Politika

Delegacija Vlade na Samitu Zapadnog Balkana u Poljskoj

Delegacija Vlade, predvođena premijerom Duškom Markovićem, učestvovaće na Samitu Zapadnog Balkana u Poznanju u Poljskoj, koji se održava od 3. do 5. jula 2019. godine.

Marković će u Poznanj otputovati u četvrtak popodne kako bi u petak 5. jula, na poziv poljskog predsjednika Vlade Mateuša Moravjeckog, učestvovao na Samitu predsjednika država i vlada zemalja Zapadno-balkanske šestorke u okviru Berlinskog procesa.

Ministri vanjskih i unutrašnjih poslova Srđan Darmanović i Mevludin Nuhodžić, kao i državni sekretar u Ministarstvu ekonomije Milan Srzentić učestvovaće 4. jula na tri odvojena sastanka ministara ekonomije, ministara vanjskih i unutrašnjih poslova.

Član delegacije koja će ići u Poznanj je i ministarka nauke Sanja Damjanović.

“Sastanak lidera okupiće predsjednike vlada šest zemalja Zapadnog Balkana, a pozvani su i predsjednici vlada EU zemalja koje učestvuju u Berlinskom procesu. Na sastanku će učestvovati i visoka predstavnica EU za vanjsku i bezbjednosnu politiku Federika Mogerini, komesar za proširenje Johanes Han, predstavnici međunarodnih finansijskih institucija, Regionalnog savjeta za saradnju i Regionalne kancelarije za saradnju mladih će učestvovati na plenarnoj sjednici”, navode iz Vlade.

Ovogodišnji, šesti, Samit Zapadnog Balkana u okviru Berlinskog procesa, kako ističu,  fokusiraće se na ekonomske teme, agendu povezivanja i rezultate postignute u primjeni Višegodišnjeg akcionog plana za stvaranje regionalnog ekonomskog prostora, kao i na saradnju civilnog sektora, preduzetnika.

Ujedno će sagledati napredak u ostvarenju obaveza nakon Samita u Londonu.

“Učešće delegacije Crne Gore, koju će predvoditi premijer Marković, predstavlja dobru priliku za promociju ostvarenih rezultata Crne Gore od održavanja prošlogodišnjeg Samita, kao i priliku da se razmotri presjek stanja vezano za progres koji je ostvaren na Zapadnom Balkanu kroz ovaj okvir regionalne saradnje”, naglašavaju oni.

Poseban značaj za učešće crnogorske delegacije na Samitu je i potpisivanje Memoranduma o saradnji na uspostavljanju Međunarodnog instituta za održive tehnologije na prostoru Jugoistočne Evrope (SEEIIST), što je ujedno i crnogorska inicijativa.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
razocaran
Gost
razocaran

Pa da se radi o paktu nenapadanju u Evropi,mnogo je.
Povedite malo racuna kako se trose narodne pare.

Send this to a friend