Politika Četvrtak, 29.07.2021.

Deset do Osam – Cenzura na Žabljaku

Uređuje: Ljubomir Filipović, analitičar CDM-a

Dobro jutro. Čitate dnevni kontekstualni prikaz vijesti koje su obilježile jučerašnji dan.

Cenzura na Žabljaku

Direkcija Green Montenegro International Film Festa (GMIFF) oglasila se povodom prijetećeg reagovanja određenog dijela javnosti nakon neprimjerenog upozorenja lokalnog odbora SNP-a sa Žabljaka da se film “Quo vadis, Aida?” ukloni sa programa ovogodišnjeg festivala.

Postavlja se pitanje jesmo li počeli da živimo u društvu straha, u kom se sada moramo plašiti četničkih nasilnika, koje će da nam diktiraju što će se i kada i gdje prikazivati u Crnoj Gori. Suvišna je sad i zakašnjela reakcija gradonačelnika Žabljaka i naknadna pamet. Ovakav razvoj događaja je crveni alarm da smo dostigli momenat u kojoj se sprovodi tiranija parlamentarne većine u Crnoj Gori. Ovakva odluka direkcije festivala je pobjeda onih snaga koje su bile protiv deklaracije o Srebrenici i znak da će ona ostati mrtvo slovo na papiru.

Premijerski sat

Premijer nam je sinoć stigao iz Tokija i danas već odgovara na pitanja u Parlamentu. Pitanja su mu postavili predstavnici svih poslaničkih klubova sem DF-a. Šef kluba poslanika Demokratska partija socijalista Liberalna partija Danijel Živković pitaće premijera kada će pokrenuti pitanje povjerenja Vladi na čijem je čelu, imajući u vidu da je izgubila povjerenje parlamentarne većine. U ime kluba poslanika Socijaldemokratska partija-Albanska koalicija „Jednoglasno” Raško Konjević, pitaće premijera da li postoji njegova odgovornost zbog lošeg stanja i ambijenta u državi. Predsjednika Kluba poslanika „Crno na bijelo“ Miloša Konatara interesu je plan aktivnosti Vlade radi sprovođenja neophodnih reformi, kako bi Crna Gora postala naredna članica Evropske unije i kako bi se istinski izgradila kao građanska, evropska i ekološka država. Šef poslaničkog kluba „Mir je naša nacija“ Boris Bogdanović pita za ocjene ljetnje turističke sezone, imajući u vidu da broj turista svakodnevno raste.

Izbor direktora RTCG

Izbor direktora javnog servisa izaziva veliku pažnju javnosti i najozbiljniji kandidati su Nikola Marković i Boris Raonić. Dosadašnje rukovodstvo je pisalo ambasadama oko nepravilnosti u postupku i odgovorili su iz ambasade EU u Podgorici. Oba kandidata su bili kritičari bivše vlasti sa različitih pozicija. Marković kao glavni i odgovorni urednik “Dana” a Raonić kao direktor jedne od najstarijih NVO u CG “Građanske Alijanse”. Od dijela javnosti im se zamjera prevelika bliskost sa sadašnjim vladajućim političkim strukturama.

Predsjednik Opštine Plav u Velici

Predsjednik Opštine Plav i funkcioner SD-a Nihad Canović, posjetio je juče Veliku i odao počast žrtvama zločina koji se dogodio 28. jula 1944. godine. Prema njegovim riječima obaveza svih u Plavu je da ne zaborave 1944. i stradanje u Velici.“Danas sam, zajedno sa direktorom Centra za kulturu Vladimirom Kneževićem, odao počast žrtvama zločina u Velici, koji se dogodio 28. jula 1944. godine”, poručio je Canović. Kako ističe, zločin je počinjen od strane nacističke SS jedinice Princ Eugen uz asistenciju jedinice Skenderbeg, i kako dodaje, tom prilikom ubijeno je više stotina djece, žena i staraca, i spaljeno preko 300 domova

Svi za EU

Ulazak u Evropsku uniju snažno ili direktno podržava 73,8 odsto ispitanika istraživanja, dok bi 87,4 odsto građana izašlo na referendum za ulazak u EU – saopštila je konsultantkinja i suvlasnica agencije DeFacto Consultancy Olivera Komar na konferenciji za medije povodom predstavljanje rezultata istraživanja o stavovima građana o evropskim integracijama i procesu pristupanja Crne Gore članstvu u EU. Istraživanje Generalnog sekretarijata Vlade, rađeno na uzorku od 1.004 ispitanika od 3. do 23. juna, pokazalo je, prema riječima Komar, da 38,9 odsto građana snažno podržava ulazak u EU, a direktno njih 34,9 odsto.

To je to za danas. Pratite nas na viberu. Ugodan ostatak dana želimo.

Send this to a friend