Politika Utorak, 01.06.2021.

Deset do Osam – Arogancija Ministara u Parlamentu

Dobro jutro. Čitate dnevni kontekstualni prikaz vijesti koje su obilježile jučerašnji dan.

Uređuje: Ljubomir Filipović, analitičar CDM-a

Pridružite nam se na Viberu klikom na ovaj link.

Arogancija ministara u parlamentu

Juče su u parlamentu nevaspitanjem, grananjem rukama i nabusitim stavom dominirali ministarka Vesna Bratić i ministar Aleksandar Stijović, perjanice desničarske klero-nacionalističke politike ove vlade. Prvo je ministarka Bratić govorila da opozicije “ništa nije sveto” da su Crnu Goru ostavili kao poslije cunamija i slično. Da nije baš tako i da je za vrijeme bivše vlasti dobila i državljanstvo, podsjetila je poslanica SPD Draginja Vuksanović Stanković koja je i zagonetno zapitala koje je partije bila član kada je dobila državljanstvo. Na ministarkin uličarski nastup reagovali su i poslanik SD Boris Mugoša, kao i poslanica URA Božena Jelušić.

Ministarka je najavila da će sprovesti smjenu direktora javnih ustanova u zemlji. Otišla je i korak dalje pa je poručila da direktori ne bi “trebalo da čekaju silu zakona” već da sami podnesu ostavke. Ne treba ni da sumnjamo kako će ministarka kadrirati i što će joj biti kriterijumi prilikom izbora novih direktora. Dovoljno je da joj pogledamo kabinet.

Ipak, juče je ipak svojim nevaspitanjem izdominirao ministar Stijović koji je po ugledu na Abazovića granao rukama, pa je malo i vikao na poslanike, bačao fasciklu, učio ih kako da se ponašaju. Bio je ljut i na poljoprivrednike koje je uvrijedio i pitao ih je da “možda ne treba da im preveže stoku”. Poslanik i predsjednik SDP Raško Konjević podsjetio ga je da nisu poslanici opozicije adresa za njegove frustracije, nego oni koji su ga izglasali da bude ministar, i da nervozu zbog nedonošenja budžeta adresira na njih, a da, ako mu je zbilja namjera bila da ekspertski pomogne Crnu Goru, i nije mu stalo do politike, uvijek može da podnese ostavku. Pomenuo je i budžetsku stavku od 200.000 za konsultovanje u Stijovićevom ministarstvu. Podsjetio je da je ukupna budžetska podrška poljoprivredi isto tolika.

Bečić i Abazović (ni)su vidjeli Temeljni ugovor

Poslanik Demokratskog fronta DF Milan Knežević rekao je da premijer Zdravko Krivokapić nije jedini koji je vidio Temeljni ugovor, već da su ga vidjeli i potpredsjednik Vlade Dritan Abazović i predsjednik Skupštine Aleksa Bečić. “Tvrdim da su ga vidjeli i potpredsjednik Vlade Dritan Abazović i predsjednik Skupštine Aleksa Bečić jer je i sam premijer u Patrijaršiji, se pravdao da trpi veliki pritisak od Abazovića i Bečića da ne bude potpisan a mislim da su ga vidjeli i neki ministri , Vladimir Leposavić koji je radio na njegovom usaglašavanju”, rekao je Knežević novinarima ispred tužilaštva.

Iz Demokrata su demantovali tvrdnje Kneževića. Abazović se juče nije oglasio.

Integracije

EU integracije nisu prioritet ove vlade. Usta su im puna integracija, ali skoro pa nepostojanje pregovaračkog tima je dokaz da zbilja ne haju mnogo za proces pridruživanja. Dakle, da sklonimo političke prilike sa strane, ako išta presudi ili uspori proces, biće to birokratska opstrukcija.

O ovome govori i neformalni radni dokument (non-paper) EK o napretku Crne Gore. Iako se pohvaljuju određeni reformski procesi, EK posebno naglašava potrebu izgradnje nezavisnog tužilaštva, i posebnu pažnju posvećuje stanju u medijima – ali ne kritikuju napade i pritiske vlasti i prijetnje novinarima, nego brinu o pristrasnosti RTCG. Izgleda da neko u Podgorici ne drži ljude u EK dovoljno i ažurno informisanim.

Udruženje pravnika Crne Gore pozvalo je Vladu da što prije imenuje šefove i članove radnih grupa za pregovaračka poglavlja 23 i 24, jer je krajnje neprimjereno da država koja devet godina pregovara sa Evropskom unijom trenutno nema imenovane osobe za navedene pozicije.

Reakcije na širenje etničke mržnje Varvara

Nakon nemilih scena sa finala Kupa Crne Gore na utakmici između Budućnosti i Dečića, reagovali su brojni aktivisti i političari. Prvi predsjednik Crne Gore, a onda i iz albanskih partija. Jedan dio ljudi iz cijele Crne Gore na društvenim mrežama se solidarisao sa FK “Dečić” i na svojim profilnim slikama dijele grb ovog kluba.

Joanikije prvo prstom u oko

Novi mitropolit Joanikije nije još ni zasjeo a već je krenuo da “miri” po Crnoj Gori. Prva izjava i odmah prst u oko. Najbolnija tema i insistiranje na izgradnji kapele na Lovćenu jer se time kruniše, kako je rekao, izgradnja velikog broja lovćenskih kapela po svim “srpskim zemljama”. Očigledno mu i nije zadatak da miri, nego da provocira.

Toliko za danas. Čitamo se sjutra u isto vrijeme na istom mjestu.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Borislav
Gost
Borislav

A Draginjijo ponasanje, je.li to ok?

Levis
Gost
Levis

Koje ponašanje?

todorovicaaaaa
Gost
todorovicaaaaa

Никада до сада нисам навијао за fk Budućnost

21. MAJ 2006
Gost
21. MAJ 2006

Vlada je sastavljena od osoba koje su bile po ulicama na litije, to im je jedina preporuka, sto od njih ocekivat bez ovo sto cujemo i vidimo, i vise ce i jace.

Morpheus
Gost
Morpheus

A komite setaju po nebu ne po.ulicama?

Prof
Gost
Prof

Ljubo ono je primitivizam ne arogancija. Najgori primitivizam.

Morpheus
Gost
Morpheus

Sve je ovo ok da ikad hoces pomenuti greske druge strane a bas ih ne fali!

Predro
Gost
Predro

Viđeli-neviđeli, pola-cijelo, kućice, domaće životinje, djevojčice sa šibicama i ostale pričice.

Miroslav
Gost
Miroslav

Podrska za Vesnu uinat Ljuki

Realan 1
Gost
Realan 1

Gosp.Filipoviću,dobro ste opisali današnju situaciju u CG.Ova nova Vlada svoju nemoć i nesposobnost skrivaju upiranjem prstom,grananje rukama i povišenim tonom.

Danilo
Gost
Danilo

Ulicarsko ponasanje,dobro si rekao Filipovicu.
Ulica ih je i donijela,no se nadam da ce i odnijeti.

Send this to a friend