Politika

Đeljošaj: U Tuzima se ništa ne može na silu i diskriminacijom

U Tuzima ništa ne može da se sprovede na silu, bez dogovora, diskrimacijom, poručuje predsjednik Opštine Nik Đeljošaj. Saglasan je, kaže, sa stavom Vlade da sa državom nema igre. Napominje da je neko želio da se igra Tuzima, a da se stanovnici Tuzi sa državom nisu igrali.

Mjere protiv koronavirusa ne mogu da se donesu ni sprovode bez lokalne samouprave, poručuje predsjednik Opštine Tuzi uz isticanje da njega niko ništa nije pitao prošle sedmice kad je Vlada odlučila da zatvori ugostiteljske objekte u tom mjestu.

Bez razgovara se ništa ne može postići, naglašava Đeljošaj, gostujući u „Drugačijoj radio vezi.“ Vlada je trebalo, smatra, da ga pozove da argumentovano razgovaraju.

“Da smo razgovarali, da smo se dogovorili, možda bi mogli da sprovedemo i te mjere. Ali naravno, potrebni su argumenti… Ne možemo mi da budemo kolateralna šteta“, naglasio je Đeljošaj.

Dodaje da je dobio jednu neobičnu molbu. Indirektno mu je, kaže, stigao poziv da pozove Podgoričani da ne dolaze u Tuzi.

“Nikad neću prihvatiti da nekom kažem da nam ne dođe u kuću. To je protivno našoj tradiciji“, odgovorio je Đeljošaj.

Prošlog četvrtka, kad su se ugostitelji i vlast u Tuzima oglušili o naredbe Vlade, slate su neprimjerene poruke, kaže Đeljošaj. Jedna od njih je, smatra, izjava premijera Zdravka Krivokapića da se u Tuzima pokušava spovesti hajdučija.

“Da sam na njegovom mjestu, smjenio bi savjetnike za medije, ne možete građane jednog grada da nazovete hajducima. Nije bilo građanina u Tuzima koji nije podržao našu odluku. Ja bih se, na njegovom mjestu, izvinio građanima Tuzi“, rekao je Đeljošaj.

Ministar pravde Vladimir Leposavić smatra da je nastup Đeljošaja u Tuzima bio pretjeran, tim prije što je prošle godine, u istoj situaciji, ali prema prethodnoj vlasti, njegov stav o ovom pitanju bio sasvim različit. Đeljošaj to ovako komentariše: nisko, dno dna.

“Ispod nivoa mi je da komentarišem izjave ministra koji je pokazao na početku svoje stavove, viziju”, kaže Đeljošaj uz isticanje da je prošle godine, prije nego što je ta opština zaključana, bio pozvan na razgovor.

“U Tuzima ništa ne može da se sprovede na silu, bez dogovora, diskrimacijom“, poručuje Đeljošaj.

Saglasan je sa jednom izjavom iz Vlade – sa državom nema igre.

“A ovo je bila igra sa jednim dijelom države. Mi se nismo igrali, neko drugi se igrao Tuzima“, naglašava Đeljošaj.

Da li je odluka Vlada bila zbog čestitke dana Kosova, zbog toga što u Tuzima žive Albanci ili u službu nikšićkih izbora, pokazaće vrijeme, ističe Đeljošaj. I dalje tvrdi da je odluka bila politička.

“U politici sam naučio da ništa nije slučajno. Vrijeme će pokazati pravi kontekst. Ispratićemo odnos Vlade prema Tuzima, Ulcinju, mjestima gdje žive Albanci, vidjećemo kako će Vlada da se odnosi prema zahtjevima Albanaca“, kaže Đeljošaj, naglašavajući da je ovo “Vlada svih nas”.

Na kraju, do dogovora je došlo. Đeljošaj navodi da je ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović uvažila sugestije Opštine, a da je potpredsjednik Vlade to veče došao u Tuzi da potvrdi dogovor.

Kazne ugostitelja, koji su u četvrtak otvorili lokale suprotno Vladinoj odluci, platiće ili Đeljošaj ili Opština. Protiv Đeljošaja je podignuta krivična prijava zbog pozivanja na otpor. On vjeruje da je branio Ustav i pravdu, a borio se protiv diskriminacije.

“Ne razmišljam previše o tome. Bio sam svjestan da to može da se desi. Neka inistitucije rade svoj posao. U četvrtak ću pred tužiocem dati izjavu, da objasnim cijeli kontekst događaja“, saopštio je Đeljošaj.

Ono što bi drugačije uradio, da može, bila bi izjava, tačnije povukao bi riječ koju je upotrijebio u Facebook statusu – neprijatelji.

Tada je napisao: “Svi ugostiteljski objekti će sjutra raditi po utvrđenom radnom vremenu. Svim našim prijateljima ugodna kafa, a neprijatelji ako nas budu ometali, imaćemo iznenađenje i za njih”.

Đeljošaja čudi kako, po njegovim informacijama, nisu podnijete prijave protiv pojedinaca koji su na društvenim mrežama prijetili građanima Tuzi i njemu lično.

Stižu milioni investicija u Tuzi

U narednih godinu do dvije, u Tuzima će biti tri velika projekta, a investicije će biti vrijedne više od 10 miliona eura.

„Biće otvoreno više od 300 radnih mjesta“, rekao je Đeljošaj, ne želeći da navede odakle je investitor.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Vladimir
Gost
Vladimir

Ne na silu Đeljošaj nego zakoni i odluke koje važe za Crnu Goru važiće i u Tuzi,želio ti to ili ne.I ne možete kačit samo albanske zastave bez crnigorskih.

Crnogorac
Gost
Crnogorac

Po Djeljosaju Abazovic diskriminise Tuzi. Znaci Albanac diskriminise Albance a mi Crnogorci smo doveli Albanca da bude potpresjednik Vlade Crne Gore i mi ne valjamo a DPS nikad nijednoga Albanca nije tako visoko postavio i oni valjaju Albancima. Cudna neka logika Djeljosaja. Čudo.

Nik
Gost
Nik

Objasnio Djeljošaj, ka’ Messi👌💪👏👏🇲🇪

zabjelo
Gost
zabjelo

Ne daj boze da ste veca opstina

Гоку
Gost
Гоку

За кафиће је погријешила Влада а за честитку Косову је погријешио Ник Ђељошај.

Romanov
Gost
Romanov

Misli da je Tuzi njegova drzava. E pa prijatelju to si mozda mogao da mislis dok je bio DPS, sada ces menjati misljenje ili cemo tebe da vratimo preko Skadra.

USA
Gost
USA

Prije ce on tebe vratit u Beograd !

Milos pg
Gost
Milos pg

Usmjeri mrznju na okopavanje krtole. Tome vas uce u SPC sekti?

Rasputin
Gost
Rasputin

Ovaj je probao da vidi dokle moze sa bahacenjem, dobio je par zauski i odma diplomatija.

Nik
Gost
Nik

Ovaj kako ti kazeš, je objasnio,ovim takozvanim expertima, kako se brine o svojim gradjanima i kako postupa čovjek, koji je u pravu. Gospodin je on za ove tvoje nesposobne četnike!!!

So true
Gost
So true

Aha pa mu otvorise lokale odma

Realno
Gost
Realno

Covjek ne dobio odgovor da moze u ponedeljak da otvori lokale. Bas ‘zauska’.

Nikšić ❤️
Gost
Nikšić ❤️

Pokazao si cijeloj Crnoj Gori ko je tata igrice . 💪

Pijevac
Gost
Pijevac

Bio si ti miran kao bela lala i prihvatio sve što je naređeno, a sad kad su mjere ukinute raskokodakao si se.

Realno
Gost
Realno

Pa jer su zbog njega ukiute… To je bio dogovor od subote za ponedeljak…

The Special One
Gost
The Special One

Tako je,nek je vjecna 🇲🇪
Pozz iz Tuzi.

Montenegrina HN
Gost
Montenegrina HN

Bravo Nik 💪💪💪

Zabjelo
Gost
Zabjelo

Nema na silu, nego po Zakonu. A ako zakon propisuje i upotrebu sile ukoliko je potrebno onda je jasno sve

Naroz
Gost
Naroz

@Nije u pitnjau bio zakon, nego uredba, koja mora biti usaglašena i sa zakonom i sa Ustavom, a ta uredba je bila protivustavna, jer je bila diskriminatorska. Ustav gradjanima CG garantuje jednakost.

Lala
Gost
Lala

Pa kako do sada nije garantovao jednakost?

Send this to a friend