Politika

Demokrate: Predlog zakona o parničnom postupku udar na finansije građana

Predlog izmjena Zakona o parničnom postupku je jos jedan način da se i po ko zna koji put udari na finansije građana, ocijenili su Demokrate Crne Gore.

Kako je obrazloženo, izmjenama se nastoji uvesti rješenje prema kojem država i njeni organi, koje u sudskim sporovima zastupa Zaštitnik imovinsko-pravnih interesa, treba da dobiju pravo na advokatske troškove i nagrade prema Advokatskoj tarifi, čime bi se ogromni troškovi prebacili na građane.

Poslanik Momo Korivica je kazao na konferenciji za novinare da država i njeni organi nemaju troškove u sporu koji već nisu pokriveni novcem građana.

“Ima iz budžeta plaćenog Zaštitnika imovinskopravnih interesa, 11 njegovih zamjenika, sedam službenika i 12 namještenika. Državi je osnovni posao da štiti prava”, rekao je Koprivica.

Kako je ocijenio, predložene izmjene Zakona o parničnom postupku su i način da se vještački obeshrabre građani da tuže državu i njene organe i traže ostvarivanje svojih prava putem suda.

“Ministarstvo pravde želi da predloženom zakonskom izmjenom, pribavi antipravnoj vlasti “skriveno oružje” koje će joj služiti da zastrašuje građane da bi odustajali od podnošenja tužbe i sudske zaštite2”, kazao je Koprivica.

Prema njegovim riječima, naplata advokatskih troškova i nagrade prema advokatskoj tarifi u korist države, dovodi u pitanje pravo na sud i na pristup sudu.

“Sa aspekta Evropske konvencije o ljudskim pravima, ovo rešenje i ovi nerazumni troškovi za građane jesu nedopustivo nesrazmjerno ograničenje pristupa sudu. Zastrašivanje siromašnih građana advokatskom tarifom je moderan način da se uvede besuđe i da se raspojasaju državni činovnici u kršenju prava građana jer ne bi imali strah od suda”, naglasio je Koprivica.

On smatra da se zakonskim izmjenama, osim kršenja ljudskih prava, narušava pravo na jednakost i dovode u neravnopravan položaj stranke u postupku, odnosno dvije kategorije subjekata i to kad se nađu u istoj situaciji.

“To je sa jedne strane, država i njeni organi, a sa druge strane fizička i pravna lica koja u sporu sa državom ne zastupa advokat, već se sami zastupaju. Prvima po ovom zakonskom predlogu pripada, a drugima ne pripada pravo na advokatske troškove i nagradu prema advokatskoj tarifi. To je klasična diskriminacija”, smatra Koprivica.

Predsjednik Odbora Glavnog grada Demokrata, Vladimir Čađenović saopštio je da bez trunke populizma, politikanstva ili nečeg trećeg, kao političar i kao advokat, a najviše kao građanin, smatra da su izmjene Zakona skandalozne.

“Predlogom se direktno udara i u temelje advokature Ustavom proklamovane kao nezavisne i samostalne profesije, jer država daje mogućnost ostvarivanja prava licima koja nijesu advokati iz propisa koji se odnose na advokaturu i koje donosi nadležni organ ove samostalne i nezavisne profesije”, naglasio je Čađenović.

Cađenović je uvjeren da, bez obzira na trenutne političke prilike i dubinu političke krize i potpunog posrnuća nelegitimne većine u Skupštini Crne Gore, ovakvo skandalozno zakonsko rješenje ne može proći u parlamentu.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
bilbord
Gost
bilbord

Bolje da vi prekontrolišete svoje DUPLE PASOŠE I IZVORE FINANSIRANJA nego što solite pamet narodu. Narod zna da nije DPSa ne bi bilo ni Crne Gore. Ko zna čija bismo kolonija dosad još bili. Prema tome, ove “lovce na greške” treba tako i shvatiti jer sami bez ikakvog programa i orijentacije, neozbiljni i umišljeni. Politika hoće mudre a ne nabijeđene… Više »

bilbord
Gost
bilbord

Bolje da vi prekontrolišete svoje DUPLE PASOŠE I IZVORE FINANSIRANJA nego što solite pamet narodu. Narod zna da ni Crne Gore. Ko zna čija bismo kolonija dosad još bili. Prema tome, ove “lovce na greške” treba tako i shvatiti jer sami bez ikakvog programa i orijentacije, neozbiljni i umišljeni. Politika hoće mudre a ne nabijeđene pripravnike iza kojih stoji prosrpska… Više »

Rajo
Gost
Rajo

Pa zašto onda kulirate? Što ne izađete sa DF-om na proteste? Samo pričate a DPS radi šta im je drago.

Anominus
Gost
Anominus

S deefovcima ni i crkvu!

Send this to a friend