Politika

Demokrate i URA DF-u: Potpišite naš dokument ili ništa od zajedničkog djelovanja

Demokratska Crna Gora i URA kažu da su spremni da se sastanu sa DF-om i ostakom opozicije, ali za to imaju nekoliko uslova.

Ove dvije partije proslijedile su obavezujući akt koji treba da potpiše vrh DF-a, a u kojem se frontovci obavezuju da će, između ostalog, napuste Skupštinu Crne Gore i obavežu se na trajan bojkot Skupštine do ispunjenja sljedećih uslova koje je jedinstvena opozicija (39 poslanika) zajednički definisala nakon pokradenih parlamentarnih izbora u oktobru 2016. godine: raspisivanje vanrednih parlamentanrih izbora i vanrednih lokalnih izbora u opštini Nikšić u fer slobodnom i poštenom ambijentu, te pravno, političko i bezbjednosno razrješenje slučaja “teroristički napad”…

Da posjetimo, DF je pozvao opoziciju da se sastanu i dogovore zajedničko djelovanje kako bi srušili DPS i uspostavili vladavinu prava.

<<<DF pozvao opozicionare: Zajedničkim djelovanjem možemo srušiti režim<<<

Saopštenje prenosimo u cjelosti:

Demokratska Crna Gora i Građanski pokret URA su svoju političku borbu posvetili boljoj budućnosti Crne Gore i neophodnim demokratskim promjenama, kao preduslovu slobodnog razvoja i opšteg društvenog napretka. Demokratske promjene nisu moguće bez smjene aktuelne nedemokratske vlasti DPS-a, te su se upravo zbog toga Demokrate i URA u zajedničkom memorandumu o saradnji obavezale da sa DPS-om  nikada neće konstituisati vlast na bilo kojem nivou organizovanja, niti učestvovati u bilo kojoj vladi u kojoj participira DPS, jer je to partija koja ovo društvo vuče unazad.

Poslednji događaji su još jednom pokazali da je kršenjem zajedničkog dogovora opozicije koji je postignut nakon pokradenih parlamentarnih izbora u oktobru 2016. godine, odnosno prekidom bojkota Skupštine Crne Gore, napravljena velika greška i ustupak DPSu. Dozvolite da vas podsjetimo da ste upravo vi prekršili opozicioni dogovor iz 2016. godine i prekinuli bojkot Skupštine. Demokrate i URA dan danas poštuju principe opozicionog dogovora, tj. bojkot Skupštine Crne Gore, jer nijedan od uslova koje smo zajedno definisali u oktobru 2016. godine do danas nije ispunjen. Podsjetićemo vas da smo na vaš predlog bojkotovali lokalne izbore u Nikšiću koji su održani u martu 2017. godine.

Kako su slobodni i pošteni izbori preduslov demokratije, Demokrate i URA su i vama kao opozicionim kolegama predložile „Plan za prevazilaženje aktuelnog političkog i institucinalnog stanja u Crnoj Gori“, odnosno plan za sveobuhvatnu izbornu reformu koji je za cilj imao stvaranje uslova za održavanje prvih slobodnih i poštenih izbora u Crnoj Gori. Kao takav plan je dobio i jasnu podršku Evropske unije i komesara Johanesa Hana. Kolege, dozvolite da vas podsjetimo da ste plan Demokrata i URE odbili prije nego li se i mastilo na njemu osušilo, da bi u septembru ove godine prihvatili Plan DPS-a i zajedno sa njima formirali skupštinski “odbor za dalju reformu izbornog i drugog zakonodavstva”. Kako je moguće da vam je bio prihvatljiviji plan DPS-a, subjekta koji tri decenije krade na izborima i politički dogovor sa njima od istinskih izbornih reformi iz plana opozicionih kolega Demokrata i URE?

Demokrate i URA će uvijek biti tu da pokažu solidarnost i pruže podršku svima u borbi sa nepravdom. Uvijek ćemo biti tu da zaštitimo pravo i pravdu kada se gaze Ustav, zakon i prava poslanika i opozicionih kolega. I bili smo tu kad god su suprotno Ustavu i zakonu proganjali opozicione poslanike, a zbog vas smo bojkotovali izbore u pojedinim jedinicama lokalne samouprave i donijeli odluku o bojkotu Parlamenta.

Dok smo se mi solidarisali sa vama vi, lideri i pojedini poslanici DF-a, ste zajedno sa DPSom iskonstruisali najprljavijiju aferu protiv predsjednika Demokrata, širili i podgrijavali neistine o predsjedniku Građanskog pokreta URA, te za sve vaše neistomišljenike u opoziciji izgovarali najteže moguće kvalifikacije i uvrede. Takođe, podsjećamo vas da ste poslednji sporazum o nenapadanju između opozicije iz marta 2016. godine prekršili poslije nepuna 2 dana.

Imajući u vidu da ste do sada svaki put izigrali naše povjerenje, obesmislili svaku opozicionu inicijativu i pokušaj koordiniranog djelovanja; da ste jednostrano prekinuli bojkot Skupštine Crne Gore i formirali skupštinski odbor za dalju reformu izbornog zakonodavstva kao politički dogovor sa DPSom; u cilju uspostavljanja povjerenja izmedju opozicionih subjekata u Crnoj Gori, kao preduslova za dalji rad, u ime Demokrata i Građanskog pokreta URA pozivamo lidere Demokratskog fronta da potpišu sljedeći obavezujući akt:

Napuštamo Skupštinu Crne Gore i obavezujemo se na trajan bojkot Skupštine do ispunjenja sljedećih uslova koje je jedinstvena opozicija (39 poslanika) zajednički definisala nakon pokradenih parlamentarnih izbora u oktobru 2016. godine:
– Raspisivanje vanrednih parlamentanrih izbora i vanrednih lokalnih izbora u

opštini Nikšić u fer slobodnom i poštenom ambijentu;

– Pravno, političko i bezbjednosno razrješenje slučaja “teroristički napad”;

Trajno napuštamo “Odbor za dalju reformu izbornog i drugog zakonodavstva” Skupštine Crne Gore i poništitavamo politički dogovor sa DPSom po kome je i formiran ovaj odbor i tražimo sveobuhvatnu i korjenitu reformu izbornog zakonodavstva;
Podržavamo Plan za sveobuhvatnu reformu izbornog zakonodavstva, koji su predstavili Demokrate i Građanski pokret URA, a koji je dobio podršku Evropske unije i drugih činilaca međunarodne zajednice, za šta je potrebno formiranje novi Ad hoc odbora;

Obavezujemo se da nikada nećemo ulaziti ni u predizbornu ni u postizbornu koaliciju sa Demokratskom partijom socijalista, te da joj na bilo koji način nećemo pružiti podršku za njeno učešće u izvršnoj vlasti na lokalnom i državnom nivou u bilo kakvom aranžmanu.

U svom političkom djelovanju na lokalnom i na državnom nivou ostvarivaćemo političku komunikaciju i saradnju sa opozicionim političkim subjektima koja će se temeljiti na međusobnom razumijevanju, uvažavanju različitih stavova, poštovanju rejtinga lidera i političkih subjekata, prihvatanju autonomnosti svih opozicionih političkih subjekata u dijelu donošenja odluka i osmišljavanja strategije vaninstitucionalnog djelovanja  i izbjegavanju međusobnog političkog optuživanja ili drugog vida međusobnog trvenja, zbog čega bi opozicija u cjelini gubila na ugledu u javnosti;

U slučaju da je predloženi akt prihvatljiv za Demokratski front u ime Demokrata i Građanskog pokreta Ura za zajednički sastanak svih parlamentarnih opozicionih subjekata, uključujući i Klub nezavisnih poslanika određujemo: Zdenku Popović, Moma Koprivicu, Borisa Bogdanovića, Miloša Konatara, Filipa Adžića i Zorana Mikića.

Takođe, prije sastanka neophodno je konsenzusom odrediti lice koje će predsjedavati prvim sastankom parlamentarne opozicije.

Poštovane kolege, ako su i vama opšti ciljevi, kako sami kažete, organizovanje slobodnih i poštenih izbora, sloboda, vladavina prava, socijalna stabilnost, funkcionalnost države i njenih institucija, rješavanje problema građana, onda ne postoji ni jedan jedini razlog da odbijete naš predlog koji ima za cilj uspostavljanje povjerenja izmedju opozicionih subjekata u Crnoj Gori.

Demokrate i Građanski pokret URA će nastaviti borbu za demokratske promjene i bolju budućnost Crne Gore, najprije sa građanima, kao i sa svim iskrenim i istinskim opozicionim političkim i društvenim subjektima.

Tags
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Garavi
Gost
Garavi

3 dana ovaj savez nece zivjet…

freeMNE
Gost
freeMNE

Ako sa ovima budete zajednicki djelovali necete daleko dogurati…DF mora da bude proslost…ne mogu ni da zamislim da neko od Kristal ekipe vodi ovu drzavu..ni ja ni mnogi…

ccc
Gost
ccc

Ne treba ih puštata u parlament

Marko
Gost
Marko

SDP i DF nestaju od kako su se udružili sa DPS-om.

Keka
Gost
Keka

Od DF nije iznenadjenje pristupanja komisiji koju je formirao DPS za novu izbornu prevaru.Ali iznenadjuje stav SDP po tome.pitanju.Nece.biti da ne znaju o cemu se radi.Nece biti.

no1
Gost
no1

Aooo…nista vi ovo nije trebalo da poyivate DF…cim pozivate ove vojvode i anti crnogorce da se ujedine svama, odoste u zaborav. Pa pa.

Amanda
Gost
Amanda

Ljigavci i jedni i drugi

Demokrata
Gost
Demokrata

Što će vam df, bolje da ste zvali SDP i Liberale, SD i sve CRNOGORSKE stranke na bojkot, a sa četnicima nema dogovora, mandiću i medu se ne veruje. Oni su za SPUŽ sa sve pipune.

KRALJ NIKOLA I
Gost
KRALJ NIKOLA I

hocete da se udruzite sa onima koji su pokusali da sruse tu sto vi velite bolju crnu goru.. samo da potpisu i top! nikakve razlike medju vama nema samo sto mi narod jos ne mozemo da utvrdimo 100% ko je gori od vas najgorih.. no to se najbolje vidi od izbora do izbora.. kako vas DPS sve lakse pobjedjuje, vi… Više »

vjecna da je
Gost
vjecna da je

potpisite i sprovedite u djelo ode drps u penziju

Soko
Gost
Soko

Komedija ili pozorišta !!

Nikola
Gost
Nikola

E kakva bagra sjedi u onoj skupštini!

Tajnovidac
Gost
Tajnovidac

Što se čini od Bečkovih svjedoka… A đe je čuveni Major Milačić, nema ga odavno da zaždije kakvu zastavu?

Mrgud
Gost
Mrgud

Bijednih li poslanika!

Mrgud
Gost
Mrgud

Niko normalan ne bi puštio toliko troška i prazne priče. Ukinite im to pa da vidite kako bi skratili mlaćenje.
Ko još gleda skupštinu i TV. dosadna naklapanja. Babe vide dnevnik i to je to.

Dijaspora
Gost
Dijaspora

Ja ne znam ko je odje blesav lud , kakvo zajednicko djelovanje i saradnja? Nisam nikada bio aktivista glasac DPS-a ali sada u ovoj situaciji nema boljeg izbora na zalost. Umjesto da se URA ,SDP, i ostale procrnogorske partije udruze i jasno distanciraju od DF i slicnih zlikovaca oni sa njima bi da saradjuju… Neka vlada Milo dozivotno srecno mu… Više »

Soko
Gost
Soko

E bas tako dijasporo !! Bravo .

Svjetlost
Gost
Svjetlost

E đe da izađu pa da im propnu dnevnice i naknade u odborima? Ada oni se ubiše da razvlače skupštinu što duže. Svi recituju po cio dan.

RashaBanana
Gost
RashaBanana

DF i DPS zajedno su doveli drzavu dje je. Zamisli Pedja Bulatovic da promijeni izborni zakon… Covjek je opozicija 40 godina

KRALJ NIKOLA I
Gost
KRALJ NIKOLA I

i sto je najgore, banja mu je!!! da mi je 1% onog sto je on zakucio kao opozicija cijeli zivot.. ne sve samo 1% od ong sto im je kostunica dao pred referendum.. a zna se za 40 miliona.. ups

RS3
Gost
RS3

Grđi,od grđeg.3,14

Dragutin
Gost
Dragutin

Kako skoći pritisak dps botovima kad se pomenu ova dva momka… Direktiva je stigla da se na njih posebno obrati pažnja! 🙂

Iki
Gost
Iki

Demokrate su jedini u skupstini se odrekli zarada za bolje Crne Gore i naroda, tako da je glupa ta sendvicarska prica dps konicara

KNJAZ DANILO
Gost
KNJAZ DANILO

ma ne moj.. takva vam je svaka istina.. ne valje li im ni cent od tih para kao sto im nece ni valjat… sracunaj to dobro i provjeri pa onda mlati.. no si sad usao pa nisu stigli da te pripreme, sad cete vi nove tablete i lap topove pred izbore.. i sendvici sa dugmetarom i ovog puta i majonez… Više »

Slavko
Gost
Slavko

Uiiiiip

Dragutin
Gost
Dragutin

Dps ljigavci nemaju pravo nikome da drže govor.

Piksi
Gost
Piksi

Blago nama sa opozicijom, ne boj se Milo vladaces ti jos ohoho!!!

How yes no
Gost
How yes no

Će da glasamo dok oni ne pobedu : )

No shit
Gost
No shit

Sherlock!

Budva
Gost
Budva

Evo smo Vas vidjeli u Budvi zastidje

rokenrola
Gost
rokenrola

Jesi ikad bio u Budvu bote?

Kalimpir
Gost
Kalimpir

Ne idem međ kvazi Srbe

Dragutin
Gost
Dragutin

O “Budvo”… dps-ovce nijesmo viđeli, prije njih, a? Kako si ti?

Smijesni
Gost
Smijesni

tražimo sveobuhvatnu i korjenitu reformu izbornog zakonodavstva? A dje cete to ako ne u skupstinu?

Coca
Gost
Coca

Previše je tu ličnih interesa da bi došlo do saradnje svi se oni jedino bore za sopstvene interese.

Knez
Gost
Knez

Obrni okreni i da osvoje vlast, treći dan bi se razišli.

Eto
Gost
Eto

Lični interesi i sujeta su im glavni razlozi što ne mogu da se dogovore.

Bojan
Gost
Bojan

koji su ovo majstori, nevjerovatno… sta pisete po medija, sjedite u 4 zida i pricajte kao ljudi, a ne ko neka razmazena djeca. Jadni mi sa ovom opozicijom, niste ni O od iste

nebitno
Gost
nebitno

realno, upravu su!

Tomos
Gost
Tomos

Sa Df ni pod razno. Kada se odreknu od nasilja i nasilnih metoda neka se razmišlja, do tada ne sa njima

Vaše ime
Gost
Vaše ime

Kao da se cijela opozicija utrkuje ko će više da pomogne DPSu.

Davor
Gost
Davor

Ahahahaha. Kakvi su ovo klovnovi. A samo boga mole da gube. Jer tako samo mogu uzimati pare a ne radit nista. Samo pricati u prazno.

plagijat
Gost
plagijat

Kakva arogancija u odnosu na ostatak opozicije. Uh. Doduse mora se priznat da po zadnjoj anketi opravdano preuzimaju liderstvo.

Dragutin
Gost
Dragutin

Čuješ li sebe što pričaš, zaBOGA…

Prč
Gost
Prč

Pa vi ste onda jos gori od df.pa sta cete raditi ako ih osude za djela koja im se sudi.ili je ocigledno da se ne smiju osuditi pa i ako su krivi.pa sad se ura slepa uz demokrate jer nece prici cenzus na izborima.na sta si spao rakcevicu,valhda ti znas ko su cetnici i sto donosi igra sa njima u… Više »

Nikola Pg
Gost
Nikola Pg

Ove dvije partije proslijedile su obavezujući akt koji treba da potpiše vrh DF-a, haha

Smrdica
Gost
Smrdica

Ne mozete vi Milasu nista..on samo proturi pricu da ocete da rusite drzavu i ppd uticajem Rusije i Srbije..a mi njega volimo da slusamo..cim nam to kaze mi trk na izbore i glasamo ga..jer vi ocete da nam rusite drzavu..a on nece..to nam on kaze..a mi mu vjerujemo..

Jasarko
Gost
Jasarko

pa ne no jel?

Joo
Gost
Joo

Pokusavas da budes vickast….ali dobro je da bar podsvesno prihvatas da opozicija ima samo jedan cilj……da sruse drzavu……

BU2
Gost
BU2

Nema niko ništa da vi potura, ko ide na veljesrpske skupove i podržava srpsku okupaciju Crne Gore i Crnogorskog mora!!!

Smrdica
Gost
Smrdica

Cuh li ja ovo da nesto bleknu?

Bazinga
Gost
Bazinga

Demokrate i URA su ostvarenje crnogorskih snova,”ležim i ništa ne radim”. Stvarno mislite da ćete imati na sledećim izborima i glasa? Bolje vam je da ne tražite izbore, doživjećete debakl. Mislite da ćemo plaćati nerad? Alo budite se! Uspavali ste se! Žalosno je to što stvarno mi ko građani nemamo ni jednu normalnu partiju za izabrati, a imamo ih ni… Više »

kikirez
Gost
kikirez

Aok ovo nema nidje

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

Ovi iz Demokrata i URA- e su moji idoli 😀Sve živo vezano za svoj posao u Skupštini CG bojkotuju- osim plate. Njihov moto je: Ala volim ovaj režim, plata ide a ja ležim! 🙌

Nera
Gost
Nera

Demokrate bi morali vise da shvate ,da bez glasaca DPS-a nema vecine za smjenu vlasti i to je prosta matematika.
U bilo kakvom aranzmanu sa DF-om ta vecina nije dostizna.To ce im se pokazati i na sledecim izborima u Budvi i Kotoru,bez obzira na pojedine dobre rezultate njihove vladavine.

Novosadjanin
Gost
Novosadjanin

Ma taj DF je tajno krilo DPS-a. Uvek bio i uvek ce biti. Treba URA da im zahteva i da prestanu sa negacijom CG drzave i bilo kakve price o savezu sa Srbijom (jer mi to u Srbiji ne zelimo). I da pocnu da postuju cnrgorsku zastavu. Hinu ne moraju jer je potpuni je apsurd da u Podgorici dizete spoemnik… Više »

Joo
Gost
Joo

A ko je napisao vasu himnu?…..da nije neki tamo Slovenac…….cus’….uru EU prepoznaje kao NAJBOLJI stvar u CG….pa hahahahahahahahahaha hahahahahahahahahaha. 🤢🤮🤮

Novosadjanin
Gost
Novosadjanin

Naravno Slovenac, i kakve veze ima. Nije fasista. To samo u CG ima, apsurdistan. Kako je Milo 3 godine sSrbin, svi Srbi, onda je ALbanca, pa svi Albanci, onda je neki novopeceni Crnogorac pa sad svi Milogorci, e sad je odlucio da je komunista .. .svi komunisti…

BU2
Gost
BU2

aaaaahahahahahaha ovo je neozbiljno – a đe je pečat 😂😂😂😂😂😂🎽🎽🎽🎽🎽🚜🚜🚜🚜

Cuca
Gost
Cuca

Lekić za predsjedavajućeg!

roza
Gost
roza

Pa da uzivamo ha ha ha

CETINJE
Gost
CETINJE

Montirano glasanje na ovm portalu. Kliknes jedno ono se dodaje tri put drugo.

CTL
Gost
CTL

Džaba vi i velika srpska koalicija, vas ni iz doma ne glasaju i ne podržavaju.

Pravnik
Gost
Pravnik

I to traži Zdenka Popović koja je bila na protestu DF-a kada je njihov Medo bio u Spužu. Komedično.

Ekser x
Gost
Ekser x

Nije tačno da sam glasao za ovaj gore Nik…
Na cdm lažno glasanje

marius
Gost
marius

Ni sastat se bez uslovljavanja ne mogu. Zamislite ih samo vlast da vrse. E tek se tad nebi znalo nista.

Iki
Gost
Iki

Jedina partija koja postuje od prvog dana svoj stav i ne prodaje se, kao lscg nekada…

Schumi
Gost
Schumi

Bla bla bla bla bla!!!!

Terra nova
Gost
Terra nova

Što se mene tiče možete i jedni i drugi a narčito treći napuštit i politiku, da djavolje štete. Nikakve koristi a od onih zadnjh samo rasulo možemo očekivat a i ovako vas nema dje vam je radno mjesto za koje ste plaćeni i to dobro.

Muda za bubrege
Gost
Muda za bubrege

To brate rokaj osvjezite malo ovu stagnaciju moralnu,duhovnu i materijalnu koja traje tri decenije.

Bokelj
Gost
Bokelj

Dritane, dobri i pošteni, miči se od crvenih kravata – bježi druže dok si na vrijeme. Ti si makar potkovan političkom istorijom sa ovih prostora, ova vrsta isključivosti i političkog autizma znaš đe vodi.

Poglavnik
Gost
Poglavnik

Znaci izbori u niksicu i podgorici su bili neposteni a izbori u budvi i kotoru posteni? Sta je s glavom ljudima koji ovakve podrzavaju?

Salijeri
Gost
Salijeri

Vjeruj mi, Poglavniče, isto se pitam!? Kolika drskost je potrebna da se narod smatra toliko glupim da moze povjerovati u ovo. Svi izbori na kojim oni dobiju su fer, a ostali pokradeni! Pa dokle vise braco? Zar ste stvarno toliko bezočni i bezobrazni? Ne mogu da vjerujem…

Vojo
Gost
Vojo

A inace su izbori fer? Daju li ti Smoki ili te samo blago pomiluju po kosici, kad ovo kucnes?

Salijeri
Gost
Salijeri

Ne. Ovo dobijem napisano i samo proslijedim za džabe. Ko bi razmisljao svojom glavom, to je opuč. Znaš ti to već kako ide. Samo se opusti i pusti druge da misle za tebe.😉

Send this to a friend