Politika

Đeljošaj: Diskriminaciju ne prihvatamo, spremni smo i na protest

Nik Đeljošaj (Foto: Printscreen)

Predsjednik Opštine Tuzi Nik Đeljošaj tvrdi da je promijenjena administrativna opštinska granica na Geoportalu Uprave za nekretnine, pa preduzeće Deponija sada pripada Glavnom gradu. Đeljošaj sumnja da to nije slučajno. Poručuje da Vlada i lokalne samouprave moraju da sarađuju, te da su spremni za dijalog. U suprotnom, dodaje, spremni su i na protest.

Nakon saznanja početkom januara da je na Geoportalu Uprave za nekretnine ucrtana granica prema kojoj Deponija pripada Podgorici, Đeljošaj kaže da je lokalna samouprava uputila više dopisa ministarstvu i Vladi.

“Po zakonu sam obavezan da se staram o imovini opštine Tuzi. Moram da reagujem i da tražim rješenje za promjene koje su nezakonite. Čak ja mislim da ovo što je urađeno je krivično djelo, i mislim da bi trebalo neko da odgovara za ovo”, kazao je Đeljošaj.

Iz Uprave zanekretnine, međutim, objašnjavaju da se na Geoportalu, osim zvaničnih podataka Uprave, mogu naći i podaci s OpenStreetMap karte koji se mogu uključivati, isključivati i preklapati s ostalim podacima. OpenStreetMap je, kažu, otvorena, slobodna za korišćenje, karta cijelog svijeta koja je kreirana volonterskim radom pojedinaca, i ne sadrži zvanično potvrđene podatke.

“Pregledom sloja Administrativnih jedinica na Geoportalu može se potvrditi da među granicama opština ne postoji granica opštine Tuzi, zato što je razgraničenje između Glavnog grada i opštine Tuzi u toku, pa kad Uprava bude imala ove zvanične granice biće objavljene na Geoportalu. Slično kao na OpenStreetMap karti, ni neka granica opštine Tuzi objavljena i na Google Maps karti, i to s dodatnim značajnim pomjeranjem, ne može se naravno smatrati za zvaničnu i precizno prikazanu”, saopšteno je iz Uprave za katastar.

Iz Uprave napominju da je za dobijanje zvaničnih podataka za službenu upotrebu neophodno direktno obraćanje Upravi za katastar i državnu imovinu. Međutim, Đeljošaj ne prihvata ovakvo objašnjenje.

“Došli smo u situaciju u državi, ovo je NATO država, sjutra smo u EU, da nam institucija kaže da u zvaničnom portalu gdje su podaci svih prostornih jedinica u CG može neki volonter da crta da bi zaštititio svoje nezakonito djelovanje. Što je netačno, ali i blamaža za čitav sistem, državu”, kaže Đeljošaj.

On sumnja i data situacija nije slučajna. Tvrdi i da su Tuzi jedina opština kojoj Vlada tri mjeseca ne prosljeđuje novac za budžet, da su građani te opštine prethodnim mjerama diskriminisani.

“Osnovna poruka je ta – mi jesmo za saradnju, diskriminaciju ne prihvatamo, da se radi na našu štetu ne prihvatamo, jer ne mogu da prihvatim onda bih ja radio protiv zakona,a ja sam ovdje da zaštitim sva prava i imovinu za sve građane Tuzi”, kaže Đeljošaj za TVCG.

Đeljošaj zaključuje da Vlada i lokalne samouprave moraju da sarađuju i poručuje da je ta opština spremna za dijalog. Ukoliko se ne uvaži njihov zahtjev, spremni su i na protest.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Istina
Gost
Istina

Ako se bude popustalo svakakvim inicijativama mozemo se pozdravit sa Tuzima. Mislim da je CG ispostovala ove ljude.

Komsija
Gost
Komsija

Sjedite vise i dogovorite se. Ako ne mozete izdvojite se i da ostanemo u dobrosusjedskim odnosima. Ako ne mozemo zajeno OK. Crnu Goru treba voljeti i to pokazati, ne samo koristiti i izigravati multietnicnost. Srecan vam put, mozda je tako bolje.

Fendi
Gost
Fendi

Sve u skladu sa zakonom, ssmo se toga drži

Posmatrac
Gost
Posmatrac

Lepa je ona zastava iza❤️

Supermario
Gost
Supermario

🇲🇪🇦🇱🇲🇪🇦🇱♥️

MIRAN
Gost
MIRAN

Bravo Nik otpor ovoj apostolskoj vladi bravo

KoJeTo
Gost
KoJeTo

Vidim li iza njega zastavu druge drzave? 🙂

Anonimni777
Gost
Anonimni777

Dosadio si i bogu i narodu

Nikola
Gost
Nikola

Uhapsiti ovoga, ko moze da prijeti protestima?
Nova vlada mora konacno pokazati zube. Svakome ko se supeostavi drzavi i steti da krivicno odgovara.

Send this to a friend