Politika Ponedjeljak, 11.01.2021.

Deset do Osam – Circus Montenegro

Čitate dnevni kontekstualni prikaz vijesti koje su obilježile protekli vikend.

Uređuje: Ljubomir Filipović, analitičar CDM-a

Vlada je uspjela da nas ponovo obruka za vikend, ali da krenemo redom. Tradicionalno ponedjeljkom pogledajte koje ste naslove na CDM-u najviše čitali prošle nedjelje.

Đe smo se brukali ovog vikenda?

U Bosni. U subotu je u Banja Luci proslavljen Dan republike Srpske, kontroverzni i neustavni praznik, koji se ne priznaje nigdje sem u ovom entitetu BiH i u Srbiji. Koliko je kontroverzan ovaj praznik uvjerio se na svojoj koži i poslanik Bundestaga, Stefan Kaufman, koji se prevario pa ga čestitao, ali ubrzo zatim i izvinio za grešku. Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, se uživo na televiziji zahvalila na telefonskoj čestitci premijeru Crne Gore, Zdravku Krivokapiću, što je bilo dovoljno za nevjerovatan skandal. Pokrenut je talas događaja koji će dokazati svu diletantnost rukovođenja državom, kao i potpunu nekoordisanost aktivnosti ove vlade.

Čestitkama Krivokapića, ali ne tajno kao on, pridružili su se Andrija Mandić, Milan Knežević i Marko Milačić, koji je na društvenim mrežama podijelio ljubljenje zastave Republike Srpske.

Reakcije u Crnoj Gori

Istini za volju, ovo nije bio prvi put da je crnogorski zvaničnik čestitao Dan republike srpske. Bivši predsjednik Vujanović se oglasio i objasnio zašto je to uradio 2011. godine i koja je razlika kada se to čini danas, nakon što je Ustavni sud BiH donio odluku o neustavnosti ovog praznika. Bivši predsjednik Vujanović je tokom mandata uvijek pokazivao visok stepen razumijevanje za zahtjeve srpske desnice i u crkvenim stvarima i oko himne na primjer.

Skoro sve opozicione političke partije u Crnoj Gori, kao i veliki broj aktivista, novinara osudili su čestitku Krivokapića. Aleksandar Saša Zeković, objasnio je zašto je za njega ovaj praznik problematičan. Učinio je to i Vesko Garčević, profesor na Bostonskom univerzitetu i bivši crnogorski diplomata.

Reakcije u Bosni i Hercegovini

Čestitka premijera izazvala je najoštrije reakcije u Bosni i Hercegovini. Reagovali su SDA, SDP, dok su član predsjedništva Željko Komšić, i lider Naroda i Pravde, Dino Konaković direktno pozvali vicepremijera Abazovića da se ogradi od ovoga.

Saniranje štete

Dritan Abazović je odgovorio Željku Komšiću, bez da je osudio čestitku Krivokapića. Izignorisao je kao i pitanje ko mu je nudio 21 milion eura i za šta tačno.

Ubrzo je i iz kabineta premijera stiglo objašnjenje da je riječ o privatnoj čestitci. Trebalo im je 24 sata da smisle odgovor.

Da sve bude interesantnije, Abazovića su ponizili iz Komšićevog kabineta, rekavši mu da je na tviteru razmjenjivao tvitove sa lažnim profilom Komšića.

Talas uskraćivanja podrške CnB i URA-i 

Sve više članova URA napušta ovu partiju i ograđuje se od njih. Danas je podršku “Crno na Bijelo”uskratila Milica Kankaraš, crnogorska harfistkinja i muzičarka. U komentarima je podržao i njen brat, studentski aktivista. Naišli su na osude nekih aktivista u komentarima, a URA je kuloarski počela da se obračunava sa njima, govoreći da su njihove nerealne ambicije bile razlog razmimoilaženja, a ne principijelnost oko stanja u prosvjeti i oko zakona o slobodi vjeroispovjesti koje je navela profesorica Kankaraš u svom postu na fejsbuku.

 Najveći pad ali i najveći rast

Crna Gora je jedna od četiri najpogođenije zemlje, kada je kriza izazvana pandemijom u pitanju. Pored Maldiva, Sejšela i Zelenortskih ostrva, kao i regije Kariba, sezonska priroda crnogorske ekonomije, zavisnost od turizma i sektora usluga, učinjele su je ranjivijom nego ostale zemlje u regionu. Ovo je utvrdila Svjetska banka u njihovom godišnjem izvještaju o globalnim izgledima. Dobra vijest je što je za našu zemlju projektovan najveći rast u regionu u iznosu od 6,1%. Za CDM, ovaj izvještaj komentarišu Vasilije Kostić i Predrag Drecun.

Bato pali topa

Na njihove plotune moraćemo se navići, poručio nam je DF, nakon što je gradonačelnik Marko Bato Carević pucao iz omanjeg topa sa verande manastira Stanjevići. Nakon što se u Napulju otvorila rupa u zemlji, neki od internet korisnika su se našalili da je ovo posljedica Carevićevog pucnja. Slavlje i veselje predsjednika Opštine Budva bilo je tema brojnih objava na društvenim mrežama, dok se DPS pitao zašto policija ne odreaguje.

Toliko za danas. Čitamo se opet sjutra.

 

 

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Garfild
Gost
Garfild

Bravo! Zivjela CG! Ne damo je nikad nikom! Zivio Milo! Zivio Brano general!

Garfild
Gost
Garfild

Ljudi saliooo sam se, ironija

Nada
Gost
Nada

Bravo, svaka cast!!!

Unreal
Gost
Unreal

Privatno joj može samo rodjendan čestitati, u svoje ime.

Zagora
Gost
Zagora

Koliki ti je domet topa Careviću?
Možeš li dobačit do Krimovice?

Emma
Gost
Emma

Sa vama je”ljepsi dan”, HVALAAA !

Felix
Gost
Felix

Brav Ljubo. Samo nastavi, odličan si.

Neo
Gost
Neo

Rado s vremena na vrijeme pročitam ljuba, pogledam grand paradu, zadrugu, podjem na patriJotski skup i zaspem snivajući 25€ 😂😂👻🙈🤡

Pomorac nk
Gost
Pomorac nk

Treba Dritanka tjerati da kaže ko mu je nudio 21 milion i kome je podijeljena provizija od 8 do 10 miliona i zbog čega su uhapšeni Brano i njegovi prijatelji

Jadnici
Gost
Jadnici

Bravo kratko i jasno jadno stanje trenutno JADNE CG !!!

Tgd
Gost
Tgd

Privatna čestitka?A koga on to poznaje?Do prije pola godine niko nije čuo za njega.Diplomatija ti je nula.

Janko
Gost
Janko

Odlican Ljubo!

Send this to a friend