Politika

Demokrate će na Kongresu izabrati 122 člana Glavnog odbora

Glavni odbor Demokratske Crne Gore jednoglasno je utvrdio listu od 122 kandidata za članove novog saziva tog odbora, saopšteno je danas iz te partije.

Demokrate su kazale da je sjednica Glavnog odbora održana na Žabljaku u susret predstojećem Drugom kongresu stranke, na kojem će biti izabrani Glavni odbor, predsjednik, Statutarna komisija i Nadzorni odbor.

Na listi kandidata za novi saziv Glavnog odbora 31 odsto članova je iz reda manje zastupljenog pola, 33 odsto članova je iz reda mladih do 30 godina, a 68 odsto članova iz reda mlađih od 40 godina.

“Na listi je 71 odsto je visokoškolaca, osam doktora, pet magistara nauka, deset profesora, 12 studenata i 43 kandidata koji do sada nisu bili članovi Glavnog odbora”, navodi se u saopštenju.

Kongres, kao najviši organ Demokratske Crne Gore, izjasniće se o predloženim kandidatima 25. maja.

Na sjednici je razmatrana aktuelna politička situacija, sa posebnim osvrtom na aktivnosti Demokrata.

“Konstatovano je da je afera ,,Koverat” u prethodna četiri mjeseca otvorila brojne procese, među kojima se ističe buđenje nezadovoljne, većinske, građanske Crne Gore, kao i jedinstveno i sinhronizovano djelovanje opozicije, koja nije dozvolila da fokus pažnje pređe sa režima i DPS-a na opoziciju. U vezi sa tim, istaknuto je da je Plan vaninstitucionalnog djelovanja Demokrata, DEMOS-a i Crnogorske bila pravovremena i efikasna reakcija, kojom je izražen demokratski, građanski bunt u odnosu na postojeću političku i institucijalnu krizu u državi, koju je afera ,,Koverta” dodatno produbila”, ističu Demokrate.

Rukovodstvo partije je podsjetilo i na ranije zaključke Predsjedništva Demokrata da su afera „Koverat“ i dešavanja u vezi sa njom jasno pokazala da su institucije sistema zarobljene.

“Time se potvrđuje ispravnost odluke Demokrata da istraju u bojkotu Skupštine Crne Gore i da ne učestvuju u radu Odbora za dalju dogradnju izbornog zakonodavstva”, dodaju u toj partiji.

Glavni odbor je konstatovao da je u svim opštinskim i inicijativnim odborima te stranke sproveden unutarpartijski postupak u kojem su funkcioneri i članovi u demokratskoj atmosferi predložili onoliko kandidata koliko se i bira na Drugom kongresu Demokratske Crne Gore.

Redovni Kongres Demokrata se saziva i održava jednom u četiri godine.

31 Komentara na "Demokrate će na Kongresu izabrati 122 člana Glavnog odbora"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

Send this to a friend