Politika

Đenero za CdM: Popis ne treba da sprovodi crnogorska Vlada bez legitimiteta, to može biti opasno

Davor Đenero

Pitanje Popisa stanovništva izaziva oštre reakcije u javnosti. Ključno pitanje je – može li se popis sprovesti u uslovima političke nestabilnosti koja je već duže vrijeme prisutna u Crnoj Gori i sa Vladom koja je izgubila politički legitimitet i procesom formiranja nove koji traje.

Politički analitičar iz Hrvatske Davor Đenero, koji je dobar poznavalac političkih prilika u Crnoj Gori, a govoreći i kroz iskustvo Hrvatske, za CdM kaže da Vlada bez legitimiteta ne može sprovoditi Popis te da to može biti opasno.

Objašnjava i zašto to kaže.

“U zemlji kakva je Crna Gora, a isto važi i za Hrvatsku i za većinu postjugoslavenskih država, popis stanovništva je vrlo politički osjetljiv proces. Takve osjetljive procese moraju provoditi javne vlasti, državne administracije, koje imaju neupitan politički legitimitet, jer je samo tako moguće spriječiti nepovjerenje u rezultate i interpretaciju o političkoj instrumentaliziranosti tog procesa”, smatra Đenero.

Upozorava da nije dobro što u Crnoj Gori već više od godinu dana kolektivno tijelo izvršne vlasti nema političkog legitimiteta, a još je gore to što se pritom premijer ponaša kao da uživa puni legitimitet.

“Otvaranje još jednog pitanja, onog vezanog uz rezultate popisa stanovništva, može biti silno opasno, a to da se Vlada bez parlamentarne potpore ponaša kao da je vlada u pravom smislu riječi izjedajuće je za nacionlanu politiku kulturu”, navodi sagovornik CdM-a.

Objašnjava proces u Hrvatskoj.

Prema njegovim riječima, u Hrvatskoj su barem dva pitanja vezana uz popis stanovništva bila veoma intrigantna.

“Jedno je pitanje koliko je Hrvatska stanovništva izgubila u prethodnom desetljeću, a drugi koliki je udio pripadnika srpske nacionalne manjine u sastavu stanovništva. Naime, hrvatski Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina propisuje da manjina koje ima više od tri posto u političkom tijelu, ima pravo na tri zastupnika, a ostale samo na po jednog”, kaže on.

Kako podvlači, da bi se rezultat popisa stanovnštva prihvatio kao neupitan, i od strane manjine i od strane većine, bilo je potrebno osigurati kontrolne mehanizme i pripadnicima manjina omogućiti da učestvuju u procesu popisivanja.

“To može činiti samo stabilna administracija s političkim legitimitetom, sve ostalo bi vodilo prema mogućim nestabilnostima”, kazao je Đenero u razgovoru za CdM.

Miraš Dušević

26

avatar
1000
15
11
0
 
23
zokazokazokazokaMNE083
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Javno
Gost
Javno

Da li ce biti da se kaze koja je crkva crnogorska ili srpska i da li si musliman ili bošnjak , da li si šitski ili sunitski musliman itd

Tajfun
Gost
Tajfun

Bojkot popisa.

Zeta 🇲🇪
Gost
Zeta 🇲🇪

Svuj u Svijtu kad je popis ako si Drzavljanin te Drzave u kojoj zeivis bio Amerikanac Njemac ili Francuz to si. A kod nas je NAOPAKO IDU NA VJERU KOJA JE IZMISLILA SPC SRBIN PO VJERI ILI BOSNJAK NIKAKVE VEZE NEMA SA POTPISOM BIT PRAVOSLAVNE VJERE ILI BOSNJAČKE TE VJERE SU SE RODILE 1990 i 1993 ZLO JE KOD NAS… Više »

ех-Гастос
Gost
ех-Гастос

Не мешати држављанство и етничку припадност.
У којем свету си ти живео?

zoka
Gost
zoka

Ziva istina.Svak ko ima Crnogorski pasos ima i Crnogorsko drzavljanstvo.A ko je Srbin,Bosnjak ili Hrvat to je manje vazno.Mozes bit i vanzemaljac pa da budes manjina.Mislim da cemo se zacudit kad vidimo koliko imamo Rusa , Ukrajinaca ,Bosanaca,Kosovara i da nam nece bit bas svejedno pa cemo pocet da razmisljamo svojom glavom.

Srbin na bateri
Gost
Srbin na bateri

Neka urade popis,neka rade sto oce,kad se promijeni vlada kad dodje normalna mijenja se temeljni ugovor i opet ćemo se popisat,nije problem …

Tomo
Gost
Tomo

Kudravog baš briga za to. Ne daje on pet para za drugačija mišljenja.

Metotije
Gost
Metotije

Popis ne sprovodi vlada nego monstat🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🇲🇪❤😘

Dopamin
Gost
Dopamin

Koliko se nakupilo ekavičara na CDM da botuju za popis. Pazite da vam se ne zaglavi parizer u tastaturu. 😄

Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

Ako bude srba više no crnogoraca,to je završena priča,najviši neprijatelj crnogorske nacije,nije ni crkva ni politika ni posrbice,pa čak ni materijalna korist,exstremni neprijatelj je ” kompleks male nacije ili manje vrijednosti” Crnogorci se jadno osjećaju ako ne voze bijesno auto ako nenaju praznu kuću od 15 spratova a naročito mrze kad im glavni grad nema čak ni tramvaj. Još kad… Više »

Gigi
Gost
Gigi

Šta je bitno njegovo mišljenje u vezi popisa?

Pipun
Gost
Pipun

Ima li idje na svijet da neko ko je smijenjen radi kada nije smenjen?

zoka
Gost
zoka

Ima kod nas.

Donji_Grbalj
Gost
Donji_Grbalj

Kakve veze ima Vlada s popisom? Da li je stabilna, jaka ili ne, da li je u procesu formiranja ili ne? Materijal je odštampan, popisivači obučeni, brojači takođe.Tradicionalni pomagači bivše vlasti se upiru ali za džabe. Popisa će biti uprkos panici i enormnom strahu jedne strane. Znam da neće biti lako objasnit đe su nestali silni ljudi jednog naciona ali… Više »

Dopamin
Gost
Dopamin

Da se popisuje pamet tebe sigurno ne bi mogli korijen naći.

zoka
Gost
zoka

Pa mora najvise bit Crnogoraca jer ti vasi Srbi su vecinom izbjeglice i imaju samo pravo boravka.U cemu je problem.

Podgorica
Gost
Podgorica

Kada bi za bilo što čekali političku stabilnost, popis bi se održavao svakih 100g

Podgorica
Gost
Podgorica

Popis mira sa se održi zakonski svakih 10g, tražili sti odlaganje svake godine i već ste odložili popis 3g
On je zakonski već morao bti završen, tako da odlaganja nema

Pipun
Gost
Pipun

Nema nista od popisa nema uslova!

Podgorica
Gost
Podgorica

Većina misli da ih ima

MNE083
Gost
MNE083

Vecina misli da ih nema i nemozete nas natjerati! BOJKOT!!!!

🇲🇪Tuđemil🇲🇪
Gost
🇲🇪Tuđemil🇲🇪

Logično! Ali centrala u Beogradu se pita!

Gatuzzo
Gost
Gatuzzo

Ne no ćemo organizovati prikupljanje statističkih podataka samo kad je dps na vlasti 🙄

Milan
Gost
Milan

Ne no da se čeka da se dps vrati na vlast

Masja
Gost
Masja

Sacekati da DPS postavi direktora Monstata

zoka
Gost
zoka

I ako ste ga vi postavili nece vam ni bog pomoc.Ovo je Crna Gora gradjanska ali svi treba da se pisemo Crnogorci nego sto.

Send this to a friend