Politika Petak, 19.03.2021.

Deset do Osam – Afera Respiratori ili Skretanje Sa Teme?

Dobro jutro! Čitate dnevni kontekstualni prikaz vijesti koje su obilježile protekli dan.

Uređuje: Ljubomir Filipović, analitičar CDM-a

Pridružite nam se i na vajberu klikom na ovaj link

Afera respiratori ili skretanje sa teme?

Situacija sa pandemijom je alarmantna, i tu frazu smo više naučili napamet, najgore je što smo potpuno oguglali o nju. Ne prođe dan da ne čujemo da je neko koga poznajemo stradao ili mu se bore za život. Kolega Miraš Dušević je uradio analizu stanja sa pandemijom koju treba da pročitate. Dok svi vidimo da je stanje alarmantno i da se ljudi šalju u inostranstvo jer im je ovdje nemoguće pružiti adekvatnu njegu, medicinski direktor KCCG doktor Zoran Terzić tvrdi da bitka sa virusom nije izgubljena. Gostujući u Jutarnjem programu Televizije RTCG on je rekao da KCCG ima i kapaciteta za borbu, a za razlog velikog broja preminulih na dnevnom nivou naveo je različite i nove sojeve virusa, kao i komorbiditete, odnosno druge opasne bolesti.

Ministarka Jelena Borovinić Bojović će otputovati u Srbiju da se sretne sa premijerkom Anom Brnabić i kolegom Zlatiborom Lončarom, kako bi pregovarala oko vakcina koje će se proizvoditi u Srbiji. Ministarka je takođe juče ustvrdila da je jedan dio respiratora korišćen i kupljen neispravan. Odmah su reagovale njene bivše kolege poput Nermina Abdića, ali i iz firme Glosarij koja je uvezla pomenute respiratore. Umjesto da se bavi tekućim pitanjima, i ministarka je pribjegla PR taktici skretanja teme kroz izigravanje tužioca i istražitelja. Mnogi su se na društvenim mrežama s pravom zapitali kako to da je ministarka tek sada progovorila kada je od početka pandemije bila na čelu pulmološke klinike KCCG i bile su joj dostupne sve informacije. Ako je neko petljao sa respiratorima to je dno koje se rijetko dotiče i treba ga kazniti kao da je u pitanju ratni zločin. Ali ako je ministarka isfabrikovala aferu da skrene pažnju sa katastrofalne situacije, onda je to deset puta gore.

Iako svi tvrde da je sve pod kontrolom, premijer Zdravko Krivokapić je juče odlučio da malo izmijeni sastav Savjeta za sprovođenje aktivnosti na odstranjivanju i iskorjenjivanju zarazne bolesti izazvane novim koronavirusom. Umjesto ministarke on će lično rukovoditi savjetom, a u njega je sa sobom doveo još četiri ministra.

Nafta i URA

Ekološki aktivisti koji su podržavali Uru žestoko kritikuju odluku vlade da nastavi rad na projektu istražnog bušenja u crnogorskom podmorju zbog potrage za naftom. Kada su iz Ure dali besmislen odgovor i frazu oko balansa ekoloških i ekonomskih interesa, i kada su pozdravili ministra Mladena Bojanića i poziv za dijalog, jedan od vodećih ekoloških aktivista Aleksandar Dragićević nazvao je na fejsbuku ovo pozivom na monolog. Dok se mnogi podsjećaju skoro histerične kampanje nekada opozicionih partija i medija oko istog ovog projekta, SD konkretno podsjeća na to što su bili stavovi Ure po ovom pitanju.

Miješanje u nikšićke izbore

Nakon što su iz EU upozorili na miješanje spolja, a sada i na duplo upisane birače u Srbiji i Crnoj Gori, reagovao je premijer Krivokapić koji je rekao da je jedan dio birača revoltiran glasao za DPS zbog miješanja iz Srbije. Dok predsjednik Srbije Aleksandar Vučić tvrdi da nije uticao na izbore u Nikšiću, CDT traži da se formira skupštinski odbor za praćenje stranog uplitanja.

Obračun sa FCJK

Na poziv predsjednika skupštinskog Odbora za prosvjetu, nauku, kulturu i sport, Damira Šehovića, parlamentu se obratio dekan Fakulteta za crnogorski jezik i književnost Adnan Čirgić, koji se osvrnuo na šikaniranje ministarstva i na to da očigledno postoji namjera da se fakultet zatvori. Prema njegovim riječima na gašenje fakulteta, upućuje i to što je formirana radna grupa koja namjerava da isključi iz zakona postojanje fakultetskih ustanova izvan Univerziteta Crne Gore. Šehović je rekao da je teško razumljiv argument predstavnika Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta da je finansiranje baš ovog jednog fakulteta bilo problem, obzirom na to da takvih problema nije bilo ni sa jednom drugom potrošačkom jedinicom odnosno fakultetom.

Toliko za danas. Ugodan vikend želimo.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Saveta
Gost
Saveta

Bravo! Skretanje sa teme! Ociglodno misle da mogu kao u susjednoj “iliti” njihovoj Srbiji, da mazu oci narodu! Pa ne mozete jer vecina gradjana nisu ovce! A da se razumijemo, ne kazem da je prethodna vlast bila idealna, ali za ove sada su ” svijet izmislili”!

Bot32
Gost
Bot32

Osnovna tema bi trebala da bude ukazivanje na nepočinstva i lopovluka svih državnih službenika, kada klupko krene da se odmotava mnogi će iza rešetaka, pa im ni pare neće moć pomoć. Ne biše ovi bivši okupljali komite da njima prolivaju krv zarad očuvanja njihove slobode i resursa koje su prigrabili od naroda. Tužno je kada neko posmatra svijet samo kroz… Više »

Crni panter
Gost
Crni panter

Ni ovi novi nisu ništa bolji sto se tiče nepocinstva i pomaganja svojim članovima da dodju do pozicija ali i do dobrih kredita.
Posto pričaš samo o bivšim.
Primjeniti na sve iste aršine a ne pričati kojekakve gluposti….

Tivat
Gost
Tivat

Tema je Cov-19 i kad ste ove aparate donosili bili su glavna tema, pa što ne reče onda da je skretanje sa teme. Aparati ne rade, a oni koji su ih poslali, proizvođači, potvrđuju da ugovora nema. I reci molim te koliko misliš da treba da se ovi krije da bi se objavili, da ne bi bilo skretanje sa teme.… Više »

Send this to a friend