Politika

Đenero: Zagreb neće blokirati Podgoricu zbog broda Jadran

Davor Đenero

Hrvatska sigurno neće blokirati Crnu Goru oko školskog broda “Jadran”, niti oko bio kojeg drugog pitanja kaže za Pobjedu hrvatski analitičar Davor Đenero. Ističe da sporenje oko tog broda više ima simbolički smisao i tu sigurno između dvije zemlje neće biti problema.

Priča oko “Jadrana” se forsira zbog unutrašnjih prilika, ali sigurno neće rezultirati blokadom. Takođe, Hrvatska je dobro naučila lekciju sa Slovenijom vezano za blokiranje pregovora i obje zemlje su shvatile da niko od toga nije imao koristi, već velike štete.

“Zato od svakog drugog prije možete očekivati blokadu nego od Zagreba”, kazao je Đenero.

<<<Bošković: Jadran je crnogorski<<<

<<<Hrvatski ministar odbrane: Učinićemo sve da vratimo Jadran<<<

I iz Ministarstva vanjskih i evropskih poslova Hrvatske je potvrđeno da Zagreb nijednu zemlju neće blokirati na putu prema Evropskoj uniji, već će dosljedno insistirati na ispunjavanju svih kriterijuma.

Komentarišući spor oko školskog broda “Jadran”, iz hrvatskog ministarstva su kazali da je to dio ,,još neriješenog pitanja vezanog za sukcesiju vojne imovine Hrvatske i Crne Gore.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
bodulski borej
Gost
bodulski borej

dakako, medjudrzavno razgranicenje na kopnu i moru ce biti drugi ‘par rukava’, i tu ce veliku ulogu odigrati juzni hrvati kojima je rat devetdesetih donio velike osobne tragedije i nanio kako ljudske tako i materijalne/imovinske gubitke iz smjera crne gore i BiH (iztocne hercegovine). iz juzne hrvatske pritisak na vladu u zagrebu ce toga radi biti velik, tako da i… Više »

marius
Gost
marius

Ja da se pitam, na ovi bi brod turio i Crnogorsku i Hrvatcku zastavu, plovio s njim duz cijele Jadranske obale, prevozio turiste, pare dijelio, i vas cijelom Svijetu pokaza kako komsije u slozi zive. A ne pitam se, tako ,ako i ne objavite ovizi komentar nikakva steta.

bodulski borej
Gost
bodulski borej

@marius, lijepo i pohvalno, ali nije potrebno kada je u pitanju ovaj brod.

Rolly
Gost
Rolly

Brod Jadran je nas, Crnogorski i tako ce i ostat! Zvanicnu CG apsolutno ne tangira misljenje Hrvatske po ovom pitanju. I neka nas blokiraju, jer to ce bit samo jedan od dokaza koliko se u EU pridaje znacaj duplim, troduplim standardima. Znaci treba neki neizabrani birokrata iz Evropske komisije da bude potplacen od strane HRV i da kaze “Ne moze… Više »

Donji grbalj_st
Gost
Donji grbalj_st

Bravo, podrzavam!

danesastrane
Gost
danesastrane

@Rolly, jes ti iz puberteta izišao? Bolje se knjige fataj..

Primorje.
Gost
Primorje.

Ni ne treba da je blokira. To su povrsne price. Veoma je dobro poznato da je S.B. Jadran kupljen od strane par bokeljskih porodica za Kralja Aleksandra K. I to ke Jedini brod stare Jugoslavije gdje Tito nije nikad krocio. A sto je prvo uplovio u Split, A Ne u neku C.G. luku to ne znaci da je hrvatski. Veliki… Više »

bodulski borej
Gost
bodulski borej

@primorje, mala i bitna izpravka. nisu bokeljske porodice kupile taj jedrenjak, nego mahom hrvatski moreplovci iz dalmacije (kasnije i nekoliko hrvatskih trgovackih obitelji iz boke) koji su osnovali ‘jadransku strazu’ i zadojeni ‘jugoslavenstvom’ brod poklonili ‘prvoj jugovini/srboslaviji’. ostalo je tocno kako si naveo.

hrvoje
Gost
hrvoje

ozbiljnih problema nema a ono što bude sporno rješavati će se direktno između država ili na sudu.Tako sam ja shvatio političare sa obiju strana. Pakost i inačenje nisu način za rješavanje problema …

Send this to a friend