Politika Petak, 16.04.2021.

Deset do Osam – Kako je Dritan Oborio Obveznice

Čitate dnevni kontekstualni prikaz vijesti koje su obilježile jučerašnji dan.

Uređuje: Ljubomir Filipović, analitičar CDM-a

Dobro jutro. Pridružite nam se na Viberu klikom na ovaj link.

Kako je Dritan Oborio Obveznice

Dok je potpredsjednik vlade gostovao kod Petra Komnenića, gdje mu je u pauzama između smijuljenja, Komnenić postavio par teških pitanja o tome koliko je loša bila bivša vlast, neko se našalio na tviteru sinoć: “Kad god Dritan progovori engleski, cijene crnogorskih obveznica padaju”. Abazovićeva tirada o kineskom dugu u Briselu, pokrenula je talas reakcija širom Evrope.

Sigurno ne zbog genijalnosti njegovog govora, koliko zbog činjenice da su neki jedva dočekali da kritikuju EU zbog kako kažu licemjernog odnosa unije prema Balkanu, proširenju, ali i kineskom uticaju. Abazović je svoje izlaganje držao pred EU parlamentarcima, od kojih bi neki, ne zaboravimo, najsrećniji bili da EU ne postoji, i od kojih su neki u opoziciji u EU. On vjerovatno nije znao ni gdje ni zašto to govori. Ako je htio da postigne nešto o tome je trebao da razgovara sa kolegama iz Komisije. A da parlament i političke poruke ostavi našim parlamentarcima.

Dalje, odmah nakon njegovog gostovanja gomila pundita, novinara i ad hoc eksperata i trend eksperata, koji posljednje dvije godine karijeru grade na kineskom uticaju, krenula je u obračun sa EU, na šta se nakačio i Financial Times, ali i BBC. Postigli su efekat i iskoristili nekog tamo balkanskog liderčića da dokažu da “EU ne funkcioniše” i da “nije tako loše što je Britanija izašla iz Unije”.

To što je posljedica njegove brljotine oborila cijene obveznica i što je dodao još jedan teret crnogorskoj ekonomiji, to njega ne brine. Važno je da je imao tri minuta slave na BBC-u za koje su mu kolege napravile lažnu najavu lošim fotošopom.

Ko je i kako kriv za pad cijena obveznica, pošteno je priznao i poslanik vlasti Nebojša Medojević, koji je naglasio da je razlog što se ovo dešava odluka vlade da za vraćanje kineskog duga traži pomoć u Briselu.

O državljanstvu i prebivalištu

Dok se Sekulović i Abazović ponašaju kao da smo maloumni i govore da niko nema namjeru da mijenja zakon o državljanstvu, iako je to premijer prvi najavio, bolje da se mi pazimo da ne počnu da nas biju ove dvije momčine kako su krenuli. Juče su na tviteru osvanuli snimci iz emisije Reflektor na TV Vijesti u kojima ministar Sekulović viče na Dragana Koprivicu iz CDT.

Obraća mu se sa “evo ga opet ovaj”, govori mu “znaš koliko me to (zabolje vjerovatno)” i koluta očima na njegove argumente, i generalno se tokom cijelog intervjua bahato i arogantno ponaša. Bilo je mučno sve to gledati. Kada bi se tako jedan vladin službenik odnosio prema građanskom aktivisti u prošlom periodu, podigla bi se buka sve do reakcije Stejt Dipartmenta i Evropske komisije.

Na konferenciji koju su juče organizovali CGA i GI 21. Maj, na kojoj su gostovali predstavnici crnogorske dijaspore, advokat Nikola Martinović i Bojan Bugarin, rečeno je da je glavni motiv izmjene zakona izmjena demografske slike u Crnoj Gori.

O protestima

Abazović i Krivokapić su optužili Veselina Veljovića da stoji iza organizacije protesta, i tužilaštvo je otpočelo provjeru njihovih navoda. Abazović je najavio provjeru imovine Veljovića i njegovih kolega koje je označio da stoje iza protesta. Abazović i Krivokapić obmanjuju javnost, jer su se većina ljudi koji su se okupili, okupili spontano.

Ovom pričom o Veljoviću žele da ljude obeshrabre da izlaze na ulice. Ako ne žele ljude na ulicama neka ne provociraju srpskim nacionalističkim politikama u vladi.

Niko na ulicu nije izašao da protestuje protiv hapšenja i borbe protiv kriminala i korupcije, nego zbog politike i priča Vesne Bratić, Jelene Borovinić Bojović, Leposavića, Krivokapića, dreke Abazovića i Sekulovića. Bahatim ponašanjem ćete samo navući bijes i reakciju građana Crnogoraca, Bošnjaka, Albanaca, Hrvata i ostalih koje ste isključili iz procesa odlučivanja u ovoj zemlji.

Rešto

Ispalo bi nas servisiranje dugova Montenegro Airlines-a još malo jeftinije nego osnivanje TO Montenegro ili kako će se već zvati, iako je ministar Spajić govorio da će trošak biti “nula eura”. Još tri miliona vlada izdvaja za novu kompaniju, koja se već smjestila u skupe poslovne prostore. To je najvažnije.

Mediji u regionu bruje oko navodnog non-pejpera Janeza Janše o promjeni granica kako bi se zadovoljile etno-teritorijalne ambicije Hrvatske, Srbije i Albanije. Čudom na mapi koja je obljavljena, Crna Gora ostaje cijela.

DF moli episkopa Joanikija da izmiri posvađanu vladu. Izgleda da je srpska crkva i dalje jedini kohezivni faktor nove većina.

Toliko za danas. Čitamo se opet u ponedjeljak. Ugodan vikend želimo.

14

avatar
1000
9
5
0
 
12
EmmaBrano NkšićaninDarinaLabanLoš
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Emma
Gost
Emma

Kad se sve ovo zajedno procita isabere zaboli glava itrbuh. Kad ce svanuti neki novi dan(pozitini)?

Darina
Gost
Darina

Bravo Marina. Odličan komentar.

Loš
Gost
Loš

Ovaj Sekulović je otkriće.Neka pogledaju ovo NVO i ambasade.

Loš
Gost
Loš

Ovaj Sekulović je otkriće.Neka pogledaju ovo NVO i ambasade.Ovo je ponašanje političara iz 1991.

marius
Gost
marius

Dobro jutro CRNA GORO ! Brda su na svoje mjesto. Nista se nije pomjerilo, more se sad i prva jutarnja kahva CG popit .

Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

Dritan bi svojim bombastičnim biserima oborio i ajfelovu kulu.

Marina
Gost
Marina

IZ KOMPLETNE AKTIVNOSTI VLASTI JASNO SE VIDI KOJI IM JE CILJ,BANKROT I SVEUKUPNA PROPAST DRZAVE KAKO BI SE CG OPET SVELA NA IZDRZAVANU ZEMLJU A SAMIM TIM I NESPOSOBNU DA SAMOSTALNO UPRAVLJA SVOJIM RESURSIMA TE DA JOJ TREBA PATRONAT U LIKU SRBIJE!!! I VISE STVARNO NIJESU POTREBNE NIKAKVE ANALIZE DA BI SE TO DOKAZALO! ZATO NE TREBA NA ANALIZE TROSITI… Više »

Morpheus
Gost
Morpheus

A Ljubovic protesti?

Laban
Gost
Laban

Ne sprdaj se.Faberikovani i nepotrebni protesti zbog pravljenja ulice.Valjda su važnije budalaštine koje nam prave Abazović i Sekulović .

Brano Nkšićanin
Gost
Brano Nkšićanin

Morpheus, u čijoj organizaciji su protesti URA.
Skreni pažnju sa njihovog budalastog liderčića Dritana.
Ljubović je kap u moru pored problema koje nam je napravila ova šovinističko-fašističke-“ekspertske” vlade.

Samo da kažem
Gost
Samo da kažem

Zasto u nabrajanju nacionalnih manjina redovno preskačete Muslimane ?

Ucitelj
Gost
Ucitelj

Zato sto sebe zovu Bosnjaci, a musliman moze biti bilo koje nacija. Sjedi 1

imko
Gost
imko

Zato sto je to religiozno oprijedjeljenje, ne nacionalno.

sreten
Gost
sreten

tacno muslimani su braca crnogoraca islamske veroispovest….. no moze li ko objasnit sto ce treci avion kad ne letu ni ova 2….. mora da ga popovi nabavljau pritiv korone sto li!

Send this to a friend