Politika Srijeda, 31.03.2021.

Deset do Osam – Čekajući Budžet

Čitate dnevni kontekstualni prikaz vijesti koje su obilježile jučerašnji dan.

Uređuje: Ljubomir Filipović, analitičar CDM-a

Dobro jutro. Pridružite se našoj rastućoj Viber zajednici klikom na ovaj link. Preko ove grupe budite u toku sa informacijama u realnom vremenu.

Zidanje budžeta

Vlada bi do danas trebala skupštini da dostavi budžet, a juče je već pušten probni balon preko provladinih medija sa prilično kritičnim stavom oko nepopularnih mjera dodatnog oporezivanja nekih proizvoda i penzija. Odmah je uslijedila reakcija DF-a, pa su tako Milan Knežević i Nebojša Medojević reagovali govoreći da takav budžet ne može imati podršku njihovih klubova u parlamentu. Reakcija Američke privredne komore nije se ticala samog sadržaja budžeta, koliko procesa njegovog donošenja, koji po njima nije bio dovoljno transparentan. Predvidivost i transparentnost poreske politike su od kritičnog značaja za privredu i investitore zbog planiranja posla i aktivnosti.

Ministar Milojko Spajić ne haje mnogo za kritike dok se fiksira na statistiku i hvali se smanjenjem deficita na 3%. Planiranje javnih finansija i uspjeh fiskalne politike su mnogo zahtjevniji od gole statistike i pukog jurenja za brojkama. Ali ima vremena da se mladi ministar uči na crnogorskim građanima.

Bliži odnos sa Rusijom

Ranije smo saznali da će premijer 9. maja gostovati na proslavi Dana pobjede u Moskvi, a juče je razgovarao i sa Ministrom vanjskih poslova Ruske Federacije Sergejem Lavrovim. Istaknuto je da se ove godine obilježava 310 godina uspostavljanja političkih kontakata i 15 godina uspostavljanja diplomatskih odnosa nakon obnove crnogorske nezavisnosti.

U isto vrijeme, nova vlast u Tivtu, najavila je uspostavljanje odnosa sa ruskim gradom Omskom, i obavijestila javnost o on-line sastanku između dva gradonačelnika.

Stanje u vojsci

Ministarka Olivera Injac jedno je od najvećih razočarenja u novoj vladi. Žestoka želja za dokazivanjem političkim šefovima značajno je u drugi plan bacila njenu ekspertizu. Njene političke izjave, stav oko Sinjajevine, politički obračuni, skandali sa vojno-obavještajnim sektorom, diskvalifikovali su je kao eksperta. Juče je u intervjuu za Dan nastavila sa takvim manirom. Iz kabineta predsjednika su demantovali njene tvrdnje oko krivice za nezakazivanje Savjeta. U isto vrijeme u Pobjedi čitamo o potpunom javašluku unutar vojske koje dokazuje ponašanje naših vojnika tokom međunarodnih vježbi zbog kojih je naša vlada dobila protestnu notu jedne savezničke zemlje.

Bezvlašće u Budvi

Juče su mještani Pržna, Miločera i Svetog Stefana polomili ogradu oko Kraljičine plaže. Mještani su se okupili ispred gradilišta hotela “Kraljičina plaža”, zahtijevajući da se zaustavi, kako kažu, betoniranje ovog primorskog mjesta. U tome su im se pridružili predsjednik Opštine i predsjednik Skupštine opštine Buda Marko Carević i Krsto Radović.

Predsjednica Crnogorske Anđela Ivanović komentarisala je danas vijest da su mještani polomili ogradu oko Kraljičine plaže tako što se osvrnula na činjenicu da se sam predsjednik opštine Budva u izvještajima MANS-a pominje kao uzurpator državne imovine: ”Molim vas kad krenete na Krimovicu da branite okupirano državno zemljište pozovite me… Ko bi sa mnom neka se javi da se organizujemo”. I zbilja zamislite da se okupi grupa ljudi i polomi ograde oko imanja Carevića na Krimovici koje je bespravno izgradio na državnoj imovini.

Granice otvorene dok virus bjesni

Dok smo svi praktično u lockdown-u i dalje se kod nas može slobodno može ulaziti iz regiona. Nelogične mjere napravljene da se najviše udovolji Srbiji. Dok ekonomija trpi, broj oboljelih se ne smanjuje. Juče smo izgubili još deset ljudi. Naučili smo i da se smanjio broj testiranja koje je ministarka Borovinić Bojović pokušala da prikaže kao broj smanjenja oboljelih, ali očigledno ni to ne funkcioniše.

To je to za danas. Sjutra smo na istom mjestu u isto vrijeme.

 

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
ASMacha
Gost
ASMacha

Svaka cast Ljubo, strasna analiza

Putnik
Gost
Putnik

Strasno kako autor ignorise izvjestaj americke administracije o bivsoj vlasti…tamo se spominje sve ono najgore sto jednu drzavu moze da zadesi…toliko o vasoj objektivnosti gospodine Filipovicu.

akica
Gost
akica

Pa treba li stalno da se vracamo na DPS? Ne shvatam to. DPS je zbog činstava svojih kaznjen, izgubio je vlast, eto prilike novoj vlasti da se dokazu da nisu DPS. Ali oni, kao i ti, se samo vade na proslu vlast, jer su nesposobni! A glasali su ih takvi kao ti, koji sj opet nesposobni da bilo sto urade.… Više »

Send this to a friend