Politika Srijeda, 08.04.2021.

Deset do Osam – Izborno-Etnički Inžinjering

Čitate dnevni kontekstualni prikaz vijesti koje su obilježile jučerašnji dan.

Uređuje: Ljubomir Filipović, analitičar CDM-a

Dobro jutro. Pridružite se našoj rastućoj Viber zajednici klikom na ovaj link. Preko ove grupe budite u toku sa informacijama u realnom vremenu.

Izborno-etnički inžinjering

Sjećate se kako je ministarka Bratić nazvala Crnogorce proizvodom etničkog inžinjeringa? E pa ovo nije to. Ovdje se strateškim opredjeljenjem vlade, koliko kapiramo, pravo glasa na sledećim izborima oduzima našim državljanima na privremenom radu u inostranstvu (mahom Albanci i Bošnjaci) dok se državljani Srbije i BiH (iz Republike i Srpske) sa privremenim boravkom u Crnoj Gori primaju u državljanstvo. Na ovaj način izmjenom demografske strukture u Crnoj Gori, stratezi srpskog sveta, uz pretpostavku da će Srbi glasati “srpski”, planiraju da obezbjede stabilnu većinu pro-srpskih snaga koja bi im otvorila vrata ustavnih promjena, i u konačnici možda i poništenja nezavisnosti Crne Gore. Sve pod navodnom brigom za izbjeglice koje godinama žive u CG a nemaju crnogorsko državljanstvo. Laž i spin. Ova vlada tjera ljude u očaj, i jedino što preostaje nakon niza provokativnih odluka, je ulica. Tako su se po mrežama objavili pozivi na protest u Podgorici danas u 11 sati.

Reakcije

Mnogi nevladini aktivisti, političke partije, ali i ljudi izvan Crne Gore, reagovali su na tekst u CDM-u i donošenje odluke o promjeni kriterijuma za prijem u državljanstvo. Reagovali su iz DPS, SD, LP. Fatmir Đeka je rekao da bi izmjenama zakona najviše bili pogođeni “Albanci koji su zbog ekonomskih, a u 90-im iz političkih, razloga morali da napuste rodni dom”. Ivan Vujović iz SDP smatra da vlada “promjenom nacionalne strukture stanovništva teži uspostavljanju poželjnog biračkog spiska, što je odavno cilj antigrađanskih političkih struktura koji od Crne Gore žele stvoriti jednovjersku državu”. Potpredsjednik DPS-a Ivan Vuković je vlastodršce u sinoćnjem dnevniku uporedio sa Vojislavom Koštunicom.

Zlatko Vujović je ocijenio za Gradski radio da bi smo ovim izmjenama dobili izborni redizajn biračkog tijela i pokušaj da se utiče na naredne izbore kroz politiku davanja državljanstva.

Bivši ministar odbrane Slovenije i bivši poslanik Evropskog parlamenta Roman Jakič na Twitteru se osvrnuo na analizu CdM-a o izmjenama kriterijuma za sticanje crnogorskog državljanstva.

Oglasili su se i iz kabineta predsjednika Crne Gore. Naime, šef kabineta Miodrag Radović ocijenio je da  odluka o izmjeni kriterijuma za dobijanje crnogorskog državljanstva predstavlja sraman čin Vlade Crne Gore, kojoj je jedini cilj potiranje svega što je crnogorsko.

Ministar Sekulović je sve optužbe negirao, kritike odbacio i poručio nam da maltene budemo relaksirani što bi rekao zamjenik mu šefa, Dritan Abazović.

NVO sem Zlatka Vujovića i CDT-a uglavnom ćuti i ne obazire se na ovo. Vjerovatno će se osvijestiti ako bude reakcije spolja.

Saga o Leposaviću

O Leposaviću se već pišu epske pjesme, ali će ipak izgleda podnijeti ostavku. Iako je najavljivano njegovo obraćanje javnosti odustao je. Neko ga je slomio. Čim je najavljeno podnošenje ostavke, oglasio se Abazović, koji ga je do juče branio da nije negirao genocid, da kaže da će URA glasati za njegovu smjenu. Koje btw neće ni biti ako podnese ostavku koju je unaprijed pozdravio i Aleksa Bečić. Javio se i srpski šef parlamenta, Ivica Dačić koji je hladno prokomentarisao našu situaciju. Kako god da bude ja mislim da ovo ne može ugroziti vladu, sve dok se budžetsko korito puni iz zaduženja. Leposavić je i prije negiranja genocida imao sporne izjave, poput miješanja u rad suda, ali i ovu izjavu u kojoj govori da je u CG isto kao u Jasenovcu. I ovdje relativizuje genocid, ali onaj koji se desio nad srpskim narodom u NDH.

To je to za danas. Čitamo se i sjutra u isto vrijeme.

 

 

 

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
S(rpski) S(vet)
Gost
S(rpski) S(vet)

Daj državljanstvo onima koji tu nijesu rođeni, ni oni ni niko njihov, a oduzmi ga onima koji su tu rođeni i đe su bili rođeni svi njihovi. To je čisti fašizam.

Send this to a friend