Politika

Đeljošaj: Decentralizacija, zatvaranje kladionica, staračka penzija za sve

Nik Đeljošaj/ Foto: Albanski Forum

Albanski forum će svojim programom doprinijeti opštem prosperitetu i razvoju.

Kao neke od osnovnih principa rada i budućih aktivnosti možemo navesti:

1. Decentralizacija, zajedno sa našim učešćem u vlasti, obavezaćemo se na decentralizaciju, koja će podrazumijevati decentralizaciju u korist lokalnih samouprava, gdje će opštine dobiti veća prava i više kontrole odlučivanja, dio PDV-a će se prenositi direktno opštinama, kao i veća finansijska autonomija.

Predškolsko i osnovno obrazovanje takođe treba da bude uključeno u ovlašćenja lokalnih samouprava, koje su u stanju da pronađu najbolja i najpraktičnija rješenja u lokalnom obrazovnom procesu.

Takođe, treba reformisati zdravstveni sistem i približiti ga građanima i smatramo da nadležnost nad domovima zdravlja treba prenjeti na opštine.

Ono što je važno za primorje, posebno za Ulcinj, jeste potpuna decentralizacija „Morskog dobra“, tako da opština Ulcinj upravlja svojom obalom i da se cjelokupni prihod uplaćuje u opštinsku kasu za kapitalne i druge infrastrukturne projekte.

Foto: Albanski Forum

2. Naš sljedeći korak odnosi se na zatvaranje kladionica i ograničavanje kazina samo na hotele sa pet zvjezdica.

Naša zdrava, talentovana i napredna omladina koja postiže uspjehe u obrazovnim, naučnim, sportskim, umjetničkim i drugim kategorijama zaslužuje zdravu i podsticajnu sredinu i zajednicu.

Zatvaranjem kladionica sav taj novac koji je neopravdano potrošen na klađenje biće ušteđen i predstavljaće dodatni kapital za razvoj porodice i zajednice i ne samo novac, nego ujedno i čuvamo naše onladine od poroka kladjenja.

Nećemo imati kompromis sa novom Vladom, zatvaranje kladionica mora odmah da se sprovede a socijalni program za zaposlene u kladionicama odnosno finansijska podrška od Vlade da pokrenu sopstveni biznis.

Foto: Albanski Forum

3. Maksimalni akcenat ćemo staviti na obezbjeđivanje starosne penzije za sve građane, bez obzira na prethodno radno iskustvo i da li član porodice koristi ili ne penziju, penzija za sve, dok će radni staž biti osnov za odredjivanja penzije ali staračka penzija mora da bude obezbijedjena, bez obzira na godine radnog staža.

Na ovaj način ćemo eliminisati nepravednu diskriminaciju, ponuditi najbolje i najpogodnije uslove i standarde za sve naše građane.

Penzije za sve, od 67 godina za muškarce i 65 za žene. Naši stariji građani, sa zasluženim i adekvatnim penzijama, moći će da uživaju u svim blagodetima života sa svojim porodicama i najmilijima.

Nik Đeljošaj

Send this to a friend