Politika Srijeda, 23.06.2021.

Deset do Osam – Izbori Nikome Ne Odgovaraju

Dobro jutro. Čitate dnevni kontekstualni prikaz vijesti koje su obilježile jučerašnji dan.

Uređuje: Ljubomir Filipović, analitičar CDM-a

Da budete u toku 24 sata pridružite nam se na Viberu klikom na ovaj link.

Izbori nikome ne odgovaraju

Tri lidera nove većine, potpisnici sporazuma o osnivanju ove vlasti, izdali su zajedničko saopštenje povodom najnovije političke krize u zemlji. Rekli su da izbori nisu rješenje, da ova vlada ima njihovu potpunu podršku, i da osuđuju miješanje inostranog faktora. Nisu morali čekati da ih napadnu kolege iz Fronta, SNP ili Miodrag Lekić koje su poklopili ovim saopštenjem, jer je jedan od potpisnika saopštenja, Dritan Abazović, potrčao i demantovao sam sebe pozivajući susjedne države (misleći na Vučića) da sjednu za sto i iznađu rješenje za Crnu Goru.

Interesantni su ovi lomovi u vladajućoj koaliciji. Marko Milačić, nekada najekstremniji od najekstremnijih proruskih pro-Vučićevih političara, sada čvrsto stoji uz premijeraMiodrag Lekić, poslanik koji je ušao u parlament na listi Demokrata, sada je najžešći kritičar ove vlade, čak i vrijeđa premijera Zdravka Krivokapića, koji je sada najbliži Demokratama. Lekić je za Vijesti govorio o razlozima zbog kojih je sa SNP sazvao sastanak koji je zakazan za sjutra.

Dok su svima puna usta dijaloga, između Demokrata i DF bijesni pravi rat. Demokrate imaju velike probleme da ekstremnim srpskim elementima u svojim redovima objasne glasanje za Rezoluciju u Srebrenici, i zato je skoro svako saopštenje nakon nastupa Alekse Bečića, u kom je kritikovao miješanje Srbije, usmjereno na pravdanje prosrpskom biračkom tijelu. I njihov posljednji napad na DF u kome ga optužuju sa saradnju sa DPS izgleda tako.

Miješanje Srbije 2

Andrej Nikolaidis u svojoj najnovijoj kolumni piše o buđenju dijela javnosti na činjenicu da nam se Srbija miješa u unutrašnje stvari u državi. Kao da je ikad prestala to da radi. Zdravko Krivokapić kritikuje što ga napadaju iz Srbije u nadi da će se ovi gore zastiđeti što ga napadaju. Demokrate se i dalje dokazuju sa Ivicom Dačićem ko je veći Srbin, dok Front potpaljuje vatru braneći srpske vlasti, spočitavajući Demokratama saradnju sa DPS. Milorad Dodik se isto upisao u ocrnjivanje “neposlušnog” krila srpske politike u Crnoj Gori, i proglašava sve one koji su glasali za Rezoluciju o Srebrenici – nepoželjnima u njegovom entitetu.

Karikatura diplomatije

Dok čitate odličnu analizu Draška Đuranovića o stanju u diplomatiji, bačite pogled i na komentar iste od strane parlamentarnog diplomate veterana Vladimira Šibalića. Šibalić upoređuje premijera sa Mister Binom, a našu cijelu diplomatju sa Letećim cirkusom Monti Pajtona.

Partijska akademkinja

Tatjana Bečanović Đurišić je krenula u naplaćivanje svoje apologije četništva Marka Kovačevića u Nikšiću i svoje ranije relativizacije genocida u Srebrenici. Podsjetićemo, gospođa Bečanović Đurišić je šefica Ure u gradu pod Trebjesom. Iako je mišljenje Naučnog odbora da ona ne ispunjava uslove za izbor u zvanje redovni profesor, moguće je da će je Senat Univerziteta proizvesti u to zvanje. Koliko i kako su depolitizovali univerzitet, ovo će biti  jedan od najboljih primjera.

Neki novi policajci

Barska policija utvrdila je da je njihov kolega Dražen Jovanović 19. juna 2021. godine u kući svog srodnika, u Baru, u ekstazi tokom pjesme Danice Crnogorčević, ispalio četiri patrona iz startnog – gasnog pištolja marke “Bruni MOD 92” kalibra 9 mm, prilikom porodičnog veselja, i protiv njega je pokrenut prekršajni postupak.

Borac muzikom i perom

Ako ga iko ne staje od 30. avgusta na ovamo podrškom svakom protestnom okupljanju, entuzijazmom, pomoći svim onima koji bi da artikulišu svoj protest pjesmom i umjetnošću, to je onda Momčilo Zeković Zeko. Podgoričko kulturno ljeto ugostilo ga je i razgovaralo se o umjetnosti, ali i o trenutnoj situaciji u zemlji.

Skok cijena goriva

“Za proteklih šest mjeseci, cijena eurosupera 95 je porasla za čak 19 centi (sa 1,14 na 1,33 eura), dok je cijena eurodizela porasla za 16 centi (sa 1,03 na 1,19 eura).  Ukoliko bi sadašnje cijene nafte i naftnih derivata uporedili sa zemljama okruženja, npr. Sjevernom Makedonijom i Bosnom i Hercegovinom, vidjeli bi da su iste u navedenim zemljama niže za više od 20 centi/1l goriva, pri čemu treba imati u vidu da je minimalna zarada u Crnoj Gori najniža u regionu”, navode u Uniji slobodnih sindikata, i pozivaju Vladu da utvrdi gornju granicu cijena naftnih derivata.

Toliko za danas. Uživajte u ostatku dana.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
GeNiJe
Gost
GeNiJe

Da baš je osvježilo !!!?

Petrovic
Gost
Petrovic

U Francuskoj zuti prsluci su izasli n’a ulice posle poskupljenja benzina

Aco
Gost
Aco

Bravo Ljubo, dobro pogođena analiza. Samo nastavi.

Miki
Gost
Miki

Dobro jutro ljubo. Kakva ti je plata?

Darina
Gost
Darina

Premijer reće da očekuje rezgovor jer Crnoj gori treba stabilnost. A ne reće nam ko je destabilizuje ?

Send this to a friend