Politika Četvrtak, 06.05.2021.

Deset do Osam – Dva Piva

Dobro jutro. Čitate dnevni kontekstualni prikaz vijesti koje su obilježile jučerašnji dan.

Uređuje: Ljubomir Filipović, analitičar CDM-a

Pridružite nam se na Viberu klikom na ovaj link.

Dva Piva

Zamislite ovakav naslov za sjednicu skupštinskog odbora za odbranu i bezbjednost. Ali imajući u vidu njegov sadašnji sastav i ko nam vodi bezbjednosni sektor, uspjeh je što naslov nije “dva vinjaka”. Što se dešavalo na jučerašnjem odboru?

Govorilo se o hapšenju pripadnika klanova, o Abazovićevom napadu na sud i tužilaštvo, o izazivanju saobraćajnog udesa pod dejstvom alkohola. E upravo kod ovog posljednjeg briljirao je ministar Sergej Sekulović, koji je bukvalno izjavio da su to bila “samo dva piva” ne mareći za to da je vladin funkcioner pijan mogao izazvati tragediju te noći.

Dobar dio sastanka odbora posvećen je bio priči oko borbe protiv klanova, i sva ta priča dobija izgled jednog rijaliti šoua sličnog onima u Srbiji. Budemo li dozvolili da naš javni prostor zatruju takve teme, vrlo brzo ćemo doći u situaciju da dobijemo našeg Marića i emisije u kojima gostuju rashodovani kriminalci koji će romantizovati ulicu. Geotiziranje tog prostora, i beskompromisna i principijelna borba protiv organizovanog kriminala je jedini lijek. Ponavljam ono što sam već rekao – ako je Dritanu Abazoviću život ugrožen, cijelo društvo mora stati uz njega, jer su organizovani kriminal i nasilje neprijatelji svih nas. Situacija koju pominje Raško Konjević, u kojoj nam je na čelu ANB-a bivši advokat klanova, koji je javno lagao o svom angažmanu, ne uliva nam povjerenje da ta borba nije samo predstava za javnost.

20.000 puta hvala 

Hvala svima koji su se do sada vakcinisali. Hvala i zdravstvenim radnicima koji padaju sa nogu. Drugi dan za redom broj vakcinisanih premašuje 10.000. Nevjerovatan uspjeh. Poslije prvobitnih stidljivih rezultata, ovakav trend ohrabruje. Vakcinisanjem štitimo i sebe i druge. Dolazi ljeto, i veliki broj turista predstavlja i veliki rizik. Masovna vakcinacija štiti nas dugoročno.

Herceg Novi

Skoro da mi je promakla vijest da je najistaknutiji čovjek DF-a u Herceg Novom, predsjednik lokalnog parlamenta Miloš Bigović, odlučio da podrži Demokrate na izborima, zbog kako je rekao, želje da ne učestvuje u radikalizaciji političke scene. Ovo je jak udarac za DF, koji nakon ovoga ostaje praktično obezglavljen par dana pred izbore. Rat između dvije koalicije se nastavlja. Uništen je bilbord Demokrata sa sramnim natpisom “Srbe na vrbe”. DF kroz usta Nebojše Medojevića kaže da je riječ o “samopovrjeđivanju”. Demokrate su pritom našle i snimak funkcionera DF-a sa kontroverznim biznismenom, Gugijem, poznatim po učešću u brojnim budvanskim aferama. U opuštenoj atmosferi, Gugi na čelu stola, na vasrkšnjem ručku ugošćava Mandića i Kneževića.

Pola Bosne i cijela Crna Gora

Al Džazira je juče ovako iskoristila moju izjavu kao naslov za analizu izjave srpskog ministra unutrašnjih poslova Aleksandra Vulina. Istakao sam nekoliko stvari. Da Vulin iako djeluje kao cirkusant, koristi se da javnosti negdje prenese strateška usmjerenja Vlade Srbije. Da priče oko ujedinjenja svih Srba destabilzuju region jer značajno doprinose rastu tenzija. Da je Crna Gora sa ovakvom vlašću stavljena u funkciju ostvarivanja takvog projekta, nebitno da li je u opoziciji ili na vlasti na centralnom nivou srpskog svijeta u Beogradu, jer su na lokalnom nivou u 27. izbornoj jedinici na vlasti. Pored toga, podsjetiću vas da ne morate biti na vlasti da biste sprovodili strategiju Velike Srbije, i da su srpski opozicionari na ratištima širom Jugoslavije devedesetih imali najbrojnije dobrovoljačke paravojne odrede.

Imenovanje Gorana Svilanovića za glavnog savjetnika za EU integracije govori upravo o tome da srpski svijet ima više dimenzija i više pravaca djelovanja. O ulozi Svilanovića u procesu oko Prevlake, kao i oko uklanjanja dokaza oko direktnog učešća Srbije u priči oko Srebrenice, biće dosta priče u narednom periodu, sudeći po prvim reakcijama na ovu vijest.

Dok angažujemo spoljne eksperte i specijalne savjetnike kao npr. u Berlinu naša diplomatija traži još novca. Mi diplomatiju nemamo, i nemamo je odavno, još od mandata prošle vlade, i mislim da bi suvislije bilo da prebacimo novac NTO da se ne mučimo mnogo.

Preporuka

Pročitajte najnoviju kolumnu Andreja Nikolaidisa “Tito je učinio da budemo skuplji, mi smo sebe pretvorili u buvljak”

Toliko za danas. Čitamo se sjutra u isto vrijeme.

 

 

1

avatar
1000
1
0
0
 
1
Aco
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Aco
Gost
Aco

Bravo Ljubo, samo nastavi da bi svi bolje razumjeli.

Send this to a friend