Politika Utorak, 20.04.2021.

Deset do Osam – Javna Rasprava Tajna Večera

Čitate dnevni kontekstualni prikaz vijesti koje su obilježile jučerašnji dan.

Uređuje: Ljubomir Filipović, analitičar CDM-a

Dobro jutro. Pridružite se na Viberu klikom na ovaj link.

Javna Rasprava Tajna Večera

Ovako je majstorski okarakterisao “javnu” raspravu oko “Dritanovog zakona” čuveni advokat Nikola Belada. Jučerašnja javna rasprava je fijasko gospodina Abazovića i njegovog tima, koji je ovim još jednom dokazao neorganizovanost, šarlatanstvo i neodgovornost. Pojavili su se dvorski “civilni” aktivisti, (sa isključenjem Zorana Vukčevića koji je tamo dao smislenu kritiku). Pozivu se nisu odazvali MANS, CEMI i HRA, kao i strukovna udruženja pravnika i tužilaca na primjer. Iako je Abazović najavio učešće ambasadora kvinte, niko se od njih nije pojavio.

Za ovako važnu temu pozvati ljude u petak nakon radnog vremena, treba biti posebno drzak. Očigledno je Abazović čvrsto naumio da progura svoju namjeru, pa su mu u pomoć pritekli i neki od gostiju koji su Abazovića ohrabrivali da se ogluši o preporuke VK, i podržali njegovu namjeru da istraje na tome da se zakon donosi u Crnoj Gori a ne u “Strazburu i Briselu”.

O Autoputu i dugu u Parizu

Dok se radovi na autoputu približavaju kraju, ministar Radulović nastavlja gdje je Abazović stao. Nakon što je i Vašington Post pisao o crnogorskom dugu, ministar je u Parizu gdje se očekuje da između ostalog zatraži pomoć oko saniranja kineskog duga. O ovome je odličnu analizu napisala zamjenica urednika CdM-a Aleksandra Obradović.

Dritan na slijepo podržava ugovor sa SPC

Abazović hoće opet da nas ubijedi da je sve ok dok n-ti put na slijepo podržava odluke nacionalističkog dijela svoje koalicije. Tako je bilo i sa ugovorom sa SPC, koji je komentarisao nakon rasprave o tužilačkim zakonima. Narativ koji prati potpisivanje ugovora i koji ga opravdava izjednačava srpsku crkvu sa pravoslavljem u Crnoj Gori, i stavlja u drugi plan i diskriminiše CPC i eventualno druge pravoslavne zajednice u Crnoj Gori.

Popuštanje pod pritiscima beogradske patrijaršije i druge loše odluke mogu da dovedu do pada vlade ocjenjuje u razgovoru za Pobjedu Zlatko Vujović.

Vučić o Đukanoviću i Crnoj Gori

Dugo očekivani i najavljivani intervju Aleksandra Vučića Senadu Hadžifejzoviću dotakao se i Crne Gore. Kako je Vučić pričao o Đukanovićevom pećinskom nacionalizmu i kako sada smatra da Srbi u CG imaju svoju vladu možete pročitati ovdje.

Protest zbog Harisa na čelu policije.

Nakon što je vlada izabrala Harisa Đurđevića, podržavaoci nove vlasti izašli su na ulice u Pljevljima da protestuju izbor čovjeka na tu funkciju.  Sudeći po parolama i simbolima na protestima jednom dijelu nezadovoljnih smeta ime gospodine Đurđevića. Imajući u vidu traumatične događaje iz Pljevalja devedesetih i ratni zločin u Bukovici, kao i napade na džamiju nakon političkih promjena, treba na ovo sve obratiti pažnju.

Osude Sekulovića iz Njemačke

Zajednica crnogorskih udruženja u Njemačkoj “eMDe alijansa” snažno je negodovala zbog omalovažavanja dijaspore od strane ministra Sergeja Sekulovića tokom gostovanja na televiziji Vijesti prošle nedjelje.

Abazovićevo saslušanje u SDT-u

Vicepremijer je ranije kritikovan zbog toga što je mnogo puta saslušavanje u svojstvu građanina na tviteru objavljivao kao hapšenje i likovao zbog toga. Juče su na društvenim mrežama poziv Abazoviću da sa organima gonjenja podijeli saznanja o tome da Veselin Veljović stoji iza organizacije protesta, mnogi iskoristili da se našale sa njim zbog nedosljednosti i neozbiljnosti.

Rešto

Nevladinoj organizaciji Ugostitelji Crne Gore obratio se veliki broj ugostitelja i hotelijera sa zahtjevom za pomoć jer su dobili opomenu da će im biti isključena električna energija, saopšteno je iz ove NVO.

Ministar Stijović se autovao da je nacionalista. Zašto se ministar poljoprivrede oblači u dukserice srpskih desničarskih organizacija sa kojima se sastaje možemo da nagađamo.

Pročitajte ko su kandidati za članove Savjeta RTCG.

Toliko za danas. Uživajte u ostatku dana.

 

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Miroslav
Gost
Miroslav

Dijaspora neka nauci taj njemacki vise! neka se ostave CG

sasapg
Gost
sasapg

Ja iskreno mislim da ce na kraju Litijasi da ustanu da protestim sruse Vladu. Ajde mi suverenisti sto manitamo od ovih amatera, ali i pecobraznika, njih ocima ne mogu vidjet ni unionisti. Rekao bih da im je kraj veoma blizu, ovakav amaterizam vidi vise svako…

Send this to a friend