Politika Četvrtak, 24.11.2022.

Hipotetički Tekst

Dobro jutro! Zamislite da pišem kao Željko Ivanović. Da se prema njemu i njegovim kolegama i istomišljenicima odnosim kao on prema meni i mojim kolegama.

Klikom ovdje uključujete se u našu viber grupu u kojoj vas iz časa u čas uživo obavještavamo o novostima i direktno odgovaramo na vaša pitanja.

Hipotetički tekst

Juče primih link sa tekstom u kom se na ružan i mizogin način vrijeđaju tri ambasadorke u našoj zemlji. Tekst sam odmah osudio na tviteru, i u isti momenat se sjetio da me stil teksta neodoljivo podsjeća na nekoga. Onda sam se sjetio i koga. Na Željka Ivanovića, sivu eminenciju medijske kuće “Vijesti”, laureata ovogodišnje nagrade Transatlantske liderske mreže za izvanrednu kritiku i komentar, koju je dobio za svoje antagonišuće i dehumanizujuće kolumne. U posljednjem uratku je opet pribjegao svojim degradirajućim metodama i pisao prezime malim slovom, a onda me opet uporedio sa flekom.

Vjerujte mi da me to ne dotiče ni malo. Ali me dotiče to što se Željko i njegov tim pozicioniraju kao bespogovorni medijski autoriteti i šampioni novinarske etike, koji na primjer, na svojoj televiziji večeras organizuju “dijalog” između Dušice Tomović iz Birna i Srdana Kosovića iz Vijesti, na kojoj će se bez druge strane raspravljati o skandaloznom BIRN-ovom izvještaju. I ajde što se pozicioniraju, njima je i posao da ljude ubijede u svoj kredibilitet. Problem je što im se ta funkcija i priznaje. Željko i ekipa iz njegove mreže usisavaju najveći dio sredstava međunarodnih razvojnih fondova namijenjenih razvoju medija. Oni su ti koji imaju monopol na saradnju sa implementatorima medijskih razvojnih projekata. Oni i drugi manji mediji iz njihove mreže i sa njihovog pola medijske i političke polarizacije u Crnoj Gori.

Pol kome pripadam lično, marginalizovan je, šikaniran i prokazan. Počevši od premijera Abazovića, do Željka, nema ko se nije upisao na “mafijaške portparole” i “bemax portale”.

Pol kome pripadam nema podršku međunarodne zajednice, ne ulaže se u njega i ne radi se na jačanju njegovih kapaciteta, organizacionih i ljudskih. Zašto?

Jesu li moji tekstovi zbilja trovačka propaganda i agregat dezinformacija kako to želi da prikaže, i uspijeva Vučićeva propagandna mašinerija?

Ja mislim da nije tako, mislim da su moji tekstovi oštri ali odmjereni, da u njima nema ni primjesa govora mržnje. Da nije tako, ne bih nikad bio angažovan kao ekspert od važnih svjetskih organizacija da pišem izvještaje baš na temu dezinformacija i propagande.

Ali ajde da danas napravim izuzetak, čisto za potrebe nauke i više ciljeve i da pokažem kako bi djelovalo da pišem tekstove kao Željko Ivanović:

Zamislite da napišem za Srdana Kosovića da je niko (i ništa), da za Marijanu Bojanić na primjer kažem, ne daj Bože, da je moralna nakaza, da za Brana Mandića kažem da je mala crna fleka, a za Balšu Brkovića da kažem da je fašista. Ili, da potpuno smetnem s uma, i za Oliveru Lakić kažem da ne podržavam što je napadnuta, ali da razumijem napadača. Da to isto kažem za Tufika SoftićaMihaila Jovovića ili da sam tako reagovao na paljenje vozila Vijesti?

Zamislite da sam nekad za srpskog mitropolita za jug Crne Gore, Joanikija II, koga često kritikujem, nekada napisao da je đilkoš, kao što je to za njega uradio Ivanović lično.

Na hiperlinkovima u paragrafima iznad pogledajte kada je i kako Željko I. koristio citirane uvrede i konstatacije, pa mi recite – da li bih da pišem na ovaj način dobio nagradu TLN-a ili bih bio na BIRN-ovoj listi ekstremista sa Sašom Zekovićem i ostalima? Da li bi CdM i Boris Darmanović postali šampioni novinarske etike da objave takve budalaštine i bedastoće kako kaže Đukanović. Što mislite?

Toliko za danas. Ugodan ostatak dana želimo.

S poštovanjem,
Ljubomir Filipović, analitičar CdM-a

8

avatar
1000
6
2
0
 
8
MitarLscgIviCudak cudni99Boris
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Mitar
Gost
Mitar

Na zalost Ljubo ovaj tekst 99% fasista nije shvatilo!!!!

Ivi
Gost
Ivi

Podrška, Ljubo, samo nastavi! Precizno, jasno, i sa mjerom, kao do sad

Boris
Gost
Boris

ni jedan tekst za gospodara!!! narod se otrijeznio ljubo!! shvati vise da sto vise pises narod sve vise mrzi dps!!! dosta je bilo 30 godina ulazimo u EU ljubo

Cudak cudni99
Gost
Cudak cudni99

Ulazis u EU!? Bravo! Heheheehehe

Lscg
Gost
Lscg

Kako ulazimo u EU kad Jokovic juce veli, bukvalno juce, da ulazimo u Open Balkan? 🤣

roki
Gost
roki

Bravo Ljubo. Ti nastavi po svome, ima ko to da vrednuje. Svi se borimo za to da pravii sposobni ljudi rade ono sta najbolje znaju . Ili ce ovo proći ili nas neće biti. Drugog puta nema .

Crnogorac
Gost
Crnogorac

Sve si u pravu Ljubo što se tiče Vesti i Željka, ali se ne hvali da si expert

Zivojin
Gost
Zivojin

Davno prije pada DPSa sam komentarisao da ce nakon tog pada drzavni sistem postati meta nagomilanih frustracija DF, Demokrata, Vijesti i Mansa, dok o tome niko nije ni pomisljao. Ovo iz razloga sto su dugogodisnjiom opravdanom kritikom DPSa postali slijepi, bez znanja i razumijevanja za sve dobro uradjeno za vrijeme DPS vladavine. Pa se danas urusavaju mnoge pozitivne tekovine tog… Više »

Send this to a friend