Politika Četvrtak, 26.08.2021.

Deset do Osam – Bezbjednosne Priče

Uređuje: Ljubomir Filipović, analitičar CDM-a

Dobro jutro. Čitate dnevni kontekstualni prikaz vijesti koje su obilježile jučerašnji dan.

Pročitajte kolumnu Andreja Nikolaidisa “Joanikije, NATO mitropolit?” koja je juče bila najčitaniji tekst na CdM-u. Preporuka i za tekst Bobana Batrićevića “Crnogorski superheroj – Zdrakula”.

Bezbjednosne priče

Nikad se ovoliko nije pričalo o bezbjednosti, a odavno se građani nisu osjećali ovoliko nebezbjedno. Juče je vicepremijer Abazović otišao u ANB na raport, jer i po stavu na fotografiji, a i po onome što gledamo više djeluje da je Dejan Vukšić njemu šef, nego obratno. Izgleda da je Krivokapić morao da se sretne sa gradonačelnikom Cetinja, i na sastanku je, uz razmjenu kurtoaznih pozdrava i načelne dobre volje za dijalogom, rečeno ono što mi već znamo. Gradonačelnik Cetinja Kašćelan je ostao pri stavu da ustoličenje treba izmjestiti van Cetinja. Javila se i ministarka Tamara Srzentić, koja je u tvitu pozvala na poštovanje prava svih, što negdje znači da je podržala i ustoličenje mitropolita Crkve Srbije kojoj pripada, ali i pravo na protest njenih bivših sugrađana.

Zdravko Krivokapić nastavlja da huška pored ovih performansa sa sastancima sa drugom stranom i sada traži zatvor za Veselina Veljovića zbog kolumne u kojoj je rekao da policajci treba da se ogluše o nezakonita i neustavna naređenja. Pa na to ih ne obavezuje Veljović, nego upravo Ustav i zakoni. Godinu dana drve kako su pripadnici bivše vlasti kriminalci, a između njih i bivši direktor policije. Na toj priči su i došli na vlast. I sada kada su nesposobni da im dokažu i pronađu ta nepočinstva, traže hapšenje zbog njihovog aktivizma. Ako dokažete da je Veselin Veljović radio ono za šta ste ga optuživali da se ogriješio o zakon tokom obavljanja funkcije, prvi ću javno pozdraviti njegovo procesuiranje. Ako ga budete hapsili zbog javne riječi i protesta, očekujte da mu dobar dio građana, uključujući i mene, stane u zaštitu.

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović predsjedavaće sjednicom Savjeta za odbranu i bezbjednost koja će se održati danas u Vili “Gorica” u Podgorici. Kako je saopšteno iz kabineta predsjednika, na sjednici će biti analizirana bezbjednosna situacija u Crnoj Gori i donijete odluke o aktivnostima nadležnih državnih organa u prevladavanju bezbjednosnih izazova inspirisanih zakazanom intronizacijom mitropolita Mitropolije crnogorsko-primorske SPC.

Juče su oni koji su najpozvaniji da pričaju o bezbjednosti, tj Ministarstvo odbrane, reagovali na lažnu vijest u Borbi i na osnovu nje pokrenuli postupak protiv službenika Vojske Crne Gore, Đorđija Vukčevića. Borba je objavila lažnu vijest da je Vukčević u nedjelju dizao ruku i pokazivao nacistički pozdrav, a Vukčević je najavio tužbe i objasnio kako i kada je nastala sporna fotografija.

Dok se tako bezbjednjaci bave time da na silu ustoliče srpskog mitropolita, otvaraju prostor srpskim BIL-ijima da se vraćaju u Crnu Goru.

Rent a Hipokrat

Partijski doktori su najtužnija slika našeg moralnog sunovrata. To nije počelo sad, ali se sad nekako najviše vidi. Epidemiološkinja Milena Popović Samardžić se nije oglasila da nam kaže u kakvoj smo katastrofalnoj situaciji kako je radila dok se nije izborila za bolju poziciju i za funkcije. Sada se javlja samo u cilju apologije premijera i poteza ove vlade. Tužno je kad se Hipokrat pretvori u hipokrita.

Nepotizam poslanice Jelušić

Nakon što se na društvenim mrežama pojavila informacija da su članovi porodice Božene Jelušić počeli da se takmiče sa članovima porodice Branka Radulovića u tome ko će više funkcije zauzeti oglasio se portparol Socijaldemokrata Nikola Zirojević, pozvao je funkcionerku URE da ga usvoji, kako bi imao sličan tretman.

To vam je to za danas. Uživajte u ostatku dana.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Fandjo
Gost
Fandjo

Ljubo sve uvrjedljiviji u svojim kolumnama,nervoza neka ?

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

Talibani su talibani
i nijesu samo muslimani

Ex3
Gost
Ex3

Дакле, вели Љубо да неко “на силу” хоће да устоличи митрополита, кога подржава огромна већина православних грађана ове земље, а он и његови, који су у изразитој мањини међу онима породично православнима, хоће, ваљда, “у миру” да спријече устоличење, пријетећи насиљем и чинећи кривично дјело ометање и спречавање вјерског обреда?

dpero
Gost
dpero

Ne dipr i tvoj gkupi komentar salji na smrdijski portal on4s i ti i takvi ostavite nas na miru!

Amnezija
Gost
Amnezija

Velika vecina pravoslavnih gradjana?! Nije isto sto i vecina gradjana. Ovde zive gradjani a zive i ljudi drugih veroispovesti,agnostika i ateista . Te fore za ove koji veruju u tamjan protiv korone

Cetinjaš
Gost
Cetinjaš

Imate pravo da ga ustoličite, samo je mjesto problematično. Ovo je kao da u kući koju je tvoj otac gradio dođe neko iz komšiluka da pravi svadbu, a ti živiš u šator. I još oće da te ubijedi da je to njegovo jer je njegov otac posudio kazmu kad se radilo.

elektra
Gost
elektra

kad ste toliko sigurni da ste većina, čemu frka i nervoza?

Send this to a friend