Politika

Delegacija Demokrata Glavnog grada položila vijenac žrtvama bombardovanja Podgorice

Delegacija Demokrata Glavnog grada, koju su činili odbornici Janko Krstović, Tanja Džankić i Marija Pavićević položila je danas vijenac na spomenik nevino stradalim žrtvama bombardovanja Podgorice. Demokrate navode da se najveće bombardovanje dogodilo se na današnji dan, 5. maja 1944. godine kada je poginuo najveći broj ljudi i Podgorica najviše postradala, saopšteno je iz ove Partije.

“Godine 1994, prilikom gradnje infrastrukture u gradu pronađena je jedna od mnogih neeksplodiranih bombi. Tom prilikom je i podignut spomenik na koji je delegacija Demokrata danas položila vijenac. Riječ je o spomeniku koji podsjeća i opominje na to da je Podgorica stradalnički grad u kojem u jednom trenutku praktično nije ostao ni kamen na kamenu, ali koji su, nakon oslobođenja, narod i omladina podigli iz pepela”, navode u saopštenju.

Iz Demokrata su naglasili da kao što stradanja svakog grada ostaju ugrađena duboko u njegov identitet, tako i stradanja Podgorice, na koju je palo najviše bombi po glavi stanovnika, predstavljaju temelje njenog identiteta.

“Međutim, koliko i stradanja, Podgoricu, kao grad, odlikuje i stalno stremljenje ka obnovama i modernizaciji. Podgorica je na primjeru bombardovanja 1944. pokazala svojstvo grada-feniksa. To svojstvo zaslužuje divljenje svih njenih građana i obavezuje nas da ga čuvamo. Sjećanjem na žrtve i na istorijski potvrđenu istinu da je Podgorica grad u stalnoj obnovi i razvoju, mi to i činimo”, zaključuju u saopštenju.

Send this to a friend