Politika

DEMOS za zajednički rad opozicije u Odboru i van njega

DEMOS će nastaviti, bez političkih obrta, da se dosljedno zalaže za građenje kredibilne opozicije kao demokratske alternative postojećoj vlasti, poručeno je ove partije.

“Smatramo da se političko kulturni identitet opozicije može izgrađivati afirmacijom javne kompetentnosti, političke neostrašćenosti i odgovornosti za javne poteze i izgovorene riječi, uz međusobno opoziciono uvažavanje i iskren zajednički rad.
Zato će DEMOS učestvovati u svakom opozicionom okupljanju koje primarno vodi ostvarivanju istinskog interesa građana i prosperiteta države, koji, dakle, neće biti izraz privida inicijative i političkog lukavstva”, dodaju iz DEMOSA.

Oni žale što i posljednja inicijativa i prve reakcije na nju, uz proizvodnju medijskih efekata, stvaraju utisak odsustva iskrenog dijaloga.

“Posebno je, za DEMOS, neprihvatljiv jezik i poruke uslovljavanja, bez obzira sa koje strane dolazile. Dosadašnja iskustva ukazuju da je jezik uslovljavanja bio uvod u proizvodnju izdajnika, dakle u metod javnog klevetanja, koje inače najduže praktikuje vladajuća politička struktura”, navode oni.

Kako ističu, DEMOS će nastaviti rad u Odboru za reformu izbornog zakonodavstva, dakle za reforme koji su sve opozicione stranke u Crnoj Gori podržale, sa većom ili manjom političkim voljom i entuzijazmom, u različitim fazama tog procesa.

“Dosljedan takvom pristupu DEMOS će učestvovati u tom radu sve dok on bude imao političkog smisla i funkciju šireg društvenog interesa koji će se mjeriti ostvarivanjem konkretnih rezultata. Isto tako spreman da u svakom trenutku javno napusti rad u Odboru ukoliko dođe do izigravanja i simulacije započetog procesa”, dodaju oni.

U ovoj partiji smatraju da bi bilo opoziciono racionalno i u interesu građana da sve opozicione snage udruženim naporima pristupe radu na unapređenju izbornih uslova i da, kako dodaju,  paralelnom saradnjom pokrenu i druge oblike demokratskih inicijativa s ciljem kvalitativnih promjena u crnogorskom društvu, koje podrazumjevaju i smjenu vlasti.

“U tom smislu predlažemo da se sagleda i mogućnost formiranja među-strančkog tijela koje će raditi na povezivanju opozicije na pomenutim principima političke zrelosti, međusobnog uvažavanja i demokratskog odlučivanja”, smatraju oni.

Podsjetimo Demokratski front je pozvao opoziciju da se sastanu i dogovore zajedničko djelovanje kako bi srušili DPS i uspostavili vladavinu prava.

<<<Demokrate i URA DF-u: Potpišite naš dokument ili ništa od zajedničkog djelovanja<<<

Demokratska Crna Gora i URA juče su poručili da su spremni da se sastanu sa DF-om i ostakom opozicije, ali za to imaju nekoliko uslova.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Branka
Gost
Branka

Reče li ono branka bošnjak da su neki tranje i potirače? E ako se vrate u Odbor oni su tranje i potirače i vi s njima.

Marin
Gost
Marin

Kako Vas nije stid. U Odboru? Poslije svega?

Budo
Gost
Budo

Što ne zovnete PIR i Moma Joksimovića da vas prosvijetli u mnogo čemu, jer očito vaše dugo odsustvo sa ovih prostora predstavlja ogromnu prazninu u vašem radu i razumijevanju prilika.

Send this to a friend