Politika

Đeka o usvajanju Zakona o slobodi vjeroispovijesti: Udar na demokratiju u trenutku kad nam je to najmanje potrebno

Đeka

Želim da izrazim nerazumijevanje načinom izglasavanja Zakona o slobodi vjeroispovjesti. Mislimo da je to udara na demokratiju u trenutku kad nam je to najmanje potrebno. Iz parlamenta treba svim građanima izmučenim pandemijom, slati dobre poruke što u konkretnom slučaju apsolutno nije urađeno, ocijenio je poslanik Albanske koalicije Fatmira Đeka vezano za usvajanje Zakana o slobodi vjeroispovijesti.

“Mi iz Albanske koalicije “Jednoglasno“ smatramo da nam je potrebno mnogo više dijaloga, međusobnog razumijevanja, poštovanja, uvažavanja, a posebno znanja o ovim pitanjima. Olako
obećana brzina je veoma opasna. Istorija je pouzdan svjedok da je žestina najbolji indikator kratkog trajanja jedne pojave. Podsjećam i da su velikodostojnici Islamske vjerske zajednice i Barske nadbiskupije kazali da im nije ostavljeno dovoljno vremena da daju svoje primjedbe i prijedloge oko tog zakonskog teksta”, rekao je Đeka.

Uprkos tome, kako naglašava, a prije svega kao iskaz dobre volje prema novoj Vladi i da ne bi bile optužene da su remetilački faktor, one su poslale neke neformalne sugestije.

“Cijenim da su naše vjerske zajednice mudro postupile, iako to nije bio slučaj sa druge strane. Dakle, mi kao politički savez Albanaca smatramo da nas ova i ovakva pitanja trebaju povezivati, a ne dijeliti, nipošto svađati. Kao što ne možemo da razumijemo da je nekome u interesu da katolici i muslimani više ne idu na Rumiju, da se želi obilježiti teritorija u ulcinjskom Starom gradu, u Martinaju ili u Šasu, gdje su sve te crkve i njihove ostatke očuvali upravo stanovnici Anamalskog područja, a koji su najvećim dijelom muslimani i svi Albanci. Na taj dio naše istorije i našeg kulturnog nasljeđa budno pazimo stoljećima, i ne možemo nikome dozvoliti da to blago ekskluzivno prisvaja tako što će navratiti tek jedan jedini dan u godini. Za nas je to, obzirom na način kako se to bučno čini, uvijek bila i jeste čista provokacija”, jasan je Đeka.

Zato, najiskrenije, kakao ističe, ne razumiju ovoliku žurbu, osim u političkoj i simboličkoj ravni.

“Izražavamo bojazan od hipertrofije politike u ovoj oblasti, što apsolutno ne smije biti praksa u sekularnoj i građanskoj državi koja je dio NATO-a i na korak od Evropske unije. Posebno ne sada kada su, valjda, sve svetinje sigurne, kada nam od nikog ne prijeti opasnost, kada Vlada ističe da su za nju najvažniji principi jednakosti i nediskriminacije. Podsjećam da nam je tadašnji mandatar, a sada predsjednik Vlade prije gotovo tri mjeseca poručivao da se javnost Crne Gore “zabavlja“ sa problemom koji to više nije. Ali, mi se, nažalost, voljom njegove Vlade, evo i na kraju ove godine, zabavljamo sa problemom koji to suštinski više nije. Ovo je tim čudnije ako se zna sa koliko se drugih izazova suočavamo, a još čudnije ako je od najvećeg konstituenta vladajuće koalicije toj istoj Vladi jasno poručeno da će nakon usvajanja ovog Zakona praktično izgubiti njihovu podršku”, smatra Đeka.

Prema njegovim riječima u svakom slučaju, kao ljudi utemeljeni u ovom prostoru, koji žele mir i dobro svim vjerskim zajednicama, a konfesionalnu razlikost shvataju kao blagoslov, misle da je Vlada napravila jedan nedovoljno promišljen potez umjesto da ostavi da se strasti ohlade i pokuša napraviti najširi konsenzus.

“Mislimo da bi to bilo u najdubljem interesu ove države, svih naših građana i vjerskih zajednica. No, sada će ova Vlada morati da na sebe preuzme sve posljedice usvajanja jednog ovakvog zakonskog akta. A njih je već sada nepotrebno mnogo”, zaključio je Đeka.

Send this to a friend