Politika Utorak, 02.03.2021.

Deset do Osam – Ignorisanje Prošlosti

Dobro jutro! Čitate dnevni kontekstualni prikaz vijesti koje su obilježile protekli dan.

Uređuje: Ljubomir Filipović, analitičar CDM-a

Pridružite nam se i na vajberu klikom na ovaj link

Ignorisanje prošlosti

Sve više se sa adresa u novoj vlasti može čuti narativ o tome da treba ostaviti prošlost iza sebe i okrenuti se budućnosti. Da je prošlost izvor podjela i slično, da se u Crnoj Gori u 2021. raspravlja o 1945. i 1918. dok civilizovane zemlje idu naprijed. Što je namjera i što trigeruje (što je okidač za) plasiranje ovakvog narativa, i koliko su oni koji ga plasiraju licemjerni, vidimo iz dana u dan. Dok se kod podržavalaca nove vlade toleriše komentarisanje i tumačenje istorije koje negira crnogorsku nezavisnost, svaki se pro-crnogorski stav tretira kao sijanje podjela.

Dakle, okidač da se Ura kao perjanica ove vlasti i njima bliski aktivisti i novinari potegnu ove priče, uvijek bilo insistiranje državotvornog političkog bloka da se svi politički činioci jasno odrede oko istorijskih tema, koje su kao i druge tekuće teme bitne i potpuno smislene i racionalna. Da smo se ranije određivali ne bismo se iznenađivali i snebivali kada poslanik i doktor Vladimir Dobričanin na državnom servisu kaže da su četnici antifašistički pokret npr. Oko ovog pitanja donekle postoji konsenzus u društvu i osude Dobričaninovog nastupa su stigle sa mnogih adresa sa obije strane spektra. Ono oko čega ne postoji konsenzus je 1918. i to je pokazala i godišnjica smrti kralja Nikole. Dok je resorno ministarstvo na čelu sa ministarkom Bratić nespretno obilježilo ovaj datum. Iz Ure su napisali saopštenje kojim su ne znam što htjeli da kažu. Njihovo saopštenje je licemjerno koliko i tviter komentar srpskog princa Filipa Karađorđevića na istu temu. Ura svojim saopštenjem kao da je opravdavala ujedinjenje 1918. kao reakciju na autoritarnost vladavine Kralja Nikole, i kao da sebe opravdava za učešće u ovakvoj vlasti. Podsvijest kao da izbija sama od sebe.

Smjene u policiji

Juče je najavljeno da će sistematizacijom biti ukinuta neka radna mjesta u policiji, i to se i dogodilo do kraja dana. Novoimenovani direktor Uprave policije na ovaj se način riješio neželjenih kolega poput Zorana Lazovića, koji je od novih vlasti označen kao čovjek blizak i lojalan bivšim vlastima, i čija je smjena bila i uslov za opstanak koalicije.

Pandemija i zdravstvo

Nakon što se premijer opet našao u crkvi na obredu, na kom se nisu poštovale mjere zaštite javnog zdravlja, ministarka Bojović, koja je ranije isto prisustvovala sličnim događanjima, je rekla da će ga opomenuti

Njega i ostale članove vlade. Vjerovatno je mislila na državnog sekretara Rada Miloševića, za koga se, po pisanju Dnevnih Novina, nelegalno i pored zabrane, otvaraju restorani u Podgorici.Umjesto da se potrudi da učini nešto da sredi stanje u zdravstvu, ne samo kada je pandemija, nego i kada je nedostatak ljekova u pitanju, ministarka se bavi kadriranjima u ljekarskoj komori i smjenjuje Aleksandra Mugošu. O tome je na RTCG pričao direktor Fonda za zdravstvo u ostavci, Sead Čirgić.

Abazović i Oksford

Premijer Abazović je govorio na konferenciji u Beogradu, u organizaciji Centra za bioetičke studije u partnerstvu sa Centrom sa humanističke studije Univerziteta u Oksfordu. Najavu za ovu konferenciju je na svom i profilu vlade vicepremijer pretenciozno predstavio kao da drži predavanje na tom univerzitetu. Ovo je uradio i jesenas kada je intervju sa profesorom Kenetom Morisonom predstavio kao predavanje na Londonskoj školi ekonomije. Abazović je na konferenciju pozvan od predsjenika beogradske organizacije, Vojina Rakića, koji je politički angažovam u Srbiji, i koji je otvoreno na tviteru podržavao Abazovića i političke promjene u našoj zemlji nazvao “oslobođenjem Crne Gore”. Rakić je inače nekoliko puta upozoren i od Uneska da se ne predstavlja lažno kao funkcioner te organizacije. Iz ovih razloga sam direktno i javno na tviteru upozorio Abazovića da obrati pažnju da mu se ne ponovi situacija kao Simijanovićem.

Incident u Nikšiću

Demokrate su sinoć objavile da je njihov aktivista iz Župe Nikšićke napadnut od strane predstavnika koalicije oko DPS-a koji su se okupili i kretali kroz Nikšić juče. Nakon toga je objavljen video koji pokazuje da su aktivisti Demokrata vrijeđali, a nakon toga i  gađali kamenicama kolonu ljudi koja je prolazila pored njihovog imanja. Došlo je do uzajamnog vrijeđanja, ali nije došlo do fizičkog kontakta.

Toliko za danas. Želimo vam ugodan ostatak dana.

 

 

 

 

 

 

 

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Lux
Gost
Lux

Uvoze glasace… A gdje su ti kadrovi Dritane oce na Cetinju pg I Ulcinju nacelnik policije biti neki uvezen iz Nisha?

Razum
Gost
Razum

Ovo ce bit dobar istorijski izvor sto se dogadjalo ovdje kad smo dobili “slobodu”. Nije ni ona za svakoga izgleda.

Send this to a friend