Politika

Demokrate: Na sjednici Vlade prekršeno načelo transparentnosti, kadrovska rješenja nisu ni imenom pomenuta

Demokrate

Na danas održanoj 3. sjednici takozvane 43. Vlade Crne Gore prekršeno je načelo transparentnosti koje je proklamovano kao jedan od osnovnih principa, kazali su iz Demokratske Crne Gore.

Naime, pojašnjavaju Demokrate, kako je najavljeno na prvoj sjednici, ideja da se uživo prenose sjednice Vlade “nastala je kao odgovor na potrebu da javnost bude upućena u rad kako bi isti bio u potpunosti transparentan”.

“Kadrovska rješenja koja su danas na Vladi izglasana narodski rečeno “đuture” nisu ni imenom pomenuta, a kamoli raspravljana na samoj sjednici. Umjesto toga, javnost je gledajući sjednicu mogla da zaključi samo to da je sve dogovoreno na Komisiji za kadrovska i administrativna pitanja Vlade Crne Gore. Dakle, javnost, uprkos proklamovanoj transparentnosti, nije dobila priliku da čuje o kojim tačno karovskim rješenjima se radi, niti da makar površno bude upoznata sa biografijama konkretnih rješenja, a samim tim ni sa kvalifikacijama istih za pozicije na koje su raspoređeni. Djelimični izuzetak od današnje prakse bio je ministar vanjskih poslova, Ranko Krivokapić, koji je imao sluha da javnost makar površno upozna sa kadrovskim rješenjem za državnog sekretara u ministarstvu koje vodi”, naveli su u saopštenju.

Nažalost, nije teško zaključiti da će, prema riječima Demokrata, kao u slučaju “brojnih ranijih obećanja, tvrdnji i proklamacija samih konstituenata, sve su prilike ista neprincipijelnost biti praksa i u slučaju same Vlade: velike riječi od kojih ubrzo ne ostane ništa”.

“Ergo, ni od transparentnosti, a kamoli potpune transparentnosti ovdje nema ni slova. Sreća je u tome da će crnogorska javnost putem medija u narednom periodu ipak biti upoznata sa biografijama novih kadrovskih rješenja, te da će se vrlo brzo znati odakle i po kakvim zaslugama kadrira nelegitimna Vlada”, zaključuju Demokrate.

Send this to a friend