Politika Ponedjeljak, 06.12.2021.

Deset do Osam – Izbori Bez Pobjednika

Dobro jutro! Jutros ćemo samo o Cetinju, Mojkovcu i Petnjici.

Izbori bez pobjednika

Izbori u tri grada nisu razlog za slavlje nikom pametnom ni u jednoj partiji, sem možda DF-u. Ovi rezultati treba da budu povod za analizu i djelovanje pred najvažnije lokalne izbore na proljeće u Podgorici. Krenuću od grada do grada i pokušati da objasnim:

Mojkovac

Demokratski front možda jedini i ima razloga da slavi, jer jeste pokazao snagu u Mojkovcu i ostavio Demokrate 10 odsto iza sebe. Iako je Mojkovac malo mjesto, ovo je ozbiljan udarac Demokratama, koje svojom nedefinisanom politikom gube trku za najjačeg subjekta vlasti.

Demokratska partija socijalista je u Mojkovcu osvojila 44 odsto, i pokazuje da i dalje čvrsto stoji na nogama, ali kako je oko sebe okupila sve suvereniste na jednoj listi, i kako nema dovoljno koalicionog kapaciteta da formira vlast, imaće težak i skoro nemoguć zadatak da tu podršku zadrži kao opoziciona partija.

Najveći gubitnici izbora u Mojkovcu su Dritan Abazović i Zdravko Krivokapić, prvi ljudi vlade, čije su liste u Mojkovcu u foto finišu jedva prestigle Gorana Danilovića. Zamislite samo legitimitet te vlade u kojoj v.d. direktora vladine agencije za kvalitet visokog obrazovanja osvoji isto glasova kao premijer i vicepremijer.

Abazović i njegov lokalni lider (nekada prvi čovjek mojkovačkog DPS-a), najavili su da će predati grad u ruke onima koji su sinoć pjevali u slavu Ratka Mladića. Toliko o proevropskoj i građanskoj politici.

Petnjica

U Petnjici nije bilo iznenađenja. Bihorci se ne daju prevariti. Ono što me je oduvijek uvijek fasciniralo u ovom gradu, je to da je SNP tu uvijek imao odbor, čak i prije nego su postali opština. Sad su SNP-ovci ostali bez mandata, ali Demokrate su popravile rezultat.

Ipak, razloga za slavlje ima isključivo DPS, koji je uspio da očuva apsolutnu vlast. Ure u Petnjici nema, SD je uspio da sačuva dva odbornika, a SDP jednog. Na prvim lokalnim izborima u ovom gradu 2013. godine bez jedinstvenog SDP bilo je nemoguće formirati vlast, i imali su 15 mandata(!). Sada, kao dvije partije imaju tri odbornika.

Cetinje

Cetinje je, po mom skromnom mišljenju, poraz prvenstveno opozicije. Prvo, zbog izlaznosti. Na izbore nije izašla trećina Cetinjana. DPS je izgubio apsolutnu vlast. URA i Demokrate su uspjele da uzmu 20 odsto biračkog tijela (!). Poslije svih trauma u posljednjoj godini koje su kulminirale 5. septembra, vlast koja je policiju poslala na građane, i onako na silu ustoličila srpskog mitropolita – osvaja svaki peti glas na Cetinju. To je razlog za ozbiljnu analizu i učinka lokalne vlasti.

SD i LP su uzeli jedan mandat, Stara Garda LSCG kao protestni pokret je popravila rezultate.

SDP ima razloga za slavlje, osvojili su istorijski dobar rezultat. Platforma sa građanima je bila odlična ideja. Ponudili su se kao suverenistička alternativa DPS-u u tom gradu i to je dalo rezulat. Ali SDP je odavno opozicija u tom gradu, i odavno se vrti oko 20 odsto.

Ono što SDP-u stoji kao prijetnja je to što ne mogu da se ostvare u drugim gradovima. Podsjetiću vas da SDP nije osvojio cenzus na posljednjim izborima u Podgorici i Nikšiću, da nije učestvovao na izborima u Herceg Novom i Mojkovcu, i da je Petnjici, gdje je nekada imao 15, sada osvojio samo jedan mandat.

Toliko za danas. Čitamo se sjutra u isto vrijeme na istom mjestu.

S poštovanjem,

Ljubomir Filipović, analitičar CdM-a

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Limenka
Gost
Limenka

Dps je najjaci 🤣🤣🤣
Samo jos ubijedite sebe da ste najjaci i da vas narod voli. Jos da izgubite PG i onda mozete u penziju dok vam se sef ne makne i jos nj

Mitar
Gost
Mitar

Strasno ! Zamisli taj nivo inteligencije koji glasa uru i ” demokrate”!!!!

Levis
Gost
Levis

Generalno ,ovo za opoziciju nije loše.Izgubiii su za dlaku Mojkovac,ali ni stranke vlasti tamo nemaju većinu bez koalicije.Uzeli su Petnjici i Cetinje.Nemojte da se lažemo ,vlast je potučena do nogu u Petnjici i Cetinju i pored svih privilegija i zapošljavanja.

Loš
Gost
Loš

Budimo realniji.Bez vlasti na državnom nivou URA i Demokrate biti zajedno uzele možda jedan mandat.Pali bi kao SD.

Tockar
Gost
Tockar

URA služi da drži Crnogorce u opoziciji… najdelikatniji dio beogradskih planova u CG 👌

Staxe
Gost
Staxe

Ljubo,zašto ovoliko voliš Dps?

Hogar
Gost
Hogar

Ti baš ne kapiraš ili se foliraš?Ne “voli” se dps niti bilo koja druga partija,voli se Crna Gora..a u ovoj situaciji protivnici dps-a(oni najglasniji) su i protivnici Crne Gore.

Gastos
Gost
Gastos

‘Poslala policiju na svoje ljude’.

Ispravka ‘poslala policiju na Milove lude’

Prc
Gost
Prc

“Poslije svih trauma”

😂😂😂😂

Zao mi je za svakog ko mora da radi u cdmu

Sale
Gost
Sale

I meni vas operisanih…

Orli-Ban
Gost
Orli-Ban

Trauma je bila to što je Milo došao u Cetinje, a nije ponio po čokoladu.

Send this to a friend