Politika Četvrtak, 08.07.2021.

Deset do Osam – Dijalog, Kletve i Jedna Tuča

Dobro jutro. Čitate dnevni kontekstualni prikaz vijesti koje su obilježile jučerašnji dan.

Uređuje: Ljubomir Filipović, analitičar CDM-a

Da budete u toku 24 sata pridružite nam se na Viberu klikom na ovaj link.

Dijalog

Osim fraza o evropskoj budućnosti nismo čuli ništa da se išta konkretno razgovaralo na sastanku vlasti i opozicije kome nije prisustvovao DF. Ali dobro je da su se sastali. Međutim, ako budemo jurili samo štrikove spolja, bez sadržajnog i suštinskog dogovora, nismo stigli nigdje. Dok opozicija, ali i partneri spolja priželjkuju isključenje DF-a iz vlasti, kao i neku vrstu prelazne forme do izbora, skoro je izvjesno da do toga ne može doći. Previše su dugo Demokrate i URA jahale na talasu populizma, da bi mogli sada tako lako da naprave dramatični preokret. Jedino što preostaje je da DF sam sebe nerealnim pričama i maksimalističkim zahtjevima isključi iz koalicije. A na dobrom su putu da to urade. Medojević je već kritikovao Bečića što se uopšte sastaje sa opozicijom, a DF i dalje potencira priču kako su Bečić i Krivokapić izdali srpstvo, pa sada ni jedan ni drugi nisu prihvatljivi za funkcionere. Interesantno je kako im ne smeta Abazović u svemu tome.

Kletve

Građani juče nisu htjeli da dozvole sveštenstvu crkve Srbije da prođe do Bajkove crkve, na Bjelilu i održi liturgiju. Iz revolta prema politici i ponašanju velikodostojnika SPC građani porijeklom iz Cuca su na ovaj način iskazali protest. Dok se oni gore okupljaju, srpski mitropolit Joanikije II, se zagrijava da kune, pa građane koji su se okupili naziva posljednjim “zločinačkim trzajima crvene aždaje”. Srpski mitropolit se u 2021. bori protiv komunizma i tako kod građana upravo budi revolt i da svojim izjavama dijeli i potpiruje podjele.

Tuča

Naši poslanici su se izgleda dobro proveli u Beogradu na povratku iz Moskve. Knežević i Mandić su po navodima oštećenog Dejana Sekulića, napali čovjeka kome je sin Andrije Mandića u napadu nanio teške tjelesne povrede. Ovaj mladić je poznat po nasilničkom ponašanju od ranije, a odgovor poslanika Kneževića da je za njegovo dislocirano rame kriv “hokej sa Putinom” je bijedni pokušaj humora. Srpsko tužilaštvo je pokrenulo postupak protiv nasilnika.

Posjeta Metjua Palmera

Predsjednik Đukanović se juče sastao sa pomoćnikom zamjenika američkog Državnog sekretara Metjuom Palmerom prilikom čega su obojica istakli važnost odbrane Crne Gore od spoljnih malignih uticaja. Đukanović je poručio da se vlasti mijenjaju, ali da ne sumnja da će Crna Gora ostati na ovom putu i biti vrijedan partner u promociji stabilnosti i euroatlantskih vrijednosti na Zapadnom Balkanu.

Dogovor o kineskom dugu

Prvo je ministar Spajić prije par nedjelja rekao da su u posljedjim fazama pregovora oko toga da jedna zemlja iznađe način da se refinansira dug za auto-put. Nezvanično je riječ bila o Holandiji. Sada ministar Milatović pominje “američke ili evropske banke”, najavljujući rješenje u narednim nedjeljama. Hajde i to da vidimo.

Skinut imunitet Petru Ivanoviću

Administrativni odbor danas je jednoglasno podržao zahtjev Specijalnog državnog tužilaštva da se poslaniku Demokratske partije socijalista Petru Ivanoviću skine imunitet. Odbor je odbio zahtjeva za skidanje imuniteta poslanicima Milanu Kneževiću, Zdenki Popović, Milunu ZogovićVladanu Raičeviću i Draganu Krapoviću. DPS je glasao za skidanje imuniteta svom poslaniku, poslanici vlasti nisu to učinjeli za svoje kolege.

Sporazum u Budvi

Administracija Bata Carevića je u dubokoj krizi i DF je odlučio da zbije redove, ponudi koaliciju Demokratama i tako izađe iz krize. Predsjednik Opštine kome nad glavom vise optužbe za korupciju i krivične prijave nalazi se između dvije vatre, sa jedne strane DF-a i sa druge strane lojalnosti premijeru Krivokapiću i svom advokatu, šefu ANB-a Dejanu Vukšiću. Da li će se naći u nemilosti i biti žrtveni jarac nove vlasti ostaje da se vidi.

Kriza nevladinog sektora

Odmah nakon izbora sam u kolumnama i komentarima iznosio bojazan da bi prva žrtva demokratskih promjena u Crnoj Gori mogao da bude civilni sektor, i danas je to vidljivije. Ulazak Jovane Marović i Ane Novaković u Uru nije jedini problem. Iako su preko noći i netransparentno ušle u partiju čiji su rad jedno vrijeme i kritikovale, one su to bar javno učinile. Mnogi aktivisti i organizacije poput CEGAS-a ili Instituta Alternativa, LGBT Foruma Progres, nastavljaju da budu produžena ruka vlasti, glumeći s vremena na vrijeme kritički stav prema nekim politikama vlasti. Proizvod je nepovjerenje javnosti u civilni sektor. Nepovjerenje koje će se teško iskorijeniti.

Toliko za danas. Ugodan ostatak dana želimo.

Send this to a friend