstva, što je njena osnovna obaveza, već da se bori za srpski identitet svuda gdje su Srbi, nezavisno od toga da li u državi Srbiji ili negdje drugo. Data joj je potpuno svetovna i politička uloga, što je nespojivo sa crkvom. Kuriozitet nedavnih izbora u Crnoj Gori je da je Srpska pravoslavna crkva vodila političku kampanju čitavih osam mjeseci prije izbora, objašnjava u emisiji „Skalin parapet“ Skala radija Rade Ratković, dekan Fakulteta za biznis i turizam u Budvi.

“U tu kampanju je bila uključena i država Srbija preko svojih zvaničnika, na jedan suptilan način, i preko medija. Kampanja se i sada nastavlja, kao da izbori nijesu završeni. Ali, znamo da je to zbog predstojećeg popisa”, naveo je on.

Ti crkveni skupovi bili su bučni, sa velikom zvonjavom, kaže Ratković, podsjetivši na izreku Svetog Petra Cetinjskog koji je za takve namjere bučnog ispoljavanja vjerskih ili političkih stavova kazao: „Đe velika zvona zvone tu se malo Bogu mole“.

Ne damo crnogorske svetinje Crnoj Gori je kontradikcio in adjekto, ali se na to napalio veliki broj ljudi, zahvaljujući upornim dezinformacijama iz velikog broja medija i ne reagovanju crnogorskih institucija.

Zbog čega se to desilo, Ratković ne množe sa sigurnošču da tvrdi, pitajući se da li je to zbog nesposobnosti ili iz straha, ili zbog toga što su politizovane institucije koje nijesu dobile signal od političkih organa da rade svoj posao, pa su se ućutale.

“Sve u svemu, to je jedna tužna priča”, mišljenja je Ratković.

Glavna, odnosno tri nelegitimna igrača na ovim izborima koji su odlučujuće uticali na izborni rezultat bili su država Srbija, njena Srpska pravoslavna crkva i medijski koncern Vijesti, a njihov favorit je i mandatar za novu vladu Zdravko Krivokapić, smatra Ratković.

On pretpostavlja da će o tome biti riječi kada bude finalni izvještaj posmatrača OEBS-a.

Za koncern Vijesti, Ratković smatra da se nije dominantno bavio objektivnim informisanjem građana, već je imao svoje političke favorite, što je bilo i očekivano.

“Lično mi je veoma žao, s obzirom da svi znamo istoriju, počev od Monitora koji je jako pozitivno odigrao u vrijeme 90-ih i bio naš svjetionik medijski. Tada svjetionik, a danas mrak, što dokazuje i prvo pero  Monitora i Liberala tada, Veseljko Koprivica, koji je konačno napustio Monitor jer više nije mogao da izdrži, iako je dosta trpio. Nije želio da vjeruje da ovo što se dešava je toliko u suprotnosti sa novinarskom etikom čiji je on sigurno dobar reprezent. Koprivica je sam  uređivao  list Liberal. Zvali smo ga čovjek redakcije. Iako je bilo partijsko glasilo, Liberal je imao više objektivnosti nego danas mnogi, takozvani nezavisni mediji”, rekao je Ratković.

Kako je dodao, iako imamo dobru infrastrukturu zakonsku i Ustav, niko se ne obzire na ovo što je jasan pokazatelj da institucije ne rade svoj posao.

Sada je vrlo važno, smatra Ratković, da budemo koncentrisani na ono što slijedi.

“Da je na izborima situacija bila obrnuta, sa mršavom ili sumnjivom većinom, imali bi danas litije od Kotora pa do Durmitora”, poručuje on.

Prema njegovom mišljenju sada su pozitivni impulsi usmjereni na kohabitaciju za koju su najviše zaslužni predsjednik države i predsjednik Skupštine Crne Gore.

“Ako se spušti lopta i poštuju zakoni, onda treba da sarađuju sve grane vlasti, da ne bude po onoj – izgubili smo izbore, proglašavamo ih nelegitimnim i nelegalnim i nećemo u Skupštinu. Ako Skupština ne može da funkcioniše, ona skače na jednu nogu ako je u njoj samo pozicija. Opozicija ima veoma važnu ulogu i možda je ovo šansa za očiglednu lekciju opoziciji. Nijesu to poražene snage koje treba dotući”, saopštava Ratković i dodaje da to nijesu dva sela koja igraju fudbal i jedni pobijede, pa im je malo što su pobijedili nego pjevaju: “neka što ve dobismo, no vi noge slomismo”.

Nova vlast je, kako napominje, najavila da će imati ekspertsku vladu.

“Međutim, ovo šte se dešava je neuobičajeno jer, ako je mandarat dobio mandat da sastavi vladu, onda treba da pozove partije i pita koga mu predlažu, a on odlučuje. U suprotnom, što će onda mandatar. On treba da pravi svoj tim, vodeći računa između ostalog, i o nekakvoj političkoj ravnoteži, sa osnovnim ciljem da njegov tim sprovede  program koji još ne zna crnogorska javnost”, kaže Ratković.

46

avatar
1000
29
17
0
 
40
MitarNeko1966Tenda mirašCoka brozMongro
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Neko1966
Gost
Neko1966

Profesor bez premca!Trebali bi se svi normalni profesori ukljuciti u javni zivot.Mozda ovoj zaludjenoj sto.i udje nesto u glave.Gledajuci u BD litijase,barem 60% ljudi je iz pomodarstva tzv. vernik,priprost svijet,sa ogranicenim intelektualnim resursima (polusvet)

Tenda miraš
Gost
Tenda miraš

Profesor od velikog liberala do sluge režima…

Djekna
Gost
Djekna

Kakav mandatar profesore, pa on po cijeli dan ide od crkve do crkve priča neke babske priče, to je u svakom sklučaju čovjek prošlosti .
Ja sam ubijedjen da ovakvoga mandatara još nije vidio svijet a i sumnjam da će.
Bolje nam biti neće sigurno, a gore ne smijem ni mislit, što je rekao Radisav i Djekni.

mala murtenica
Gost
mala murtenica

Mandarat…fino receno , svidja mi se .

ElPatron
Gost
ElPatron

Profesore uci djecu ne bavi se zadovoljavanjem sitnih dusa prolaznih u vremenu 🤣😅😅🤣😅🤣

crna gora
Gost
crna gora

istina ziva

Deyoooo
Gost
Deyoooo

Profesore,da li je do novinara ili do vas,molim za puni naziv zakona(u SRB).Hvala

Kile
Gost
Kile

Profesore, svaka Vam cast. Akademska zajednica treba vise da se ukljucuje u prije i sada, a buduca Vlada treba sto vise da ukljucuje ovakve ljude.

Komšija
Gost
Komšija

Profesor je doktor nauka za mnoge,dobar i pošten prije svega.

Mozgas
Gost
Mozgas

A turizam Radule?|?? bavi se ti popovima dok ti sezona propade!

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Faca mu sve govori. Da ne pričamo o intelektu

aca palikuca
Gost
aca palikuca

Za pipuna je gospodin

Ass
Gost
Ass

Nismo svi lijepi ka pipun 🤣 i kuvar iz budve

Mongro
Gost
Mongro

Ovaj naš Pipun može i boju da mijenja bez obzira na godišnje doba. Čas je žućkasto bijel- bledunjav, pa odjednom zarumeni ovlazen rosom sa usta….onda neki put i poplavi, pozeleni…Jedinstven je naš pipun!

Coka broz
Gost
Coka broz

Taman hahahaha

Mitar
Gost
Mitar

Hvala! Sve jasno o tebi!

Aha
Gost
Aha

Izuzetan covjek. Posten,inteligentan. Bravo dekane.

Mesija 'No.1'
Gost
Mesija 'No.1'

Aha, ahahahahahahaaa

Savjet
Gost
Savjet

Mesija ne budi zloban. Samo se puniš sičije.

Montenegro
Gost
Montenegro

Jadan je taj fakultet dje si ti dekan druze.

CCCCCC
Gost
CCCCCC

Bravo!!

Vaša studentica
Gost
Vaša studentica

Bravo profesore.
SVAKA VAM.JE NA MJESTU BAŠ KAO I NEKADA NA PREDAVANJU.

Olivera
Gost
Olivera

Svaka cast profesore, ali svi koji ovaj tekst ne razumiju treba da procitaju vise puta.

mrkela
Gost
mrkela

Svaka crkva je sluškinja vlasti , srpska crkva služi srpskoj vlasti ! Što tu nije jasno ? Pročitaj 4 crkvenu zapovijest !

Bnjj
Gost
Bnjj

Nije mu Spc kriva što Cg nestaje đece sve manje, iseljavanje. Nije Spc kriva što radnici rade za 200,300e

Hmmm
Gost
Hmmm

Što su radnici manje plaćeni manje daju popovima. Što manje daju popovima to ih popovi više huškaju protiv vlasti. Hajde da vidimo kako ćeš pjevati Bnjj sad kad je tvoj čovjek za kormilom. Samo nemoj da kukaš da su ovi prethodni sve upropastili jer je tvoj čovjek došao kao ekspert koji će sve to da riješi.

Bnjj
Gost
Bnjj

Ne postoje tvoji moji, postoje naši i njihov posao je da rade u interesu svakog građanina Cg a ne elita i političara

Peruta
Gost
Peruta

Skala radio! Nivo.

ivana
Gost
ivana

Da je sreće, poštovani profesor bi bio pozvan u ekspertsku vladu.

Miki
Gost
Miki

Zato nam je turizam propao…otkako su se ovi likovi ukopali u funkcije

europeac
Gost
europeac

Tek sad dolazi naj gore. Nestabilne države ne privlaće turiste, a taman nam je krenulo. Sa ovim litijaškim strankama samo možemo potonuti kao giviht

Bijeli Pavle
Gost
Bijeli Pavle

Pored svega srbi bise da budu hriscani znaci svako moze biti s’edok ljubavi

Titograd
Gost
Titograd

Bravo gospodine Rade!!! Pozdrav iz antifašističkog Titograda ili kako ga danas još zovu Podgorica.

DA JE VJEČNA C
Gost
DA JE VJEČNA C

dobra stara poslovica

Младен
Gost
Младен

Бави се туризмом јер о вјери појма немаш Ратковићи.

Bernini🇮🇹
Gost
Bernini🇮🇹

Ako vas 90%,bar,mitingaša budete pročitali Stari ili bar Novi zavjet dobro će biti. To su novokomponovani vjernici.

crna gora
Gost
crna gora

grand parada vjernici

Snjeg
Gost
Snjeg

Turbo vjernici .

Dula
Gost
Dula

Svaka izgovorena Sv. Petra Cetinjskog je sveta. Da je vjecna Crna Gora🇲🇪

rambo
Gost
rambo

ludi dajte da se sto prije resavamo ovi cetnika

Bernini🇬🇬
Gost
Bernini🇬🇬

SPC će se i politički organizovati preko buduće Demohrišćanske stranke Krivokapića i time pokušati da preuzme punu kontrolu inzada konačni udarac CG!

Djuka
Gost
Djuka

Što misli gospodin Rade o prethodnoj turističkoj sezoni, to jedino nije pomenuo?

Mitar
Gost
Mitar

Uvjek pominje ekonomiju pogotovo vezanu za turizam, ali ovdje je tema cetnistvo , izdaja i sve one lijepe stvari koje nam to donosi!

Polako Te
Gost
Polako Te

E’o mjesec i više dana,iz dana u dan ista priča.Crkva i četnici.Šta se može.Više nas je.Zapamtite.DOSTA više te priče.Tačka.

Ksenija Nikšić
Gost
Ksenija Nikšić

Koga je to više. Ko ste vi?

Neko1966
Gost
Neko1966

Uh,baš me prepade!Śedi đe si.Ni za đe si njiesi

Send this to a friend