Politika

Demokrate i GP URA spremni za privremenu radnu grupu bez prekida bojkota

Demokratska Crna Gora i Građanski pokret URA dostavili su predsjedniku Skupštine Ivanu Brajoviću predlog o formiranju ad hok radnog tijela i izrazili spremnost da uđu u privremenu radnu grupu bez prekidanja bojkota parlamenta jedino ako se prihvati njihov plan izbornih reformi, a ne predlog Demokratske partije socijalista DPS.

Dan je imao uvid u odgovor Demokrata i GP URA na Brajovićev poziv na konsultacije i dostavljenu odluku o obrazovanju ad hok radne grupe za pripremu sveobuhvatnih izbornih i drugih reformi.

U odgovoru se navodi da su se 28. juna 2018. godine obratili Brajoviću i dostavili mu plan sveobuhvatnih i drugih reformi Demokrata i Građanskog pokreta URA i da je on plan proslijedio svim poslanicima Skupštine Crne Gore, tako da su svi oni koji su pozvani na konsultacije informisani o predlozima iz tog plana.

“Od dana dostavljanja našeg akta, koji ima podršku institucija Evropske unije, Vi ste, predsjedniče Skupštine, zajedno sa liderom DPS-a učinili sve da ga obesmislite i sveobuhvatnu izbornu reformu svedete na puku kozmetičku nadogradnju izbornog zakonodavstva. Na ovaj način, poslali ste poruku ukupnoj javnosti Crne Gore da djelujete suprotno kursu evropskih integracija Crne Gore i svjesno usporavate naš put ka EU”, piše u odgovoru GP URA i Demokratske Crne Gore koji su potpisali funkcioneri tih opozicionih partija Miloš Konatar i Boris Bogdanović.

Dodali su da je Brajoviću poznato da Demokrate i GP URA bojkotuju Skupštinu Crne Gore, te da bojkot neće prekidati sve do ispunjavanja njihovih uslova, precizno navedenih u njihovom planu.

“Kako su sjednice kolegijuma predsjednika Skupštine dio redovnog rada Skupštine Crne Gore, Demokrate i GP URA se ne mogu odazvati na Vaš poziv, jer bi to značilo prekid našeg bojkota. Demokrate i GP URA mogu učestvovati samo u ad hok (privremenom) radnom tijelu, jer sjednice privremenih radnih tijela nijesu dio redovnog rada parlamenta. Međutim, da bi do toga došlo, potrebno je da prihvatite prethodno navedeni plan i u odluci o osnivanju ad hok parlamentarnog radnog tijela taksativno navedete predmet rada radnog tijela, onako kako je to i definisano planom Demokrata i GP URA. Kako bismo Vam olakšali rad i ubrzali proces koji odugovlačite više mjeseci, dostavljamo Vam i predlog odluke o formiranju privremenog parlamentarnog radnog tijela, u kojem su sadržana rješenja identična onima u planu Demokrata i Građanskog pokreta URA”,  piše u odgovoru Bogdanovića i Konatara.

Podsjetili su Brajovića da je DPS falsifikujući njihov plan obrisao ključne stavke tog dokumenta i predstavio ga kao svoj, “uz vrlo jasan stav da ne prihvata sveobuhvatnu izbornu reformu, već pristaje na puku nadogradnju i kozmetičku promjenu izbornih zakona”.

“To je za nas neprihvatljivo. Iz ovog se može izvesti samo jedan jedini zaključak: plan DPS-a je antievropski i partijski akt koji je za nas potpuno neprihvatljiv. Svi kojima je stalo do sveobuhvatnih izbornih reformi i bržeg integracionog puta Crne Gore prihvatiće plan Demokrata i GP URA, koji podržava i Evropska unija. Prihvatanjem navedenog plana odblokiraćete proces i stvoriće se uslovi za konstituisanje ad hok radne grupe u kojoj će učestvovati i Demokrate i GP URA. Naravno, u odluci o osnivanju ad hok parlamentarnog radnog tijela moraju biti taksativno navedeni zadaci kao u predlogu odluke koju vam šaljemo. U suprotnom, smatraćemo da ste odbili plan, da nastavljate opstrukciju i da nemate namjeru da sprovedete stvarne i sveobuhvatne izborne reforme”,  piše u dopisu stranaka koje predvode Dritan Abazović i Aleksa Bečić.

Ključan član 2 odluke o formiranju ad hok radne grupe

Ključna norma predloženog akta koji je upućen predsjedniku parlamenta je član 2 odluke o obrazovanju ad hok radne grupe za pripremu sveobuhvatnih izbornih i drugih reformi. Njima su predviđeni zadaci noji se odnose na pripremu sveobuhvatne izborne reforme koja podrazumijeva implementaciju svih preporuka OEBS-a/ODIHR-a misija u izvještajima za 2016. i 2018. godinu, pripreme predloga zakona o izmjenama i dopunama Zanona o izboru odbornina i poslanika, predloga zanona o izmjenama i dopunama Zanona o biračnom spisnu, predloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o finansiranju političnih subjekata i izbornihkampanja, pripreme predloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o registrima prebivališta i boravišta.

Takođe, taj član previđa detaljnu analizu primjene i drugog pravnog onvira od značaja za izborni proces sa definisanjem predpoga rješenja, ano je to neophodno, jačanje sveobuhvatnih napaciteta i profesionalizma organa noje su unljučene u izborni proces, posebno DIK-a i ASK-a i povećanje transparentnosti u radu svih tih organa, priprema izmjene drugog zanonodavstva noja podrazumijeva definisanje zanona, plana i termina održavanja svih lokalnih izbora u svim jedinicama lokalne samouprave u jednom danu, datuma (mjesec, godina) održavanja lonalnih izbora. U to je unljučeno i potvrđivanje datuma održavanja parlamentarnih izbora, priprema predloga nodensa etičkog ponašanja u izbornim nampanjama, razmatranje i potvrđivanje nacrta zakona o medijima, uz analizu seta medijskih zakona, se eventualnim izmjenama i dopunama, razmatranje i potvrđivanje nacrta zakona o nacionalnom javnom emiteru Radio i televizija Crne Gore, gdje će se definisati način izbora i izbor novog Savjeta RTCG u Snupštini Crne Gore, sa eventualnim izmjenama i dopunama.

Osnivanje nezavisnog tijela/odbora za nadzor nad dosljednom primjenom uevojenih zakona i lodzakonskih akata, i nad ostvarivanjem sloboda i prava učesnika na izborima. Definisati održiva i optimapna rješenja u vezi sa izborom članova Sudskog savjeta iz redova uglednih pravnika navodi se u članu 2.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Fileopg
Gost
Fileopg

al je dobar ovaj režim
plata svaki mjesec a ja ležim…

Janjo
Gost
Janjo

Hahhaahhahahahahaha ne treba im nista prihavit neka ih van parlamenta, pa neka biracima objasne poslije kako su cijeli mandat primali platu a da nisu na posao isli

Stellina
Gost
Stellina

Kakva im je ova fotogr.
Kao sa snimanja spota za rodnu ravnopravnost :-))))

Nera
Gost
Nera

Oćete na mala vrata?

Medovina
Gost
Medovina

Sljedeći zahtjev Demokrata i Ure je, da u radnu grupu uđu i članovi njihovih familija, kako bi cio proces bio transparentan.To su, naime evropski standardi, i od njih neće odustati, jer imaju punu podršku, EU zvaničnika.. Pored toga imaju još jedan mali, takoreći beznačajni zahtjev da se pojedinim člavomima porodice, kupe slušni aparati, kako bi nesmetano pratili rad-radne grupe.

Zoran
Gost
Zoran

Sta li jos nece traziti ovi gubitnici iz
opozicije.

Zeletin
Gost
Zeletin

Briga velika ocete li vi ucestvovati, Loknica i Narcis

Zdravko
Gost
Zdravko

Opaaa, šta bi?

VISITOR
Gost
VISITOR

DOSLA MACA,NA VRATANCA!

Send this to a friend