Politika

Demokrate Radovaniću: Crnoj Gori ne treba tužilaštvo bilo koje partije, već nezavisno i profesionalno

Foro: Arhiva

Nakon što je generalni sekretar Građanskog pokreta URA Mileta Radovanić ocijenio da je Tužilački savjet trebao biti prioritetniji Demokratama, od šminkanja zgrade Skupštine te konstatovao da bi u tom slučaju Crna Gora imala još značajnije rezultate u ovom domenu, reagovali su iz Demokratske Crne Gore. Demokrate su poručile  Radovaniću da Crnoj Gori ne treba Tužilastvo URA, Demokrata, DF, DPS-a ili bilo koje partije, već istinski nezavisno i profesionalno Tužilaštvo Crne Gore.

<<<Radovanić Demokratama: Kad završite šminkanje zgrade Skupštine, čekamo da izvadite glavu iz pijeska<<<

“Zato smo mi, koji nismo predložili niti jednog kandidata aminovali četiri predložena člana odmah, a petog, koji ima političku biografiju nismo”, poručuje se u saopštenju.

Demokrate su ukazale na razlike u djelanju koalicionih partnera.

“Činjenica da mi imamo petlju da se za profesionalno i nezavisno Tužilaštvo borimo i javno kažemo kad neko radi suprotno, a vi ćutite i trgujete ispod žita, jeste osnovna razlika između nas, i u ciljevima i u karakteru. Zbog toga vama i leže površne pričice o ekspertskoj Vladi, ekspertskom Javnom servisu, ali vam sve su prilike ne leže oko onoga što po prirodi i logici stvari jednostavno mora biti ekspertsko: Tužilaštvu. To se zove ekspertska demagogija”, navodi se u saopštenju.

Ako ste mislili da ćemo da gledamo vaše igranke, dodaju iz Demokrata, kao u nekim drugim Savjetima “grdno ste se prevarili”.

“Razumijemo da vas boli što je odlukom predsjednika Skupštine, koja je iznenadila sve koje je trebala da iznenadi, razriješen dotadašnji Tužilački savjet i onemogućen već započeti izbor brojnih rukovodilaca Tužilaštava koji bi bili po volji bivše garniture. Boli vas jer šta god neko drugi učini za dobro ove zemlje, vi gledate puni zavisti dok sebi pokušavate pripisati i ono protiv čega ste bili, kao sada u slučaju ustoličenja mitropolita Joanikija”, pojašnjava se u saopštenju.

Demokratskoj Crnoj Gori nejasan je stav URE po pitanju Tužilaštva.

“Kada govorite o Tuzilaštvu, mi više ni ne znamo šta je tačno vaš stav. Kad god bude neka akcija ili hapšenje u Crnoj Gori, vaš predsjednik se prvi oglašava i hvali postupanje tužilaštva. Nakon par sati, sa iste adrese slijedi napad, i sve tako u krug. Crnoj Gori treba istinski nezavisan Tužilacki savjet, a ne alatka bilo kog centra moći, i vjerujemo da će to ubrzo i dobiti. Rekli smo već mnogo puta: predložite nepartijsku ličnost, i imamo dogovor za tačno pet minuta. Šta je sporno, gdje je zapelo” ističe se u saopštenju.

Iz Demokrata zatražili su odgovore na pitanja, koja “danas veoma interesuju javnost”.

” Zašto je vaš poslanik uzeo poslanički mandata polovinom decembra znajući šta će biti na dnevnom redu, a  već 28. decembra odbio da glasa za Zakon o slobodi vjeroispovijesti, podnio ostavku i izazvao onakve opstrukcije djelova bivšeg rezima? Zašto ste u jednoj sekularnoj državi, što da vas podsjetimo podrazumijeva da je država odvojena od crkava i vjerskih zajednica, na Glavnom odboru partije prije par dana donijeli odluku da ustoličenje mitropolita ne treba da se održi na Cetinju?  Zašto su vaši odbornici u Skupštini opštine Cetinje glasali za antiustavne zaključke da se ne dozvoli ustoličenje Mitropolita na Cetinju”, navodi se u saopštenju.

Demokrate zanima koji je povod okupljanja sa čelnicima SPC-a.

“Šta ste saopštili čelnicima crkve 4-og septembra, dakle prekjuče, oko mogućnosti ustoličenja, i šta su vam oni odgovorili?  Zašto sada kada je sve prošlo suprotno onome što ste zahtijevali i željeli, pokušavate da kao mnogo puta pokupite tuđe zasluge, ne prezajući čak ni od opcije da uz pomoć svojih mentora klevećete i bestidno lažete o drugima?  Zašto ste svo vrijeme lagali građane da se na Cetinju sprema krvoproliće, te zašto ste više puta uključujući i dan pred ustoličenje tražili od Mitropolita Joanikija da se ne ustoliči na Cetinju, u Cetinjskom manastiru, vjekovnom sjedištu cetinjskih Mitropolita”, dodaje se u saopštenju.

Zašto ste tražili od službi bezbjednosti da ne intervenišu na Cetinju u cilju obezbjeđivanja ustavnog poretka, pitaju Demokrate, “te na takav način željeli da vlast predate u ruke Veselina Veljovića“?

“I da zaključimo; vrhunac je beščašća učiniti sve da se ustoličenje Mitropolita ne desi, da policija ne interveniše, a onda saopštiti da je akcija tvoj uspjeh, i da si, maltene, komandovao. Patetično, uz sve to”, zaključuje se u saopštenju.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Čarls
Gost
Čarls

I koje će dobiti Coronu pred svaki važan događaj

Festadjun
Gost
Festadjun

Jeste li ozdravili

Nikola🇲🇪
Gost
Nikola🇲🇪

Nećete nam na Cetinje dok smo živi mi!🇲🇪

bambina
Gost
bambina

E to su vam demokrate, veliki crnogorci…

Send this to a friend