Politika Utorak, 27.04.2021.

Deset do Osam – DF preči od EU

Čitate dnevni kontekstualni prikaz vijesti koje su obilježile jučerašnji dan.

Uređuje: Ljubomir Filipović, analitičar CDM-a

Dobro jutro. Pridružite se na Viberu klikom na ovaj link.

DF preči od EU

Parlamentarna većine je odlučila, da nakon što je simulirala javnu raspravu na dva sastanka, krene u izmjenu Zakona o Državnom tužilaštvu. Ovo su uradili ne čekajući mišljenje Venecijanske komisije i bez saglasnosti strukovnih i profesionalnih udruženja, i uprkos upozorenjima nevladinog sektora. Fantomski radni tim Dritana Abazovića, koji navodno čine klimači glavama i neki preletači, izgurao je svoj prijedlog. Pravni eksperti na čije su se “znanje” oslanjali i iz bivše vlasti, i sada sa istom autoritarnošću i drskošću kreiraju politike. Da li će ovakvo ponašanje vlasti uticati na evropski put Crne Gore, to ćemo tek da vidimo.

Abazović na meti Kavčana

Tokom istrage o ubistvu u Mojkovcu, a u koje se povezuje sa Kavačkim klanom, došlo se do informacije o tome da je planirano ubistvo potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića. Ovo je jako ozbiljna stvar i da se ne bi igrali sa ovim kao u Srbiji što se igra Aleksandar Vučić svako malo sa vijestima o atentatu na njega, a i kako bi se sačuvao integritet MUP-a i UP, javnost do kraja mora znati ko je kako i šta planirao, i na osnovu čega je UP izašla sa saopštenjem za javnost o ovako važnoj i bitnoj stvari.

Veliko “hapšenje”

Juče su po nalogu tužiteljke Lidije Vukčević, privedeni visoki bivši funkcioneri, počevši od ministra Branka Vujovića, preko Refika Bojadžića, pa do visokog funkcionera SDP-a i ministarstva finansija Damira Rašketića. Razlog – garancije KAP-u. Rašketićev advokat je odmah dao izjavu da Rašketić negira krivicu, a kasnije smo saznali da su svi osumnjičeni pušteni da se brane sa slobode.

 Veze novih policijskih funkcionera sa kriminalom?

Poslanik SDP-a Raško Konjević postavio je pitanje tokom kontrolnog saslušanja ministra Sergeja Sekulovića, o novoimenovanom načelniku barske policije, Veselinu Tabašu i njegovom navodnom druženju sa Naserom Keljmendijem, objavljujući njihovu zajedničku fotografiju. Iz Uprave policije su odmah odgovorili da se radi o fotografiji nastaloj u ulcinjskoj policiji prilikom privođenja Keljmendija, i da je riječ o pokušaju diskreditacije njihovog funkcionera, nakon čega je Konjević postavio logično pitanje o fotografiji koja nikako ne ukazuje na odnos policajca i osumnjičenog.

Smišljeno uništavanje aerodroma

Od kada je ministar Mladen Bojanić preuzeo resor, žestoko se počeo baviti avio prevozom, i sa neobičnom energijom radi sve da umrtvi infrastrukturu. Nakon što je ugasio Montenegro Airlines, očigledno je da sada gasi i aerodrome. To je brzo postalo jasno i novoimenovanoj v.d. direktorici Aerodroma Ani Lončarević, koja je juče, poslije nepunih 20 dana od imenovanja, podnijela neopozivu ostavku. Iako su aerodromi u finansijskim problemima, iako imaju i dugove države prema njima, iz pisma Lončarevićke ministru i iz njene ostavke, jasno se vidi da ministarstvo i vlada nisu imali sluha i razumijevanja da problem riješe. Ili jednostavno ciljano rade na uništavanju infrastrukture, kako bi sve servirali srpskim partnerima, koji su sada naša jedina veza sa svijetom. O tome možda svjedoči i jučerašnje otkazivanje leta od strane ruskih Uralskih aviolinija.

Odlazak doktora Begića

Doktor Senad Begić napušta Institut za javno zdravlje, saznaje CdM. Begić će svoj radni angažman nastaviti u UNICEF-u. Doktor Begić je u fokus javnosti došao nakon početka pandemije koronavirusa. On je prepoznat kao ljekar kome su građani vjerovali i čije preporuke i te kako poštovali, kako zbog stručnosti, tako i zbog dostupnosti, kako građanima, tako i medijima.Č

Lično sam tokom Novembra sa suprugom prošao kroz infekciju, i tada sam kontaktirao IJZCG, nakon čega mi je odgovorio lično doktor Begić i strpljivo me savjetovao i uputio na to što treba da radim. Tokom njegove komunikacije sa javnošću i pored velikog straha, imali smo povjerenje u institucije, i bili voljniji da sarađujemo. Doktore, svako dobro u narednim poduhvatima.

To je to za danas. Ugodan ostatak dana želimo.

4

avatar
1000
3
1
0
 
4
sretenNarcis ZgubidanMiroslavProfesorica
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

Dritanu je jezik najviši neprijatelj.

Miroslav
Gost
Miroslav

Smisljeno unistavanje aerodroma moj dobri Ljuka traje 20 godina! a ne 4 mjeseca ali nisi to napisao

sreten
Gost
sreten

e moj Mika provajte unistit jos i aerodrome to ce vi bit potonje a eo vidjeces ako to uradite sto snac i njih i tebe… nas ima 750 eto skoro koliko i popova… provaj oli?

Profesorica
Gost
Profesorica

Doktor Begić je i meni odgovorio i pomogao nakon što sam kontaktirala IJZCG. Svako dobro mu zelimo i puno sreće

Send this to a friend