Politika

Đeljošaj: Budžet Glavnog grada urađen nezakonito

Đelošaj

Budžet Glavnog grada za narednu godinu je urađen nezakonito, jer u njemu nijesu predviđena novčana sredstva za finansiranje KIC-a Malesija čiji je Glavni grad osnivač, saopštio je Nik Đeljošaj, predsjednik Opštine Tuzi na jučerašnjoj centralnoj javnoj raspravi o nacrtu budžeta najmlađe crnogorske opštine za 2020. godinu.

Đeljošaj je saopštio da mu nije jasno i da ne razumije kako je Glavni grad dobio saglasnost Ministarstva finansija za budžet.

“Kada je u pitanju KIC Malesija mi ne smijemo, odnosno smijemo ali nećemo, da radimo protivzakonito. Mi u našem budžetu nijesmo mogli da predvidimo KIC Malesija, jer mi kao opština nijesmo osnivači te javne ustanove”, kazao je Đeljošaj.

Odgovarajući na pitanje direktora KIC-a Ajrudina Adžovića zbog čega se ova kulturna ustanova nije našla u budžetu, Đeljošaj je saopštio da to pitanje treba neko drugi da razjasni.

“Glavni grad je danas osnivač, spremio je budžet, dobio saglasnost Ministarstva finansija bez KIC-a u njemu što je, po mom razmišljanju, a i pravnih stručnjaka, nezakonito”, kazao je Đeljošaj.

On je istakao da finansiranje ove kulturne ustanove može naći mjesto u njihovom budžetu ukoliko se do kraja godine sa Glavnim gradom dogovore oko preuzimanja nadležnosti onih privrednih društava koji djeluju na teritoriji Opštine Tuzi, a osnivač je Glavni grad.

“I danas kažem da smo spremni da promijenimo, jer ovo je nacrt budžeta, da planiramo i KIC Malesija ukoliko se pravno razjasni, odnosno dođe do dogovora sa Glavnim gradom. Mi smo spremni i stojimo iza stava da preuzmemo KIC Malesija, pijacu, Čistoću, Komunalne usluge i sva preduzeća u paketu. Nećemo djelimično da prihvatamo samo ono što oni koji planiraju budžet Glavnog grada misle da su troškovi, pa da to prebace na Opštinu Tuzi, a ono što bi po njihovim računicama bio prihod ostane i dalje pod kontrolom Glavnog grada”, kazao je Đelošaj.

Ajrudin Adžović je kazao da javna ustanova KIC Malesija ne participira u budžetu Opštine Tuzi za narednu godinu.

“Kao što znate do sada nam je osnivač bio Glavni grad. Novonastala situacija u vezi podjele između opština predviđa podjelu imovine sporazumom. S obzirom da podjela imovine sporazumom nije na vidiku i evidentno je da će biti neophodna arbitraža ostavlja se sudbina KIC-a. Pod znakom je stav uprave opštine vezano za podjelu, da će se u paketu razmatrati sva preduzeća i ustanove koje su predmet sporazuma”, rekao je Adžović.

On je naveo da KIC Malesija neće dijeliti sudbinu svih ostalih preduzeća.

“S obzirom da nijesmo ušli u budžet Glavnog grada i ne vidim da smo u budžet Opštine Tuzi praktično radnici KIC Malesija ostaju bez plata. Znači kako nema budžeta, normalno je da nema plata, dok vjerovatno ostala preduzeća njima je baza i dalje Glavni grad i oni će lična primanja imati. Statutom Opštine Tuzi predviđeno je da opština osniva ustanove radi pružanja javnih usluga. Definisano je da je opština radi na unapređenju kulture i svih onih oblika stvaralaštva u ovoj oblasti. KIC je tehnički opremljen za pružanje tih usluga u toj oblasti, samo bih još jednom molio da se razmotri mogućnost mimo sporazuma, jer smo svjesni posljedica, a to je prekid funkcionisanja KIC-a, i koje će snositi zaposleni”, zaključio je Adžović.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Tani
Gost
Tani

Greshka Podgorica.ne poznajes albance i ne zelim da se raspravljam sa tobom.kod albanaca postoje 70% islamske 18% pravoslavne i 12% katolicke vjeroispovjesti.nasha vjera je albanska.poz

Podgorica
Gost
Podgorica

Na Prvo mjesto je Vjera kod albanaca.
Dok je bio FERHAT DINOŠA POSTAVIO JE SVE NA
NA SVOJE MJESTO.
NIJE DA DA MANJINA VLADA…..
Sve je postsvio bio na svoje mjesto…..

Tani
Gost
Tani

Podgorica nema malisora kao nacija ima albanaca i muslimana i bosnjaka kako se ko osjeca.albanci su i katolici i muslimani po vjeri.zapamtite jednom kod albanaca na prvo mjesto je nacija pa poslije vejera

Podgorica
Gost
Podgorica

E sad se dovodi u pitanju
DINOŠA GADJANJE KAMENOVANJE MRTVOG ČOVJEKA U SANDUKU I LJUDI NA POKAJANJE…..
E sad je to pitanje a ne KIC …..
MUSLIMANI I MALISORI ….
Malisori 23 %
Vladaju a Muslimani sluge sa 77 %.
To je to.

H20
Gost
H20

Potraži stručnu pomoć.

goko
Gost
goko

U pravu je covjek, glavni grad hoce da prebaci Kic Malesiju Opstini Tuzi koja ima samo troskove a ona preduzeca koja imaju prihode Pijaca, Cistoca…. da ostanu u glavnom gradu!!!

bibo
Gost
bibo

htjeli ste opštinu, održavajte sad i ulažite

Ferari
Gost
Ferari

Hheehhee, Đeljošaj i kultura …. dobar vic.

Dzordz
Gost
Dzordz

Pa vi ako ne mozete da ga finansirate , zatvorite ga. Nijeste vi osnovali ni komunalnu sluzbu . Uzimate ono sto vam odgovara.
Dobili ste sto ste htjeli .

brko mali
Gost
brko mali

Kakav je ovo genije sto je ovo??? Ove Tuzi treba centralizovat, nisu oni za opstinu

Lipovo
Gost
Lipovo

Đeljo! Je li ista logika vszzi i za komunalna preduzeća, tržnicu…… možda i policiju budeš izdvojio? Dječji lukavo?

Mozak
Gost
Mozak

Djeljo djelje li djelje a za koga cek da vidimo
Nastavak slijedi

kosta
Gost
kosta

Dobar je ovaj Đeljošaj. Logika mu je malo isčašena. Važno je ko je osnovao KIC, a nije važno ko ga koristi i na čijoj je teritoriji. Ako je tako, kako veli Đeljošaj, pošto je Podgovrica osnivač, neka donese odluku o prestanku rada tog KIC, pa neka ga Đeljošaj osniva.

Send this to a friend