Politika

Demokrate: DF prekinuo bojkot zbog straha od ukidanja plata i privilegija

Javnosti je poznato da je Skupština Crne Gore usvojila izmjene Poslovnika po kojima će poslanik koji bojkotuje “Sinđin parlament”, biti kažnjen ukidanjem poslaničke plate koja će biti duplo manja od plate savjetnika u kabinetu predsjednika Skupštin, saopštile se Demokrate reagujući na izjavu poslanika DF-a Slavena Radunovića.

Demokarte podsjećaju da je takva odluka stupila na snagu nakon sazivanja vanredne sjednice Skupštine, a usmjerena je protiv poslanika Demokrata koji dosljedno bojkotuju Skupštinu. Usvojena je, kako tvrde Demokrate, na opšte zadovoljstvo Demokratskog fronta, čiji su poslanici, između ostalog, strahujući za platu, prekinuli bojkot.

“To je i razlog zašto su plate i samo plate u fokusu pažnje DF-a, jer one su im jedini cilj i motiv političke borbe. Da li se neko sjeća da se poslanik DF-a odrekao eura plate ili koje privilegije? Dio njih je čitav radni vijek presjedio u skupštinskim klupama uzaludno i centa u korist svojih birača se nije odrekao. Da nisu možda koju školu renovirali, učionicu ili poklonili dio zarada u humanitarne svrhe kao poslanici Demokrata? Da se nisu možda odrekli vozila, goriva ili telefona kao poslanici Demokrata? Ne, poslanici DF-a odriču se samo svojih birača, kojih se sjete dva mjeseca pred izbore, dok ostatak vremena provedu služeći Đukanoviću kao profesionalna opozicija”, navode Demokrate u reagovanju.

Prema njihovim riječima zbog tendencioznih besmislica koje u javnost, a u ime Demokratskog fronta, plasira poslanik Slaven Radunović, dužni su da Radunoviću malo raščiste jezičku situaciju i, da mu, iz kolegijalnosti, otklone sve nejasnoće.

“Gospodine Radunoviću, plata se definiše kao naknada, u određenom iznosu, za kakav rad ili službu. Dakle, između ostalog, pojam plate određen je i iznosom koji je njome podrazumijevan. Što će reći, gospodine Radunoviću, da plata poslanika Demokrata, u njenom iznosu, jeste ukinuta. A tu nepodnošljivu lakoću kojom relativizujete nezakonitost odluke DPS-a da poslanicima Demokrata ukine plate, ostavite za razgovore sa onima sa kojima jedino želite da razgovarate i da djelujete kao jedna partija”, tvrde Demokarte.

Ističu da je jasan razlog zašto DPS nije sproveo odluku o ukidanju plata poslanicima Demokrata za avgust.

“Sa jedne strane u koordiniranoj akciji sa DF-om pokušava kompromitovati Demokrate, što im je odmah palo u vodu. Sa druge strane, nisu izdržali pritisak međunarodne zajednice i ne žele da dalje produbljuju gotovo izgubljeno povjerenje, koje se sada samo svodi na formalnu diplomatsku komunikaciju. Jer kao što cjelokupna javnost može prepoznati, partner međunarodnoj zajednici nije više DPS, već Demokrate. Takav odnos se i formalizovao prihvatanjem Briselskog plana. DPS je stvorio formalnopravni osnov da ukida plate poslanicima, što je sporno iz ugla Ustava Crne Gore. Dakle, oni time mogu svakog momenta da pristupe realizaciji odluke, ako to ne urade jednog dana, to ne znači da neće drugog jer su stvorili osnov čak i za kumulativni udar”, kaže se u saopštenju Demokrata.

Ali, poznajući DPS, napominju, njihovu ogorčenost i želju za osvetom zbog po njih negativnog odvijanja stvari, očekuju da će već za narednu platu sprovesti odluku o ukidanju.

“Ako za poslanike DF-a ova odluka ne znači ukidanje poslaničke plate, zašto se ne pridruže bojkotu parlamenta? Podsjećamo da je DPS još 2017. godine prijetio ukidanjem poslaničkih plata, a posljedica te prijetnje je povratak DF-a u Skupštinu bez ijednog ispunjenog uslova opozicije. Time su poslanici DF-a pokazali da im je plata na prvom mjestu, i polazište i ishodište. Kad je DPS prijetio ukidanjem plata, Demokrate su im poručile da ih, ako imaju petlje, svedu na nulu, i da nećemo prekinuti bojkot. Nama plate nijesu vodilje niti ćemo zbog njih mijenjati svoj politički pravac”, zaključuju Demokrate.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
IQ60 CG
Gost
IQ60 CG

Čekaj malo….
Vi ste primali plate svo vrijeme bojkota..
I neka ste.
Ali što lažete da nijeste i da su vam plate ukinute? Vi Demokrate ste skloni izmisljotinama i falsifikatima.

Ja ovako
Gost
Ja ovako

Da se razumijemo, glasač sam d p s, ali pošteno govoreći oni koji prekidaju bojkot zbog smanjenja plate znači da ne dobijaju pomoć iz inostranstva, što je mnogo poštenije nego primati pomoć iz inostranstva, i to tajnu, a praviti se važan jer ne uzimaš poslaničku platu.

Wilko
Gost
Wilko

DF i DPS, tajno saradjuju to je svima jasno, jer u poslednje vrijeme uopste ne napadaju jedni druge.

IQ60 CG
Gost
IQ60 CG

Ti si bistar kao limunada

marius
Gost
marius

Nije ukidanje plata usmereno protiv vas, no vi sa svojim neradom i primanjem plata za isti taj nerad, izazivati bijes u narod, koji mora crnčit za nekih 300,400 €-a mesečno, i pri tom ne smije izostat s posla jedan jedini dan, a da za to ne bude sankcionisat. Trebalo vam ih je ukinut prvi mjesec, pa bi vidjeli kolko ste… Više »

Ma neka
Gost
Ma neka

Djee to jos ima da ako ne radis primis platu?!

Nikola Nk
Gost
Nikola Nk

Slagali da su ,,ukinute,, plate. Vidjeli smo,dzaba krecite

Milos
Gost
Milos

Ajde kada ste toliko pametni odreknite se i plata.

Lane
Gost
Lane

Bojkotuju rad Skupštine,a dolaze samo zbog para,njih građani i država ne zanimaju

Milan
Gost
Milan

E pa ne može i jare i pare gospodo! Ili će te raditi ili nema plate!

Lola
Gost
Lola

Neće da rade a platu ne odbijaju.i to kakve plate tri puta vece od ljekara i prosvjetnoh radnika..sramota

460
Gost
460

Zaboravih, daje Aljeksa veći za glavu, možda bi imali šanse. Svi imate kompleks od CARA.

Send this to a friend